CELEBRITIESΕίναι τελικά το Megxit τόσο σημαντικό όσο φαίνεται;

Είναι τελικά το Megxit τόσο σημαντικό όσο φαίνεται;

Μια απόφαση χωρίς κανένα αντίκρισμα ενός γαλαζοαίματου και μιας στάρλετ επιπλέει μονότονα στον αφρό του viral. Καλώς ήρθατε στο 2020.

Από τον Κώστα Μπουρούση

Είθισται σε έναν κόσμο που αναπνέει στο Instagram και ορκίζεται στην επιδερμικότητα, το φαίνεσθαι και το θεαθήναι, τα επουσιώδη να μεταμφιέζονται σε σημαντικά και τα σημαντικά να προσπερνιόνται με κεκτημένη ταχύτητα. Από τον κανόνα δεν κατάφερε να ξεφύγει ούτε η πρόσφατη απόφαση του Harry και της Meghan Markle αν όχι να κόψουν, τουλάχιστον να ροκανίσουν τον ομφάλιο λώρο τους από τις υποχρεώσεις, τη χρηματοδότηση, το πρωτόκολλο και τις καθηλώσεις της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας.

Κι αν οι Βρετανοί έχουν έναν χειροπιαστό λόγο να χύνουν δυσανάλογο της σπουδαιότητας του γεγονότος μελάνι για το Megxit, ελέω μετατραυματικού στρες που τους προκαλεί η «προδοσία» του μοσχαναθρεμμένου πρίγκιπά τους, ο υπόλοιπος κόσμος στην πραγματικότητα δεν είχε κανέναν λόγο ούτε βλέμμα να χαραμίσει για τα πολυτελή προβλήματα των Sussexroyal.

Αλλά το εκπατρισμένο ζευγάρι έχει προ πολλού κατακτήσει το celebrity momentum, γεγονός δηλαδή που επισφραγίζει ότι κατ’ ουσίαν η απόφασή τους δεν παράγει κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα ούτε για την ίδια τη μοναρχία, ούτε για τους οικείους τους, ούτε καν για τους θιασώτες τους. Οι μόνοι που επιχαίρουν είναι οι τιμητές τους που, παίρνοντας στο κατόπι τους πολιτογραφημένους Καναδούς πια Harry και Meghan, μοιάζουν να έχουν πιάσει από το λειρί μια χρυσοτόκο όρνιθα.

Ο Harry από τη γέννησή του έμοιαζε καταδικασμένος να αποτύχει. Όπως δηλαδή και οποιοδήποτε πριγκιπόπουλο που, σύμφωνα με τον νόμο των πιθανοτήτων, δεν θα ανέβει ποτέ στον θρόνο – αυτή τη στιγμή βρίσκεται έκτος στη διαδοχή του οίκου των Windsor. Εκείνο που διαχρονικά αναζητούσε ήταν μια επιτυχία. Και πολλή προσοχή. Το έκανε με τους λάθους τρόπους, αν θυμηθεί κανείς τις ασωτίες του, όπως αποκρυσταλλώθηκαν σε κάτι παλιές αλλά όχι ξεχασμένες φωτογραφίες του όπου φορούσε απλώς το δέρμα του και πάρταρε σαν Βρετανός. Το Megxit είναι ίσως η πρώτη χειροπιαστή επιτυχία που μπορεί να χρεώσει στον εαυτό του. Αλλά αυτό αφορά τον ίδιο, τη σύζυγο, το γιο του, άντε και τον ψυχαναλυτή του.

Τι δουλειά έχουν όλα τα media του κόσμου, οι αρθρογράφοι και οι αναλυτές και από κοντά οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων να σχολιάζουν και να θέτουν στο μικροσκόπιο μια προσωπική απόφαση που ουδόλως επηρεάζει το πολίτευμα, τον θεσμό της μοναρχίας, την ίδια τη βασίλισσα; Ή μήπως την επηρεάζει;

Η αλήθεια είναι ότι αν εξαιρέσει κανείς την ανακούφιση που δίνει στον κρατικό προϋπολογισμό της Μεγάλης Βρετανίας η εκλογή των Sussexroyal να αυτονομηθούν και το γόητρο που προσθέτει στο Βανκούβερ του Καναδά όπου εγκαταστάθηκαν, το Megxit δεν παράγει κανένα άλλο αποτέλεσμα, ικανό να δράσει ή να επιδράσει στις ζωές των εκατομμυρίων που ξέπνοοι παρακολουθούν το δράμα των σύγχρονων επαναστατών χωρίς αιτία.

Η μόνη στ’ αλήθεια ωφελημένη από την απόδραση από το Buckingham είναι η ίδια η Ελισάβετ. Κι όχι μόνο γιατί μέσα από την οιονεί περιδίνηση αναδείχθηκε ως η συμβιβαστική, νουνεχής και σολομώντεια ηγέτης ή η συναισθηματική, καλόκαρδη και φιλελεύθερη γιαγιά. Αλλά, γιατί το Megxit κατάφερε εν μία νυκτί να μετατοπίσει το ενδιαφέρον από το περσινό anus horribilis της, όπως το ονόμασαν οι σκαπανείς του στέμματος, στο οιονεί ξεμυάλισμα του Harry από την πλανεύτρα Meghan.

Λίγες εβδομάδες πριν από την ανακοίνωση του ζευγαριού, η βασίλισσα έτρεχε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, όσα δηλαδή προκάλεσε η εμπλοκή του γιου της πρίγκιπα Andrew στην υπόθεση του Jeffrey Epstein και κυρίως η καταστροφική συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, προσπαθώντας να κάνει τα πικρά γλυκά. Είχε ακόμα να απολογηθεί για την εκκωφαντική σιωπή της για το Brexit. Αλλά, ποιος θυμάται τέτοιες λεπτομέρειες;

Ο εγγονός της και η σύζυγός του δημιούργησαν ένα περίφημο προπέτασμα καπνού, μετατόπισαν τη συζήτηση και πέτυχαν εκείνο που ισχυρίζονται ότι θέλουν να αποφύγουν, έβαλαν δηλαδή τον παγκόσμιο τύπο ακόμα πιο βαθιά στην ιδιώτευσή τους. Πλέον, δεν θα χρειάζεται κανείς να τους παρακολουθεί από την κλειδαρότρυπα, αφού γκρέμισαν μόνοι τους τοίχους και πορτοπαράθυρα. Ακούτε κι εσείς τον θρόνο των Kardashian να τρίζει;

Ένθετο:
Η μόνη στ’ αλήθεια ωφελημένη από την απόδραση από το Buckingham είναι η ίδια η Ελισάβετ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS