ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY NEWS

GOOD LIFEΠΑΙΔΙΓαστρεντερίτιδα στα παιδιά: Γονείς δώστε προσοχή

Γαστρεντερίτιδα στα παιδιά: Γονείς δώστε προσοχή

Η πρώτη μέριμνα στη γαστρεντερίτιδα είναι η αναπλήρωση των υγρών και ηλεκτρολυτών που έχει χάσει ο οργανισμός του παιδιού.

Το κυρίως σύμπτωμα της βρογχιολίτιδας είναι η δυσκολία στην αναπνοή. Τα πρώτα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος.

Γαστρεντερίτιδα στα παιδιά
Τι συμβαίνει όταν το παιδί πάσχει από γαστρεντερίτιδα; Ποιες είναι οι αιτίες, πόσος χρόνος επώασης χρειάζεται, πόσο διαρκεί, πώς να προφυλάξετε το παιδί και ποια θεραπεία ενδείκνυται;

Η γαστρεντερίτιδα παρουσιάζεται με διάρροια. Τα αίτια είναι ιοί, βακτηρίδια ή παράσιτα. Το παιδί εκτός από τη διάρροια μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, εμετό ή κοιλιακό άλγος. Συνήθως τα συμπτώματα ξεκινούν με έντονο κοιλιακό άλγος. Ακολουθεί η διάρροια.

Αυτό διαρκεί μερικές μόνο μέρες. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν περισσότερο από δύο βδομάδες, έχουμε χρόνια διάρροια με αποτέλεσμα να οδηγείται το παιδί – ασθενής σε απώλεια βάρους. Όταν οι κενώσεις περιέχουν αίμα ονομάζονται αιμορραγικές.

Sick girl laying in bed with teddy bear

Τα συνηθέστερα αίτια
Σαλμονέλα, σιγκέλα, κολοβακτηρίδιο, καμπυλοβακτηρίδιο. Η γαστρεντερίτιδα της οποίας οι διάρροιες είναι μη αιμορραγικές οφείλεται συνήθως σε ιούς (κυρίως ο ιός Rota). Μερικές φορές το μικρόβιο που προκαλεί διάρροια δημιουργεί μικροβιαιμία (κυκλοφορία του μικροβίου στο αίμα) με αποτέλεσμα να προσβάλλει διάφορα όργανα μακριά από το γαστρεντερικό σύστημα.

Χρόνος επώασης
Είναι ο χρόνος που χρειάζεται, από την είσοδο του μικροβίου στον οργανισμό μέχρι την εκδήλωση της γαστρεντερίτιδας. Ο χρόνος επώασης εξαρτάται από τον μικροοργανισμό που προκαλεί τη γαστρεντερίτιδα. Στη σιγκέλα για παράδειγμα είναι 16 – 72 ώρες, στην ιογενή γαστρεντερίτιδα 4 – 48 ώρες. Τα παράσιτα όπως η Giardia έχουν μεγαλύτερο χρόνο επώασης (1 – 2 βδομάδες).

Διάρκεια
Εξαρτάται από τον μικροοργανισμό που προκαλεί τη γαστρεντερίτιδα, αλλά και από το ίδιο το παιδί. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα συνήθως έχει ήπια συμπτώματα και διαρκούν μόνο μερικές μέρες. Στις περισσότερες βακτηριακές ή ιογενείς γαστρεντερίτιδες δεν χρειάζεται χορήγηση αντιβιοτικού.

Σε πολύ μικρά ή ανοσοκατασταλμένα παιδιά χορηγούμε μερικές φορές αντιβίωση για να προλάβουμε τη διασπορά της βακτηριακής λοίμωξης σε άλλα μέρη του σώματος. Η γαστρεντερίτιδα που οφείλεται σε παράσιτα θεραπεύεται με αντιπαρασιτικά φάρμακα.

Η γαστρεντερίτιδα είναι μεταδοτική. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω μολυσμένων χεριών ή μολυσμένου φαγητού και νερού. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί μέσω μερικών κατοικίδιων ζώων.

Προφύλαξη για το παιδί

• Συχνό πλύσιμο χεριών, κυρίως μετά την επίσκεψη στο αποχωρητήριο και πριν το φαγητό.

• Σωστός καθαρισμός μπάνιου.

• Το φαγητό ή το νερό μπορεί επίσης να μεταδώσει μικρόβιο που προκαλεί γαστρεντερίτιδα. Πλένετε τα φρούτα, λαχανικά με άφθονο νερό.

• Καλή ψύξη, καλό ψήσιμο των κρεάτων.

• Όταν ταξιδεύετε ποτέ μην πίνετε νερό από ρυάκια, λίμνες ή πηγές. Σε μερικές αναπτυσσόμενες χώρες είναι πιο ασφαλές να πίνετε εμφιαλωμένο νερό. Μην αγοράζετε φαγητά από πλανόδιους ή πωλητές στο δρόμο διότι πολύ πιθανόν τα φαγητά αυτά να μην ελέγχονται.

• Κατοικίδια ζώα μπορούν να μεταδώσουν το μικρόβιο όταν ο χώρος σίτισής τους δεν είναι ξεχωριστός από το χώρο σίτισης της οικογένειας.

Συμβουλές στους γονείς

Bad morning. Worried caring mother sitting with her sad ill child and looking at the thermometer

• Καλέστε τον παιδίατρο όταν το παιδί παρουσιάζει σοβαρό ή παρατεινόμενο επεισόδιο διάρροιας ή πυρετού ή ακατάσχετους εμέτους ή έντονο κοιλιακό άλγος.

• Εάν τα κόπρανα του παιδιού περιέχουν βλέννα ή αίμα.

• Γονείς, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο όταν το παιδί φαίνεται αφυδατωμένο.

Απλά σημεία αφυδάτωης στη γαστρεντερίτιδα
• Στεγνά χείλη και γλώσσα
• Ωχρό, ξηρό δέρμα
• Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια.
• Αδιαφορία, μειωμένη ενεργητικότητα.
• Μειωμένη ούρηση (στα βρέφη λιγότερες από 6 βρεγμένες πάνες την ημέρα).

Θεραπεία στο σπίτι
Η πρώτη μέριμνα στη γαστρεντερίτιδα είναι η αναπλήρωση των υγρών και ηλεκτρολυτών που έχει χάσει ο οργανισμός του παιδιού με τη διάρροια, τον εμετό και τον πυρετό. Πάντοτε με τη συμβουλή του γιατρού μπορείτε να επιχειρήσετε ειδική δίαιτα με υγρά πλούσια σε ηλεκτρολύτες για 1 – 2 μέρες.

Προσοχή, όχι ενυδάτωση μόνο με νερό (Δεν περιέχει νάτριο, κάλλιο και άλλα απαραίτητα στοιχεία). Εάν το παιδί συνεχίζει τους εμέτους, τότε, χρειάζεται ενδονοσοκομειακή θεραπεία με χορήγηση υγρών ενδοφλέβια.

Με τον ΔΡΑ ΑΔΑΜΟ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΗ – Παιδίατρο
Περιοδικό Life τεύχος 98

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS