GOOD LIFEΓιατί πρέπει να έχει ποικιλία η διατροφή σας;

Γιατί πρέπει να έχει ποικιλία η διατροφή σας;

Tης Αλεξίας Γ. Ποταμίτου

Για σκεφτείτε λιγάκι, πόσο συχνά τρώτε τα ίδια και τα ίδια; Μήπως από συνήθεια και «βόλεμα» είστε προσκολλημένοι στα ίδια τρόφιμα και ειδικά στα ίδια φρούτα και λαχανικά;

Μέσα από τα τρόφιμα λαμβάνουμε τα βασικά θρεπτικά συστατικά αλλά και τα μικροθρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία. Κανένα τρόφιμο δεν είναι ίδιο με το άλλο, καθε ένα έχει μοναδική σύσταση σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Ένα συγκεκριμένο φρούτο για παράδειγμα μπορεί να μας δίνει αρκετά μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, αλλά μπορεί να υστερεί σε κάτι άλλο που θα μας το δώσει ένα διαφορετικό φρούτο ή κάποιο λαχανικό. Εκεί που υστερεί ένα τρόφιμο μπορεί να υπερτερεί κάποιο άλλο. Με την ποικιλία έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να εξασφαλίσετε όλα τα απαραίτητα συστατικά! Εάν τρώμε τα ίδια φρούτα και λαχανικά καθημερινά, τότε έχουμε μεγάλες πιθανότητες να μην καλύπτουμε κάποια από τα θρεπτικά συστατικά. Εάν όμως εναλλάσσουμε τα είδη φρούτων και λαχανικών τότε λαμβάνουμε και μεγαλύτερη ποικιλία συστατικών.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΛΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ

Επίσης, η ποικιλία στα τρόφιμα προσφέρει και στη μικροχλωρίδα του εντέρου που τελευταία βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων και φαίνεται να παίζει ρόλο σε πολλές ασθένειες. Η μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να αλλάξει ανάλογα με αυτά που τρώτε. Η ποικιλία δίνει θρεπτικά υλικά στα «καλά» βακτήρια να αναπτυχθούν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ

Μια ιδέα για να εξασφαλιστεί η ποικιλία στη διατροφή σας, είναι να ακολουθείτε τις εποχές, δηλαδή να καταναλώνετε τα τρόφιμα που κάθε φορά είναι της εποχής. Για παράδειγμα, στην έναρξη του χειμώνα (Οκτώβριο – Νοέμβριο) που είναι και η έναρξη των ιώσεων, η φύση έχει προνοήσει και μας δίνει τρόφιμα που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας. Αυτά είναι: Κάστανα, γλυκοπατάτες, λωτοί, ρόδι, κουνουπίδι, μπρόκολο. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κοινό μήλο με ένα λωτό και αντί το βραδινό συνηθισμένο τοστ να φάτε λίγα κάστανα ή μια γλυκοπατάτα. Δεν είναι δύσκολο να κάνετε τις παραπάνω επιλογές αρκεί μια βόλτα στην τοπική λαϊκή ή μανάβικο για να πάρετε ιδέες και να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας. Επίσης, μπορείτε να βάλετε την ποικιλία στην καθημερινή σας σαλάτα. Σας προτείνω μερικές ιδέες για τις σαλάτες σας: Λιναρόσπορος, αμύγδαλα, καρύδια, αβοκάντο. Με μια απλή κίνηση έχετε εμπλουτίσει τη διατροφή σας με ω3 λιπαρά οξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά!

ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΙΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Αντικαταστήστε τα άσπρα μακαρόνια με ολικής άλεσης και το άσπρο ρύζι με αναποφλοίωτο, θα αυξήσετε με αυτό το τρόπο τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν οι ξηροί καρποί που μπορούν να καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες και έχουν αρκετές θερμίδες. Μία συνιστώμενη ημερήσια μερίδα για τους ξηρούς καρπούς είναι 10 τεμάχια.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Με τους παραπάνω τρόπους εύκολα μπορείτε να εντάξετε την ποικιλία στη διατροφή σας. Χρειάζεται όμως προσοχή μην το παρακάνετε και αυξήσετε τη θερμιδική κατανάλωση και τελικά πάρετε βάρος. Συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο, ο οποίος μέσα από μια διατροφική αξιολόγηση θα εντοπίσει τυχόν ελλείψεις σε μικρο-μακροθρεπτικά συστατικά και θα τις καλύψει με τα κατάλληλα τρόφιμα.


Tips

Αποτελέσματα έρευνας

Μελέτη έδειξε ότι όσοι είχαν ποικιλία στη διατροφή τους, ήταν 21% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο από αυτούς που ήταν «κολλημένοι» σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής. Επίσης όσοι είχαν ποικιλία στη διατροφή τους παρουσίαζαν και μικρότερη περιφέρεια μέσης που σχετίζεται με μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

 

Αλεξία Γ. Ποταμίτου

διαιτολόγος – διατροφολόγος, BS, MS (USA), PhD can

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS