ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY NEWS

CELEBRITIESMikeius πώς να είσαι ο πιο γνωστός youtuber στην Ελλάδα;

Mikeius πώς να είσαι ο πιο γνωστός youtuber στην Ελλάδα;

Είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να εξηγήσει τους πιο απίστευτους επιστημονικούς μύθους αντλώντας παραδείγματα από τη Φυσική, τη Χημεία, τη Βιολογία, την Ιστορία, τη Φιλοσοφία και τη Μηχανική αποκτώντας χιλιάδες followers. Ο Mikeius, ο παρουσιαστής σε μια από τις διασημότερες εκπομπές του ελληνικού YouTube που κατάφερε να αναδείξει τη μαγεία της επιστήμης με απλά λόγια έρχεται στην Κύπρο.

Από τον Πιερή Παναγή

 

Έχεις δηλώσει σε συνέντευξη σου πως «Αν μου έλεγες πριν δώδεκα χρόνια ότι θα έβγαζα το ψωμί μου με μια επιστημονική σειρά στο internet, τότε που δεν υπήρχε καν YouTube, θα σου έλεγα λες βλακείες». Ποια ήταν η ανάγκη λοιπόν για να ξεκινήσεις το What the Fact?! ;

Ήταν ένας συνδυασμός βιοπορισμού και απωθημένου. Πάντα ήθελα να κάνω μια επιστημονική  εκπομπή εμπνευσμένος από τα ντοκιμαντέρ που έβλεπα και τις εγκυκλοπαίδειες που διάβαζα μικρός. Είχα γράψει ένα πιλοτικό σενάριο πριν από πολλά χρόνια και το κρατούσα στο συρτάρι μέχρι να παρουσιαστεί η καλύτερη ευκαιρία. Όταν είδα ότι είχα χτίσει αρκετό κοινό και αρκετή εμπιστοσύνη για να μου δίνει μια ασφάλεια ούτως ώστε να επιχειρήσω επιστημονική σειρά στο ελληνικό YouTube, το έκανα

Από πού αντλείς τη θεματολογία σου και τις πληροφορίες που παρουσιάζεις κάθε φορά;

Η έμπνευση έρχεται απ’ όπου να ‘ναι: βιβλία, άρθρα σε σάιτ, εγκυκλοπαίδειες, ντοκιμαντέρ. Ακόμα και τα κλασικά “εντός ύλης” από τη Φυσική, τη Χημεία, τη Βιολογία και την Πληροφορική του γυμνασίου και του Λυκείου. Οι πηγές μου είναι κυρίως βιβλία που έχω διαβάσει στο παρελθόν, ιστοσελίδες και παλιό καλό Wikipedia.

Αισθάνεσαι ευθύνη γι’  αυτό αφού σε βλέπουν μικρότερες ηλικίες;

Η εκπομπή μου είναι ψυχαγωγική. Απλά τυχαίνει το θέμα της να είναι επιστήμη. Όπως μια αθλητική εκπομπή δεν σε μαθαίνει να παίζεις ποδόσφαιρο, έτσι και η δική μου δεν αποτελεί υποκατάστατο της μελέτης και του σχολείου. Τέτοιου είδους ευθύνη δε νιώθω. Από εκεί και πέρα νιώθω φυσικά την ευθύνη να παρουσιάζω τα πράγματα όσο πιο αξιόπιστα μπορώ. Θέλω να ελέγχω καλά τις πηγές μου και να θυσιάζω όση λιγότερη ακρίβεια γίνεται. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μου θέμα για το οποίο νιώθω υπεύθυνος. Όχι μόνο για τα παιδιά αλλά για όλες τις ηλικίες. Κατά πόσο θα χρειαστεί να θυσιάσω ακρίβεια προκειμένου να απλουστεύσω το θέμα του επεισοδίου για όλο τον κόσμο.

Πόσο απομακρυσμένοι είναι οι νέοι από την πραγματική πληροφορία στα χρόνια των fake news; 

Αρκετά αλλά απ’ την άλλη, η ίδια πηγή που τους φέρνει fake news τους φερνει και real news. Παλιά  είχαμε δυσκολία στην εύρεση πληροφορίας. Τώρα έχουμε δυσκολία στο φιλτράρισμά της. Η λύση δεν είναι να δείξουμε στους νέους 5-6 «σωστές» πηγές. Αυτές αλλάζουν. Πρέπει να τους δείξουμε τον τρόπο, τη μέθοδο για να βρίσκουν και να συγκρίνουν πληροφορίες από μόνοι τους.

Γιατί πιστεύεις ότι είχε τόσο μεγάλη απήχηση η εκπομπή;

Διότι έλειπε από την Ελλάδα μια τέτοια εκπομπή. Τα μίντια αγνοούν την επιστήμη εδώ και δεκαετίες και κάνουν βλακεία. Η ιστορία της επιστήμης δεν είναι τύποι και εξισώσεις. Είναι ίντριγκα, σύγκρουση, κόντρα, προδοσία, σκάνδαλο, αγώνας, απογοήτευση, έκσταση. Είναι η ιστορία εξαιρετικά έξυπνων και εκκεντρικών ανθρώπων που έκαναν τα πάντα προκειμένου να επιδιώξουν τον σκοπό τους. Είναι η ιστορία του πως βρεθήκαμε εδώ. Ποιος είναι ο σκοπός μας. Τι μας κινητοποιεί. Με λίγα λόγια είναι εξαιρετικά σενάρια για εκπομπές, τα όποια για κάποιο λόγο κανείς δεν είχε σκεφτεί να ακολουθήσει μέχρι τώρα. Μέγα λάθος, ελληνική τηλεόραση. Είχες την ευκαιρία να μας συναρπάσεις με κάτι καλύτερο από ριάλιτι και τάλεντ σοου. Το κοινό ήταν στερημένο και κανάλια όπως το δικό μου, του MadScientist, του Astronio, του SmartChemistryGR, του ΚαθημερινηΦυσικη εκμεταλλευτήκαμε το κενό στην αγορά. Οπότε κατά μια έννοια ευχαριστούμε τηλεόραση, που ήσουν κλειστόμυαλη εδώ και τέσσερις περίπου δεκαετίες. Ευχαριστούμε για το κοινό που μας χάρισες μέσα από την θρυλική σου αδράνεια.

Αλήθεια πώς προέκυψε το Μikeius; Γιατί όχι Mike για παράδειγμα;

Ήταν ένα παλιό nickname που χρησιμοποιούσα όταν έπαιζα games στο Λύκειο. Τίποτα το ιδιαίτερο. Πολλοί YouTubers παρεμπιπτόντως χρησιμοποίησαν το Gaming Nickname τους όταν ξεκίνησαν το κανάλι τους.

Πλέον μένεις στο Λονδίνο. Πώς προέκυψε αυτή η επιλογή; 

Είναι κάτι που ήθελα να κάνω, έστω να δοκιμάσω, από μικρός. Από την πρώτη φορά που πήγα τουρίστας για μερικές μέρες στα 24 μου. Μου άρεσε η πόλη, μου άρεσε η γλώσσα και η κουλτούρα και πάντα το είχα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου ότι κάποια στιγμή πρέπει να γίνει. Ε, φέτος η δουλειά μου επέτρεψε να μπορώ να εδρεύω εκεί, και αποφάσισα να το δοκιμάσω. Αν πιάσει έπιασε. Αν όχι, εδώ είναι η Ελλάδα. Δεν πάει πουθενά.

 

*O δημοφιλής ΥouΤuber Mikeius  θα βρίσκεται στην Κύπρογια να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο “WHAT THE FACT!? 39 + 1 ιστορίες της επιστήμης που θα σου… ανατινάξουν τον εγκέφαλο” (εκδ. Κλειδάριθμος) από τις 8 ως τις 10 Ιανουαρίου. Οι παρουσιάσεις του θα γίνουν στα βιβλιοπωλεία Parga σε Πάφο, Λευκωσία και Λάρνακα, ενώ οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα live επεισόδιο της εκπομπής What the fact!? με τίτλο «Η επιστήμη ως αντίδοτο στον τρόμο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS