GOOD LIFEΥΓΕΙΑΟι Προθέσεις / Στόχοι για τη Νέα Χρονιά και η σημασία τους

Οι Προθέσεις / Στόχοι για τη Νέα Χρονιά και η σημασία τους

Η Άννη Παττίχη, προπονήτρια ζωής (life coach), απαντά σε ερωτήσεις και επιλύει προβλήματα αναγνωστών του philenews μέσα από τη στήλη Life Coach.

Κάθε Νέα Χρονιά φέρνει μαζί της μια αίσθηση ανανέωσης και ευκαιριών. Είναι ένα σημείο αφετηρίας που μας δίνει τη δυνατότητα να ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν, να αξιολογήσουμε τις προκλήσεις και τις επιτυχίες μας, και να καταθέσουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Οι αποφάσεις που παίρνουμε σε αυτή τη μεταβατική περίοδο μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στη ζωή μας και να διαμορφώσουν την πορεία που θα ακολουθήσουμε.

Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα στην Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δεν είναι απλώς μια αλλαγή στον χρόνο, αλλά μια συμβολική μετάβαση σε ένα νέο κεφάλαιο της ζωής μας. Οι προθέσεις που βάζουμε για τη Νέα Χρονιά έχουν γίνει μια παγκόσμια παράδοση, προσκαλώντας τους ανθρώπους να σκεφτούν το παρελθόν και να θέσουν στόχους για προσωπική βελτίωση το επόμενο έτος. Παρά την σκεπτικιστική στάση που συνήθως περιβάλλει αυτές τις αποφάσεις, υπάρχει κάτι αναμφισβήτητα ισχυρό σχετικά με το να καταστήσεις δεσμευτική τη δέσμευση για αλλαγή και εξέλιξη.

Κάνοντας μια μικρή έρευνα βρήκα ότι η πρακτική του να θέτεις αποφάσεις για το νέο έτος χρονολογείται από την αρχαία Βαβυλώνα, όπου οι άνθρωποι έκαναν υποσχέσεις στους θεούς για να αποπληρώσουν χρέη και να επιστρέψουν δανεισμένα αντικείμενα.

Σήμερα, η έννοια έχει εξελιχθεί σε μια πιο προσωπική παράδοση. Όσοι κάνουν αυτές τις προθέσεις θέτουν στόχους για να αντιμετωπίσουν διάφορους τομείς της ζωής τους που επιθυμούν να βελτιώσουν, είτε πρόκειται για την υγεία, τις σχέσεις, την καριέρα, είτε την προσωπική ανάπτυξη.

Η Ψυχολογία των Αποφάσεων:
Οι αποφάσεις ή προθέσεις ή στόχοι για τη Νέα Χρονιά λειτουργούν και εκμεταλλεύονται την ψυχολογία της καινούργιας αρχής και της επιθυμίας για αυτοβελτίωση. Η αλλαγή του ημερολογίου προσφέρει ένα συμβολικό άδειο χαρτί, μια ευκαιρία να αφήσουμε πίσω τα ‘λάθη’ και τις ‘αδυναμίες’ του παρελθόντος και να αγκαλιάσουμε την ιδέα για θετική αλλαγή. Ψυχολογικά, το νέο έτος λειτουργεί σαν ένα ορόσημο που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σκεφτούν τις αξίες τους, τις επιθυμίες τους και τους τομείς δυσαρέσκειας τους.

Επιπλέον, οι αποφάσεις μας στη Νέα Χρονιά αποτελούν μια ευκαιρία για αυτοανάλυση και αυτογνωσία. Αναρωτιόμαστε για το ποιοι είμαστε και τι θέλουμε πραγματικά. Αυτή η εσωτερική ανασκόπηση μας βοηθάει να κατανοήσουμε τις αληθινές επιθυμίες μας και να διαμορφώσουμε μια δράση που είναι συμβατή με τα όνειρά μας και τις αξίες μας. Είναι ένα βήμα προς την προσωπική αυτοπραγμάτωση και ανάπτυξη.

Annie

Ρεαλιστικοί, εφικτοί και μετρήσιμοι στόχοι:
Ενώ η πρόθεση πίσω από τις αποφάσεις είναι θαυμαστή, ο δρόμος προς την επιτυχία είναι συχνά στρωμένος με καλές προθέσεις που πηγαίνουν στραβά. Ένα συχνό θέμα είναι ότι βάζουμε ανεφάρμοστους στόχους. Είναι σημαντικό να βάλουμε ρεαλιστικούς, εφικτούς και μετρήσιμους στόχους που συμφωνούν με τις ικανότητες και τους πόρους μας. Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες θα μας οδηγήσουν στην απογοήτευση και θα μας σταματήσουν το ταξίδι πριν καν ξεκινήσει!
Σπάζοντας τους στόχους σε μικρότερα, διαχειρίσημα βήματα μας προσφέρει μια αίσθηση επιτυχίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και ενισχύει την κίνηση προς τα εμπρός.

Δημιουργία Σχεδίου Δράσης:
Οι αποφάσεις στόχοι μας απαιτούν περισσότερο από απλές ευχές. Χρειάζεται ένα μελετημένο πρόγραμμα δράσης. Είτε πρόκειται για την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής, την επαγγελματική εξέλιξη ή την καλλιέργεια καλύτερων σχέσεων, ένας λεπτομερής χάρτης πορείας βοηθά τα άτομα να προχωρήσουν στον δρόμο προς την επιτυχία. Τα μικρά, διαχειρίσημα βήματα βοηθούν να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Αντιμετώπιση Προκλήσεων:
Το ταξίδι της εκπλήρωσης των στόχων μας δεν είναι χωρίς προκλήσεις. Πάντα θα υπάρχουν και τα απρόβλεπτα στην πορεία μας. Είναι σημαντικό να βλέπουμε τις προκλήσεις σαν ευκαιρίες για ανάπτυξη αντί για λόγους εγκατάλειψης της απόφασης. Η υπομονή, επιμονή και η διατήρηση ενός θετικού τρόπου σκέψης μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ του να εγκαταλείψεις και του να προχωρήσεις μέσα από τις διάφορες προκλήσεις.

Η Σημασία της Δημόσιας Δέσμευσης:
Η δημόσια δέσμευση για τους στόχους που βάζω παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των αποφάσεων για τη Νέα Χρονιά. Η κοινοποίηση των στόχων σε έναν εμπιστευτικό φίλο, μέλος της οικογένειας ή ακόμη και η συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση ευθύνης και κίνησης προς τα εμπρός. Τα τακτικά check-ins και οι ανασκοπήσεις της προόδου μας, μας παρέχουν την ευκαιρία να γιορτάζουμε τις επιτυχίες μας.

Συνοψίζοντας, οι αποφάσεις, προθέσεις, στόχοι που παίρνουμε για τη Νέα Χρονιά είναι πολύ περισσότερο από απλά καθορισμένες στιγμές στο ημερολόγιο. Είναι ο τρόπος με τον οποίο δηλώνουμε την πρόθεσή μας για αλλαγή και ανάπτυξη. Είναι το ξεκίνημα μιας νέας πορείας προς την επίτευξη των στόχων μας και την προσφορά στον κόσμο γύρω μας.

Ας καλωσορίσουμε τη Νέα Χρονιά με σοφία, αποφασιστικότητα και αγάπη για να διαμορφώσουμε ένα λαμπρό μέλλον γεμάτο ευκαιρίες και επιτυχίες.

Η προπόνηση ζωής σε μαθαίνει ακριβώς πως να ζεις τη ζωή σου βάζοντας στόχους και με τη συνεχόμενη και σταθερή στήριξη και καθοδήγηση από την προπονήτρια σου, να τους υλοποιείς. Βήμα-βήμα μαθαίνει κάποιος καινούργιους τρόπους διαχείρισης της ζωής και των καθημερινών προκλήσεων.

Όλοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε, φτάνει να το θέλουμε και να κάνουμε βήματα σταθερά καθημερινά προς την αλλαγή!

Annilogo

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην Άννη Παττίχη
TransformNow Coaching Academy
Προπονήτρια Ζωής
ΜΑ Κλινική Ψυχολογία
Υπνοθεραπεύτρια
[email protected]
Tel: 99468260

https://www.facebook.com/transformnowannie/
https://www.facebook.com/annie.pattichi
https://www.youtube.com/channel/UCxAAmI3A7Zdczu02KmUEmgw

https://www.linkedin.com/in/anniepattichi/
https://twitter.com/AnniePattichi

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS