BEAUTYMAKE UPΑκμή και ο ρόλος της διατροφής: Επηρεάζουν οι κακές συνήθειες και πόσο;

Ακμή και ο ρόλος της διατροφής: Επηρεάζουν οι κακές συνήθειες και πόσο;

Τα σπυράκια στο πρόσωπο, στο στήθος και στην πλάτη είναι από τα προβλήματα που ενοχλούν περισσότερο. Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά κυρίως στην εφηβεία. Πόσο όμως, επηρεάζουν οι διατροφικές συνήθειες στην εμφάνισή τους;

Της Φωτεινής Παλληκαρίδου

Η ακμή που εμφανίζεται στο 85% των εφήβων, είναι από τα προβλήματα του δέρματος που απασχολούν ιδιαίτερα τους νέους. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που τα δερματικά αυτά προβλήματα είναι αιτία ψυχολογικών διαταραχών. Εμείς ρωτήσαμε τους ειδικούς και σας μεταφέρουμε τις απόψεις τους.

Σε τι όμως οφείλεται η ακμή;
Η ακμή οφείλεται κυρίως σε αλλοιώσεις που προκαλούνται από τις ορμόνες στην κανονική λειτουργία των αδένων του δέρματος. Οι σμηγματογόνοι αδένες επηρεάζονται από τις ορμόνες της εφηβείας. Η παραγωγή του σμήγματος αυξάνεται, γίνεται πιο παχύρρευστο και δεν ξαπλώνεται τόσο καλά στις ρίζες των τριχών, στους αδένες που τις παράγουν. Λόγω αυτών των αλλαγών στη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων, οι πόροι του δέρματος κλείνουν. Τα βακτηρίδια που φυσιολογικά υπάρχουν στο δέρμα, λόγω της νέας κατάστασης, πολλαπλασιάζονται προκαλώντας φλεγμονή, μόλυνση και την κλινική εικόνα της ακμής. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σοβαρότερα προβλήματα ακμής από άλλους. Είναι πιθανόν ότι τα άτομα αυτά είναι περισσότερα ευαίσθητα στις ορμόνες. Επίσης παράγοντες όπως η χρήση λιπαρών κοσμητικών ουσιών, η εφίδρωση, η υγιεινή του δέρματος και η υγρασία επηρεάζουν τη σοβαρότητα της ακμής που εκδηλώνεται.

Ένοχη η διατροφή;
Υπάρχει πολύ ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη ότι τα φαγητά που τρώει κάποιος, είναι δυνατόν να ευνοούν την εκδήλωση ακμής. Η ορθότητα ή όχι αυτής της αντίληψης είναι πολύ μεγάλη. Πράγματι ο αριθμός των έφηβων και άλλων που παρουσιάζουν ακμή ή άλλα ανάλογα σπυράκια στο δέρμα, είναι πολύ μεγάλος. Κι επειδή οι διάφορες θεραπείες για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι δαπανηρές, η αποφυγή κάποιων τροφών μπορεί να αποτελέσει την πρόληψη της ακμής. Η αλήθεια είναι ότι τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν σήμερα δεν μας επιτρέπουν να δηλώσουμε ότι η αποφυγή κάποιων φαγητών μπορεί να αποτελεί πρόληψη της ακμής. Ούτε ότι όταν υπάρχει η ακμή, κάποια φαγητά μπορούν να την επιδεινώσουν. Η αντιμετώπιση της ακμής περιλαμβάνει αρχικά την εξέταση από τον ειδικό δερματολόγο. Και εννοείται, ότι δεν πρέπει να γίνονται θεραπείες χωρίς τη συμβουλή του γιατρού. Η χορήγηση θεραπειών που θα αποφασίσει ο γιατρός, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων παράγωγα της βιταμίνης Α (ρετινοειδή που αποτελούν ομάδα φυσικών και συνθετικών αναλόγων της βιταμίνης Α) από το στόμα ή και τοπικά, αντιβιοτικά και αντισηπτικά.

face

Σπυράκι! Και τώρα;
Αν αντιμετωπίζετε το πρόβλημα της ακμής, μη διανοηθείτε να το αγνοήσετε. Οι αισθητικοί συμβουλεύουν να περιποιείστε συστηματικά το δέρμα σας με τα κατάλληλα προϊόντα και σύντομα θα δείτε τη διαφορά.
* Καταρχήν όσοι υποφέρουν από ακμή πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τον πιο κάτω ιερό κανόνα: Μη σπάζετε τα σπυριά της ακμής. Το σπάσιμό τους αυξάνει τον κίνδυνο επιπρόσθετης μόλυνσης. Στην πραγματικότητα, η πίεση που ασκείται για το σπάσιμο των σπυριών, σπρώχνει τα βακτηρίδια πιο βαθιά στους πόρους του δέρματος. Αυτό προκαλεί κοκκίνισμα και πρήξιμο που μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μόνιμες ουλές.
* Τα καλλυντικά που θα χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι χωρίς έλαια και άλλες λιπαρές ουσίες. Επίσης είναι καλό να εντοπίσετε τα καλλυντικά προϊόντα που είναι τα πλέον κατάλληλα για το δικό σας δέρμα. Τα καλλυντικά χωρίς λιπαρές ουσίες, δεν κλείνουν τους πόρους του δέρματος συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη περαιτέρω προβλημάτων. Μερικά προϊόντα περιέχουν επιπρόσθετα υπεροξείδιο του βενζοϋλίου που βοηθά κατά της ακμής και ταυτόχρονα συμβάλλει στη συγκάλυψη της.
* Απλώστε μη λιπαρή ενυδατική κρέμα σε ολόκληρο το πρόσωπο επιμένοντας περισσότερο στην περιοχή όπου έχει εμφανιστεί, καθώς και πάνω στο ίδιο το σπυράκι για να μαλακώσει (εννοείται ότι τα χέρια σας πρέπει να είναι πλυμένα).
* Χρησιμοποιήστε το δάχτυλό σας ή μια μικρή σπάτουλα για να το καλύψετε με φον ντε τεν. Μην το παρακάνετε με την ποσότητα, γιατί το μόνο που θα πετύχετε θα είναι να φύγει η κάλυψη γρηγορότερα.
* Σταθεροποιήστε με λίγη πούδρα στην ίδια απόχρωση με το φον ντε τεν που χρησιμοποιήσατε. Για να την τοποθετήσετε, χρησιμοποιήστε ένα βαμβακερό πομ-πον. Αν τυχόν σας έπεσε υπερβολική ποσότητα, απομακρύντε την περνώντας από πάνω ένα μεγάλο πινέλο.
Αν συνεχίζει να φαίνεται, μην απογοητεύεστε
Κάντε μια δεύτερη απόπειρα, αφού πρώτα τσεκάρετε τι δεν πήγε καλά και δεν απέδωσε τα αναμενόμενα η πρώτη σας προσπάθεια.
* Είστε σίγουρη ότι το φον ντε τεν, που χρησιμοποιήσατε, έχει τη σωστή απόχρωση; Μήπως είναι αρκετά λευκό ή ροζέ;
* Μήπως το σπυράκι είναι υπερβολικά ξηρό γιατί βρίσκεται σε φάση επούλωσης, με αποτέλεσμα το καλυπτικό προϊόν να μη «στρώνει» ικανοποιητικά; Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μη διστάσετε να ενυδατώσετε το σπυράκι. Χρησιμοποιήστε ένα ελαφρύ ενυδατικό κρεμοζέλ, που θα έχει την ένδειξη oil-free, και θα διαπιστώσετε ότι όλα θα πάνε καλά.
* Μήπως το σπυράκι είναι πολύ μεγάλο και «αντιστέκεται» στην κάλυψη; Προσπαθήστε να το καμουφλάρετε, όσο καλύτερα μπορείτε, και φορέστε μια έντονη σκιά ματιών για να προσελκύσετε το ενδιαφέρον στο πάνω μέρος του προσώπου, έτσι ώστε το σπυράκι να περάσει σχετικά απαρατήρητο.

Υγιεινό life style
Η ισοζυγισμένη, υγιεινή διατροφή, ο καλός ύπνος, η σωματική άσκηση και οι τεχνικές ορθού χειρισμού του στρες, βοηθούν σημαντικά κατά της ακμής. Τα ερευνητικά στοιχεία δεν έχουν δείξει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ εξάρσεων της ακμής και φαγητών πλούσιων σε λιπαρά ή ζάχαρης, συμπεριλαμβανόμενης και της σοκολάτας. Οι τροφικές αλλεργίες είναι σε θέση να οδηγήσουν σε ακμή και σε εξάρσεις της σε ορισμένους ανθρώπους. Η αποφυγή φαγητών που προκαλούν αλλεργία σε ένα ασθενή, βοηθά στη μείωση των σπυριών της ακμής του προσώπου. Επίσης, οι τεχνικές ψυχικής χαλάρωσης συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ακμής. Το άγχος και το στρες, προκαλούν αύξηση στο αίμα ορμονών που απελευθερώνονται από τα επινεφρίδια οι οποίες ενώ εμπλέκονται στους μηχανισμούς του στρες, ταυτόχρονα προκαλούν και επιδεινώνουν προβλήματα ακμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS