GOOD LIFEΓΕΥΣΗΤο gourmet κελάρι του χειμώνα

Το gourmet κελάρι του χειμώνα

Ένα κελάρι όπως τα παλιά όπου φυλάσσονταν όλες οι σπιτικές λιχουδιές, καθημερινές ή γιορτινές για όλο τον χειμώνα.

Το Φθινόπωρο ήταν παραδοσιακά η εποχή κατά την οποία στα νοικοκυριά επικρατούσε αναβρασμός για την ετοιμασία τροφών για όλο τον χειμώνα. Οι κουζίνες μοσχοβολούσαν από αρώματα Και το κελάρι γέμιζε με γαστρονομικούς θησαυρούς. Μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, τουρσιά, ψάρια παστά, ξερές σταφίδες, λικέρ, ποτά, μέλι, σύκα αποξηραμένα, σουτζούκο, κιοφτέρια, λάχανο τουρσί, αποξηραμένα μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα, αποξηραμένα μανιτάρια, κυδωνόπαστο, ρετσέλια, κάπαρη, καυτερές πιπεριές, κρασιά, ξίδι, πελτές, ντομάτα, ελαιόλαδο, βούτυρα, τυριά, όσπρια, θαλασσινό αλάτι, λιαστές ντομάτες να κρέμονται από το ταβάνι, σάλτσες με διάφορες γεύσεις, πάστες ελιάς, τραχανάς, ζυμαρικά, παστέλια, παξιμάδια, αρωματικά φυτά. Όλα τακτοποιημένα και υπολογισμένα για να αρκούν μέχρι να δώσει ξανά η φύση τα γεννήματα της, να ξανάρθει ο καιρός τους και πάλι να γίνει η προετοιμασία και η παρασκευή για να πάρει το καθένα τη θέση του. Πότε οι συνταγές ήσαν απλές και αρχέτυπες, πότε περίεργες, με συνταιριάσματα απίθανα και ορεκτικά.

Από πόσο παλιά να έρχονται άραγε αυτές οι συνταγές, οι αναμείξεις, οι εμπνεύσεις; Ποιος σκέφτηκε να πατήσει το σταφύλι, να αφήσει το κρασί να ζυμωθεί και να γίνει ξίδι, να το συνδυάσει με τα πιο απίθανα υλικά μεταξύ τους, να αφήσει το τυρί να μουχλιάσει, να καπνίσει και να αρωματίσει τα ψάρια, να ξύσει τα λεμόνια και να κάνει λιμοντσέλο, να μαζέψει τα ροδοπέταλα να φτιάξει μαρμελάδα, να κόψει κομμάτια το κρέας και να το παστώσει, να απλώσει τις ντομάτες στον ήλιο; Πόσες δοκιμές, θα έκαναν οι προγονοί μας μέχρι να διαπιστώσουν αυτά τα παντρέματα Ο τρόπος που διαιωνίζονται οι συνταγές από γενιά σε γενιά είναι κάποτε ακατανόητος. Είναι όμως μαγικός. Είναι ένας μυστικός κώδικας συνεννόησης. Αυτά τα μυστικά αποκωδικοποιεί το Lidl για να προσφέρει στους σημερινούς καταναλωτές τη δυνατότητα να φτιάξουν το δικό τους κελάρι, το δικό τους θησαυροφυλάκιο.

Lidl

Γιατί και το κελάρι είναι ένα θησαυροφυλάκιο για το κάθε σπιτικό. Είναι γεμάτο αναμνήσεις, ξυπνά συναισθήματα, σε μαγεύει. Σε προδιαθέτει το ημίφως του, οι μυρωδιές του. Ο χρόνος σταματά, η ησυχία κυριαρχεί. Οι ήχοι που ακούγονται ηρεμούν τη ψυχή. Το λάδι που ρέει, το κρασί στη μποτίλια, το καπάκι από το κιούπι που ανοίγει, μια πραγματική μυσταγωγία.

Η φιλοσοφία του κελαριού είναι σπουδαία γιατί πηγάζει από τη λαϊκή σοφία και εξελίσσεται μέσα από μια παράδοση αιώνων. Έχει να κάνει με την αυτάρκεια, τη δημιουργικότητα, αλλά και την απόλαυση Τον καιρό της αφθονίας των προϊόντων, ο άνθρωπος τα συντηρεί, μεταποιώντας τα σε τρόφιμα που έχουν διάρκεια ζωής, διατηρώντας τη γεύση και τη θρεπτικότητα τους. Η ανάγκη οδηγεί στην τέχνη, στη γαστρονομία, στην προσφορά, στη σχέση Η φιλοσοφία του κελαριού δεν έχει ταμπού. Έχει απενοχοποιήσει τη ζάχαρη, το αλάτι, το οινόπνευμα, έδωσε αξία στο λάδι, στο μέλι, ασχολήθηκε με τα ταπεινά και τα ασήμαντα όπως η ρίγανη, το θυμάρι, το φασκόμηλο. Απλότητα, αλλά και αρχοντιά πραγματική. Με πολυτέλεια προσιτή Αυτή την προσιτή πολυτέλεια και τη φιλοσοφία του κελαριού αγκαλιάζει το Lidl για να προσφέρει σε όλους εμάς γαστρονομικούς θησαυρούς που ο καθένας τους κρύβει μέσα του μια μεγάλη ιστορία. Γεύσεις εκλεκτές, γλυκές και αλμυρές, πικάντικες, ξινές αλλά και umami, αλλά πάνω απ’ όλα ποιοτικές και δελεαστικές που κάνουν την καθημερινότητα μας γιορτή!

Από αριστερά: Deluxe Candied Oranged, Deluxe Gingerbread, Deluxe Chocolate, Deluxe Chocolate Dipped Dates, Deluxe Macarons, Deluxe μελομακάρουνα, Deluxe Pralines, Deluxe Profiteroles.

Περιοδικό “Taste”, τεύχος 142.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS