CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΝτίνα Νικολάου: Αρνούμαι να φάω κακό φαγητό

Ντίνα Νικολάου: Αρνούμαι να φάω κακό φαγητό

Η Κατρίν Ντενέβ λατρεύει το μουσακά της ενώ Γάλλοι και Έλληνες κριτικοί έχουν γράψει διθυράμβους γι’ αυτήν και τις σπεσιαλιτέ της. Μάλλον ισχύει αυτό που λένε οι δικοί της άνθρωποι: πως τους έχει μαγέψει με τα φαγητά της!

Από τον Πιερή Παναγή

Φωτογραφίες: Από το προσωπικό αρχείο της κ. Νικολάου

 

Κάπου είχα διαβάσει ότι οι πρώτες γεύσεις, εκείνες της παιδικής μας ηλικίας, καταγράφονται μέσα μας καθορίζοντάς μας. Οι δικές σας γεύσεις ποιες ήταν; Τι κρατάτε από τότε;

Τη γεύση της κανέλας στο ρυζόγαλο της μαμάς με το κατσικίσιο γάλα που τρώγαμε για πρωινό με τις αδερφές μου πριν πάμε σχολείο. Είναι η γλύκα της αυγουστιάτικης ντομάτας που κόβαμε από το περιβόλι μας και την έτρωγα σαν φρούτο. Ή το άρωμα του φρέσκου άνηθου στη μαγειρίτσα τοΠάσχα.Πρόκειται για γεύσεις αληθινές, που μιλάνε στην καρδιά και με πάνε πίσω στα παιδικά μου χρόνια. Τότε που ένα πιάτο φαγάκι από τα χέρια της μαμάς μου με γέμιζε συναισθηματική ασφάλεια.

Μπαίνατε κι εσείς στην κουζίνα από τότε;

Μαγείρευα από 12 χρόνων χωρίς συνταγή, χωρίς άγχος,χωρίς πρόγραμμα αλλά πάντα με όνειρο, στόχο και προσμονή.

Ποια ήταν τα όνειρα της 12χρονης Ντίνας;

Ήταν πολύχρωμα, αγαπησιάρικα. Είχα στόχο να γνωρίσω τον κόσμο όλο και πρόσμενα την αγάπη γιατί ήξερα από κοριτσάκι ακόμη πως αυτή είναι η κινητήριος δύναμη για όλα…

Διαβάζω, βέβαια, στο βιογραφικό σας πως ξεκινήσατε τη σταδιοδρομία σας σπουδάζοντας οικονομικά και marketing στο Παρίσι. Η μαγειρική πού κολλάει;

Η μαγειρική κολλάει με το ταλέντο που είχα για αυτή από τότε που ήμουν παιδί. Είχα ανάγκη να φροντίσω και να δείξω την αγάπη μου μέσα από το φαγητό. Ήθελα να δημιουργώ. Στο Παρίσι, στις σπουδές μου τα όνειρα άρχισαν να παίρνουν μορφή.

ntinanikolaou

Μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας σε άλλο επάγγελμα απ’ αυτό που κάνετε σήμερα; Τι θα γινόταν εάν τελικά ακολουθούσατε οικονομικά και marketing;

Με φαντάζομαι να κάνω μάρκετινγκ σε μια εταιρία τροφίμων… Νομίζω ότι αυτό θα έκανα αν δεν είχα γίνει επαγγελματίας μαγείρισσα. Πάντως όποιο επάγγελμα και να έκανα το σίγουρο είναι πως θα ήμουν -όπως και είμαι- μαγείρισσα καρδιάς.

Σήμερα γράφετε σε περιοδικά και σε βιβλία, έχετετην εκπομπή μαγειρικής «Ένα Τραπέζι Ελλάδα», έχετε το δικό σας site, ένα εστιατόριο στη Γαλλία. Δεν υπάρχουν στιγμές που κουράζεστε;

Φυσικά και υπάρχουν στιγμές που κουράζομαι… Δεν αθροίζω όμως αυτές τις στιγμές όπως δεν αθροίζω τα αρνητικά στη ζωή μου. Η πρόσθεση γίνεται στις χαρές, στα ταξίδια, στα χαμόγελα και στην αγάπη των ανθρώπων που με ακολουθούν.

Επομένως ποιο είναι το καθημερινό σας πρόγραμμα;

Πού; Στην Αθήνα; Στο Παρίσι; Στα ατέλειωτα ταξίδια στην Ελλάδα για τις ανάγκες της εκπομπής; Στα ταξίδια παντού στον κόσμο που κάνω για την προώθηση της ελληνικής κουζίνας; Όλα αυτά είναι η καθημερινότητά μου, όλα μέσα σε ένα αυστηρό πρόγραμμα για να χωρέσουν επιτρέποντάς μου να παίρνω ανάσες και μαζί με τους αγαπημένους μου.

Πού ταξιδέψατε και θέλετε να επιστρέψετε;

Στην Ταϊτή, στη Γαλλική Πολυνησία. Είναι ένα ταξίδι που έκανα πριν 15 χρόνια και μου έχει μείνει αξέχαστο. Παραδεισένια μέρη και άνθρωποι λατρεμένοι. Είναι ένα ταξίδι ζωής που το προτείνω σε όλους.

Και στην Ελλάδα; Σε ποιο μέρος της, εκτός Αθήνας, φάγατε υπέροχο φαγητό;

Δεν θα είναι υπερβολή να πω πως έχω ταξιδέψει παντού στην Ελλάδα. Παντού ανακάλυψα νοστιμιές και τοπικά προϊόντα που με ενθουσίασαν. Και αυτό σας το λέω χωρίς υπερβολή. Αν πρέπει όμως να επιλέξω και να προτείνω ένα μέρος για φαγητό με ψυχή, νομίζω πως αυτό το μέρος θα είναι η Κρήτη. Έχω γευτεί την απλότητα και την καθαρότητα της γεύσης και μου έχει μείνει αξέχαστη.

Τον περασμένο μήνα, ήσασταν η επικεφαλής chefστο γαστρονομικό Φεστιβάλ του Mount Athos Area Kouzina. Πόσο σημαντική είναι η βοήθεια σε μικρούς παραγωγούς και η στήριξη σε τέτοιες προσπάθειες;

Τα τελευταία 6-7 χρόνια άρχισαν να ευαισθητοποιούνται όλοι για τα αυθεντικά προϊόντα και τους μικρούς παραγωγούς. Εμείς -εγώ και η αδερφή μου Μαρία- προωθούμε ελληνικά προϊόντα στο Παρίσι, μικρών παραγωγών εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια.Τα τελευταία 3 χρόνια έχω κάνει 70 διαφορετικούς προορισμούς με την εκπομπή μου στο ΣΚΑΪ σε όλη την Ελλάδα και ανέδειξα προϊόντα,παραγωγούς και φιλότιμες προσπάθειες ανθρώπων που δουλεύουν υπεύθυνα με στόχο και όνειρο. Η Ελλάδα παράγει και μπορεί να τα πάει περίφημα,οι άνθρωποι που επιχειρούν και παράγουν σαφώς και χρειάζονται στήριξη και εξωστρέφεια.

Υπάρχει κάποιος τρόπος για να γίνει κάποιος καλός μάγειρας;

Ατέλειωτες ώρες δουλειάς,υπευθυνότητα, εξωστρέφεια,συνεχής αναζήτηση και ταπεινότητα.

Στο τελευταίο σας βιβλίο που κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Μίνωας, «Τα Καλύτερα Νηστίσιμα της Ντίνας» τι θα διαβάσει κανείς;

Είναι ένα βιβλίο που μου ζητούσαν πολλά χρόνια οι φίλοι της κατσαρόλας. Ουσιαστικά είναι ένα βιβλίο που ακουμπά στις ρίζες μου και στα σοφά φαγάκια της μαμάς μου και της γιαγιάς μου.

ntinanikolaou3

Αλήθεια, με την τηλεόραση γιατί ασχοληθήκατε; Ποιο ήταν το κίνητρο;

Η τηλεόραση μπήκε τυχαία στη ζωή μου αλλά τη λατρεύω! Της έχω δώσει πολλά από εμένα, δεν μου χαρίστηκε. Θυσίασα πολλά για χάρη της, αλλά από την άλλη της χρωστώ την αγάπη των ανθρώπων που με έβαλαν στα σπίτια τους και στις καρδιές τους.

Το εστιατόριο και ντελικατέσεν που διατηρείτε στο Παρίσι πώς προέκυψε;

Με την αδερφή μου, τη Μαρία Νικολάου, ζούμε στο Παρίσι εδώ και 25 χρόνια περίπου. Η επιθυμία μας ήταν να δώσουμε στους Γάλλους δείγματα της αληθινής ελληνικής κουζίνας, να τους συστήσουμε τις τοπικές κουζίνες μας και να τους γνωρίσουμε τα προϊόντα μας. Η Γαλλία ήταν η χώρα που μας υιοθέτησε επαγγελματικά χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα πράγματα είναι ρόδινα.

Υπήρξαν δυσκολίες λοιπόν;

Είναι ένας αγώνας δίχως τέλος αλλά δεν το μετανιώσαμε ποτέ.

Απ’ την άλλη δεν ήταν ρίσκο να κάνετε ένα αμιγώς ελληνικό εστιατόριο;

Φυσικά και ήταν ρίσκο και παραμένει ένα μεγάλο καθημερινό στοίχημα. Και λέω παραμένει γιατί θέλουμε να είμαστε ένα εστιατόριο που προσφέρει ελληνικά πιάτα και όχι πιάτα μεσογειακής κουζίνας.

Διάβασα ότι η Κατρίν Ντενέβ δοκίμασε ένα συγκεκριμένο πιάτο που την ξετρέλανε.

Το μουσακά! Λατρεύει το μουσακά μας.

Πώς τον φτιάχνετε;

Πρόκειται για ένα μουσακά ελαφρύ με ψητές μελιτζάνες και με κρέμα αφρό που την κάνουμε με γιαούρτι και ελαιόλαδο. Τον ετοιμάζουμε σε πήλινα στρογγυλά μπολάκια και θυμίζει μικρή τουρτίτσα.

Δεν θα σας ενδιέφερε να δημιουργήσετε κι ένα εστιατόριο στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα είμαι σύμβουλος μαγειρικήςσε χώρους εστίασης. Το τελευταίο και αγαπημένο μου δημιούργημα είναι το Chapeauστο Χαλάνδρι, ένα γαλλικό μπιστρό που έχει κάνει μεγάλη αίσθηση και έχει πιστούς φίλους.

Εσείς όταν βγαίνετε για φαγητό, τι συμβαίνει; Έρχεστε σε δύσκολη θέση όταν ένα πιάτο είναι κακό;

Απλά δεν το τρώω! Αρνούμαι να φάω κακό φαγητό… Φεύγω αφού πρώτα ευχαριστήσω τον μάγειρα,αλλά δεν κρίνω ούτε λέω τη γνώμη μου, εκτός αν μου το ζητήσουν. Την επόμενη μέρα στέλνω ένα μήνυμα στους ενδιαφερόμενους και τους λέω πολύ ευγενικά τη γνώμη μου. Τις πιο πολλές φορές, ύστερα από λίγο καιρό, μου στέλνουν λουλούδια.

Οι μάγειρες δέχονται την κριτική;

Δύσκολα! Κατά βάθος όποιος μαγειρεύει δεν αγαπά την κριτική. Θέλει να τον αποδεχτούν, να καταλάβουν οι αποδέκτες της μαγειρικής του το μήνυμα που θέλει να περάσει… Οι έξυπνοι όμως ακούν και στοχάζονται…

Και εσείς; Τη δέχεστε;

Τη δέχομαι από αυτούς που κατάλαβαν, από αυτούς που με έψαξαν στο πιάτο μου και από αυτούς που με αγαπούν…

Κάνοντας αυτή τη δουλειά κερδίσατε αρκετά: χρήματα, αναγνωρισιμότητα, καταξίωση. Τι είναι εκείνο που χάσατε;

Την ηρεμία, το χρόνο να με ψαχουλέψω και πάνω από όλα πολλές στιγμές από τα παιδιά μου. Νομίζω αυτό το τελευταίο είναι για μένα το πιο σημαντικό.

Η πολύωρη φύση της δουλειάς σας επηρέασε δηλαδή την προσωπική σας ζωή;

Σίγουρα αλλά το παραδεχόμουν πάντα και ζητούσα από τους άμεσα… εμπλεκόμενους να με αγαπούν έτσι γιατί μόνο έτσι θα είμαι εγώ, ολόκληρη.

Μετράτε 24 χρόνια παντρεμένη, πράγμα δύσκολο για τις μέρες μας. Υπάρχει κάποιο μυστικό;

Διάλογος, θαυμασμός για το ταίρι σου και κατανόηση. Το θέμα δεν είναι να είμαστε ίδιοι σε όλα,αλλά να θέλουμε να ζήσουμε τη διαφορετικότητά μας.

Και με τα παιδιά σας τι γίνεται; Τρώνε ό,τι φτιάχνετε;

Τα παιδιά μου και ο άντρας μου είναι οι μεγαλύτεροι θαυμαστές της μαγειρικής μου. Μάλιστα, χαριτολογώντας λένε πως τους έχω μαγέψει με τα φαγητά μου!

Ποια είναι η σχέση σας μαζί τους; Σας βλέπουν ως μαμά ή ως φίλη τους;

Είμαι η μαμά τους και λατρεύω να το δείχνω και ας υπερβάλλω. Είμαι όμως και η φίλη τους που μεγαλώνει μαζί τους και τους συμβουλεύομαι όσο με συμβουλεύονται και αυτοί.

Τι θα προτείνατε να φτιάξει κάποιος απ’ τις συνταγές των βιβλίων σας;

Έχω γράψει 10 βιβλία στα ελληνικά και δυο στα γαλλικά. Όλες οι συνταγές είναι δουλεμένες,δοκιμασμένες πολλές φορές και πετυχημένες. Αν πρέπει να διαλέξω κάποιες οπωσδήποτε, αυτές είναι οι πίτες μου με τα χειροποίητα ζυμαράκια μου και τα φαγητά κατσαρόλας.

athosmountain

Τι είναι το Mount Athos Area Kouzina; 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος –από τις 15 Μαΐου μέχρι και τις 15 Ιουνίου – η προαθωνική χερσόνησο υποδέχτηκε εκατοντάδες επισκέπτες σε ένα μοναδικό, γαστρονομικό φεστιβάλ.

Γιορτές της φύσης, της θάλασσας, της γης, των προϊόντων, διαγωνισμοί και μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής, γεύσεις που ανέδειξαν τα βιολογικά προϊόντα και την πλούσια παραγωγή, γεύσεις προσφυγικές, αρχαιοελληνικές, παραδοσιακές, μοναστηριακές, μεσογειακές, αλλά και gourmet πιάτα – δημιουργίες τοπικών και διάσημων chefs που ουσιαστικά πάντρεψαν την παράδοση με gourmet δημιουργίες ήταν μόνο μερικά απ’ όσα είδαν οι επισκέπτες του φετινού γαστρονομικού φεστιβάλ στη Χαλκιδική.

Φέτος, μετά απο πρόσκληση του Mount Athos Area Organization, ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας αποδέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά και τιμή την πρόσκληση στην  ανατολική Χαλκιδική στηρίζοντας τη διοργάνωση θέλοντας να δώσει το στίγμα της δικής μας πλούσιας παραδοσιακής κουζίνας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS