CELEBRITIESGisele: Τα οδυνηρά μυστικά της πιο «όμορφης γυναίκας του κόσμου»

Gisele: Τα οδυνηρά μυστικά της πιο «όμορφης γυναίκας του κόσμου»

Στον κόσμο της Gisele όλα έμοιαζαν πάντα ρόδινα, χρυσά, καλοσχηματισμένα, φυσικά, αγνά, βουτηγμένα σε έναν χείμαρρο υγείας και ευζωίας – επειδή αν η ζωή δεν ήταν υπέροχη, δεν θα είχε νόημα να είσαι η Gisele. Πριν λίγες μέρες, η πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου, μίλησε στον «Guardian» και για τις σκοτεινές στιγμές της. Τις στιγμές που σκεφτόταν την αυτοκτονία.

Από την Κάλλια Καστάνη

Επί 15 χρόνια -μέχρι πρόσφατα, που έχασε το στέμμα από την Kendall Jenner- υπήρξε, η βασίλισσα των Supermodels. Tο πιο ακριβοπληρωμένο μοντέλο της βιομηχανίας της μόδας. Η ζωή της καλλονής Gisele Bündchen φαντάζει λαμπερή, αψεγάδιαστη, σαν εκείνα τα γυαλιστερά editorials μόδας, που έστρωσαν τον δρόμο της προς την κορυφή. Έχει δόξα, πλούτο, είναι παντρεμένη με έναν εξίσου γοητευτικό και επιτυχημένο άντρα, τον αστέρα του ράγκμπι Τom Brady, έχουν μια όμορφη οικογένεια – τι άλλο θα μπορούσε να θέλει;

Από την κορφή του κόσμου, στην απόγνωση και τις κρίσεις πανικού

Η Gisele ήταν μόλις 13 ετών όταν κέρδισε τον πρώτο της διαγωνισμό μοντέλων στο Σάο Πάολο. Εκείνη και οι πέντε αδελφές της -με τη μία απ’ αυτές, την Patricia είναι δίδυμες- μεγάλωσαν σ’ ένα απλό, μεσοαστικό σπίτι σε μια μικρή πόλη στη νότια Βραζιλία. Στο βιβλίο της, με τίτλο «Μαθήματα: Το μονοπάτι μου προς μια ζωή με ουσία», που κυκλοφόρησε το 2018, το supermodel αποκάλυψε πως μεγαλώνοντας δεν ένιωθε όμορφη ή ιδιαίτερη – μάλλον το αντίθετο.

Τα παιδιά στο σχολείο την πείραζαν γιατί ήταν πολύ ψηλή, πολύ «εξωτική», υπερβολικά αδύνατη. Ένα αδέξιο αγοροκόριτσο. Την φώναζαν «Olly» (από την Olive του Popeye!), αναγκάζοντάς τη να φορά δύο παντελόνια, το ένα επάνω στο άλλο, ώστε τα πόδια της να φαίνονται παχύτερα.

Αλλά μέχρι να κλείσει τα 18 -την εποχή που «αποβιβάστηκε» στη Νέα Υόρκη, έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο- κανείς πια δεν την μπέρδευε με τα καρτούν. Και πάλι, ο δρόμος της δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Στην αρχή, θυμάται, οι φωτογράφοι της έλεγαν ότι η μύτη της ήταν τόσο μεγάλη και τα μάτια της τόσο μικρά, που ποτέ δεν θα πόζαρε για εξώφυλλο. To «μπουμ» στην καριέρα της, έγινε το 1997 όταν εμφανίστηκε topless στην επίδειξη του Alexander McQueen.

Eκείνος της έδωσε το παρατσούκλι «Το Σώμα» (σ.σ. Λιγότερο διακριτικοί, οι Dolce & Gabbana, την αποκαλούσαν απλώς «τα βυζιά από τη Βραζιλία»). Την επόμενη χρονιά πόζαρε για το εξώφυλλο της «Vogue», που τη «χαιρέτισε» ως το μοντέλο που επανέφερε το sexy look στις πασαρέλες. Η Gisele ήταν αυτή που εγκαινίασε τη μεγάλη «επιστροφή της καμπύλης», βάζοντας τέλος στην εποχή των κάτισχνων «heroin chic» μοντέλων. Ο θρίαμβός της, σφραγίστηκε μ’ ένα συμβόλαιο-ρεκόρ με την εταιρία Victoria’s Secret: 25 εκατ. δολάρια.

«Το μόνο που με ένοιαζε τότε», λέει στη συνέντευξη που έδωσε πριν λίγες μέρες στην εφημερίδα Guardian, «ήταν να ανήκω κάπου και να αρέσω στους ανθρώπους και να λέω πάντα «ναι», ακόμα κι αν δεν συμφωνούσα κατά βάθος. Δεν ήθελα να απογοητεύσω κανέναν…». Γι’ αυτό δούλευε ασταμάτητα, τρεφόταν με junk, κοιμόταν ελάχιστα. «Έτρωγα μπριζόλα και πατάτες τηγανητές κάθε βράδυ. Έπινα τουλάχιστον ένα μπουκάλι κρασί, κάπνιζα άπειρα τσιγάρα και για πρωινό έπινα έναν διπλό mocha cappuccino. Έπαιρνα, επίσης, διάφορα χάπια «ανεβαστικά» και «κατασταλτικά» – δεν ήταν ακριβώς ναρκωτικά, αλλά τα έπαιρνα επειδή δεν μπορούσα να κοιμηθώ από τους αμέτρητους καφέδες που έπινα όλη μέρα».

Μέχρι το 2004, είχε δουλέψει για όλους τους κορυφαίους σχεδιαστές. Είχε κάνει 76 εξώφυλλα στη «Vogue». Είχε κερδίσει μια περιουσία. Οι φωτογραφίες της με τον Leonardo Di Caprio φιγουράριζαν διαρκώς στα tabloids – οι δυο τους, ήταν «το πιο όμορφο ζευγάρι στον πλανήτη», σύμφωνα με το «People». Βρισκόταν στην κορυφή του κόσμου. Τότε, κατέρρευσε.

Πρώτη φορά έπαθε κρίση πανικού σε μια δύσκολη πτήση με ένα μικρό αεροπλάνο. «Νόμιζα ότι θα πεθάνω. Είχα τρομοκρατηθεί. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω». Στη συνέχεια απέκτησε φοβίες για τα τούνελ, τα ασανσέρ και τους κλειστούς χώρους. «Ήμουν σε μια υπέροχη φάση της καριέρας μου… Γιατί να νιώθω έτσι; Αισθανόμουν ότι δεν επιτρεπόταν να νιώθω άσχημα.

Όμως, ένιωθα ανίσχυρη. Ο κόσμος είχε γίνει ένα κλουβί κι εγώ ήμουν το ζώο, που ήταν παγιδευμένο μέσα, πασχίζοντας να πάρει ανάσα. Είναι το χειρότερο συναίσθημα που έχω βιώσει ποτέ», εξομολογείται. Όταν άρχισε να παθαίνει κρίσεις πανικού ακόμη και στο σπίτι της, στη Νέα Υόρκη, άρχισε να σκέφτεται την αυτοκτονία.

«Σκεφτόμουν ότι αν απλά πέσω από το μπαλκόνι, όλο αυτό θα τελειώσει και δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να ανησυχήσω γι’ αυτό το συναίσθημα».

Ακολούθησαν μερικά ακόμα τέτοια επεισόδια μέχρι να ζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού, που της συνέστησε να πάρει ηρεμιστικά. Αρνήθηκε, η σκέψη πως μπορεί να εξαρτιόταν από ένα φάρμακο, την έκανε να αισθάνεται ακόμα χειρότερα. Τελικά, κατάφερε να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, υιοθετώντας, σταδιακά, έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. «Συνειδητοποίησα πως ήταν κάτι επώδυνο στο οποίο υπέβαλλα εγώ η ίδια τον εαυτό μου. Εμείς φτιάχνουμε τις ζωές που ζούμε, με τις πράξεις μας. Αλλά, έχουμε επιλογές. Επέλεξα να αλλάξω τη ρουτίνα της καθημερινής μου ζωής – ήταν το “εργαλείο” μου για να μπορέσω να γιατρευτώ…».

Ξεκίνησε γιόγκα, διαλογισμό, ασκήσεις αφωνίας, περιόρισε δραστικά το κάπνισμα, το αλκοόλ, τη ζάχαρη, την καφεΐνη. Το 2005 χώρισε από τον Di Caprio όταν ήταν, πλέον, φανερό ότι αυτοί οι δύο ακολουθούσαν «διαφορετικούς δρόμους», εξηγεί κομψά. Τέσσερα χρόνια αργότερα, παντρεύτηκε τον σταρ του αμερικανικού ποδοσφαίρου Τom Brady και απέκτησαν έναν γιο και μια κόρη – τα παιδιά τους, 10 και 8 χρονών, μεγαλώνουν μαζί με τον 12χρονο γιο του Brady από την ηθοποιό Bridget Moynahan.

Ποιο πιστεύει ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας τους ως ζευγάρι; Η παρουσία. «Είμαστε πάνω από δώδεκα χρόνια μαζί πλέον και όπως ξέρεις, οι άντρες είναι πολύ… Θέλουν πολλή προσοχή, την απαιτούν διαρκώς, όπως τα παιδιά, οι φίλοι, η οικογένεια. Πιστεύω, συνεπώς, ότι το πιο σημαντικό είναι να έχεις στιγμές με όλους, στις οποίες είσαι απολύτως παρούσα. Να είσαι ολόκληρη εκεί, όχι η μισή»…

Μητέρα, οικολόγος, ακτιβίστρια

Η Gisele, η οποία φέτος κλείνει τα 40, «ορκίζεται» πια στις χαρές της φύσης και της φυσικότητας, στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό, στην ανάγκη για εσωτερική αρμονία. «Πιστεύω», δηλώνει «στην αρχή, πως το σώμα σου είναι ο ναός σου» – ήδη από το 2011, έχει λανσάρει τη δική της σειρά eco-friendly προϊόντων ομορφιάς (Sejaa Pure Skincare), που της αποφέρουν περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως.

Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της, πάντως, υπέρ όλων των «φυσικών» διαδικασιών, το 2015 είχε «συλληφθεί» από τους paparazzi καθώς επισκεπτόταν έναν πλαστικό χειρούργο στο Παρίσι, με σκοπό να κάνει επέμβαση στο αριστερό της στήθος που είχε «ταλαιπωρηθεί» από τον θηλασμό. Ακόμα και σήμερα, επιχειρεί να δικαιολογηθεί για εκείνο το περιστατικό:

«Όταν το έκανα αυτό, είχα ακόμα μέσα μου ψήγματα της επιθυμίας να είμαι αρεστή, να παραμείνω “το Σώμα”… Κοίτα, πιστεύω ότι αν κάνεις κάτι επειδή αισθάνεσαι ότι αυτή είναι η αλήθεια σου, δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα. Ό,τι κι αν κάνεις μ’ αυτό το πνεύμα, θα σου φέρει χαρά. Αν το κάνεις επειδή είναι η ιδέα κάποιου άλλου, τότε θα έχεις πρόβλημα. Αυτό ήταν το μάθημα που πήρα. Σήμερα, στο σημείο που βρίσκομαι στη ζωή μου, δεν με νοιάζει καθόλου τι πιστεύουν οι άλλοι. Με νοιάζει να ζω την αλήθεια μου. Με νοιάζει να είμαι καλή μητέρα».

Ένθετο:
Οι φωτογράφοι της έλεγαν ότι η μύτη της ήταν τόσο μεγάλη και τα μάτια της τόσο μικρά, που ποτέ δεν θα πόζαρε για εξώφυλλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS