CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΑνδρέας Παπαχαραλάμπους - Μικαέλλα Μέσσιου: Στο εξοχικό τους στην Πάφο

Ανδρέας Παπαχαραλάμπους – Μικαέλλα Μέσσιου: Στο εξοχικό τους στην Πάφο

Ο Δήμαρχος Στροβόλου φωτογραφίζεται μαζί με τη σύζυγο του, Μικαέλλα Μέσσιου και τα παιδιά τους στο εξοχικό τους στην Πάφο, μιλά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αλλά και για την όμορφη οικογενειακή ζωή του.

Από τη Νατάσσα Γεωργίου

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που είχατε να αντιμετωπίσετε ως νεοεκλεγείς δήμαρχος;
Για μένα, προσωπικά, η πολιτική βρίσκει ολόκληρο το νόημά της ως πρόκληση και θετική ενέργεια, όταν βάλουμε μπροστά τον τόπο μας, την ενορία μας, τη γειτονιά μας. Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχω να αντιμετωπίσω είναι να ανταποκριθώ στις υψηλές προσδοκίες των συνδημοτών μου. Των ανθρώπων αυτών που έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και επέλεξαν να φέρουν ανανέωση στο Δήμο μας. Προσδοκίες, απαιτήσεις θα έλεγα, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των ανθρώπων, σε όλα τα μικρά, αλλά και όλα τα μεγάλα που τους απασχολούν.

Θεωρείτε ότι θα γινόταν πιο αποτελεσματική εργασία αν είχαμε λιγότερους Δήμους στην επαρχία Λευκωσίας;
Με τη θέση και το μέγεθός του, ο Στρόβολος οφείλει να πρωταγωνιστήσει στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πάνω σε αυτή τη βάση, εμείς θα εργαστούμε για να ξεπεραστούν αγκυλώσεις που παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και δεν άφησαν τη μεταρρύθμιση να προχωρήσει. Ο Στρόβολος, θα πρέπει να δώσει τώρα το μήνυμα ότι δεν διστάζει, ούτε και αποφεύγει τις συνεργασίες και τη λογική συνένωσης υπηρεσιών. Αντίθετα, τις επιδιώκουμε. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί οι δήμοι της Λευκωσίας, μέσα από συμπλέγματα, για να κάνουμε έτσι μεγάλες εξοικονομήσεις και να είναι οι υπηρεσίες προς τον δημότη αποτελεσματικότερες. Πρέπει να μπούμε μπροστά για την υλοποίησή τους, για το συμφέρον και το καλό των δημοτών, των ανθρώπων της μείζονος Λευκωσίας.

Πρόσφατα, το Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου έχει πιστοποιηθεί ως Green Office. Πόσο σημαντική είναι η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης;
Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που ο Στρόβολος έγινε η πρώτη τοπική αρχή στην Κύπρο με την πιστοποίηση Green Office, κάτι που προϋποθέτει την αναγνώριση και υιοθέτηση αειφόρων πρακτικών στην καθημερινή λειτουργία μας. Επιβάλλεται να υιοθετήσουμε πρακτικές στις συνήθεις καθημερινές μας εργασίες, οι οποίες να είναι φιλικές προς το περιβάλλον και να συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσικών μας πόρων. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το σπίτι μας είναι ο πλανήτης μας, οι θάλασσες, τα δάση, τα πάρκα μας.

Είναι απαραίτητη η συνομιλία με τους δημότες για ενημέρωση και επιτυχή επίλυση προβλημάτων;
Φυσικά και είναι απαραίτητη. Η καθημερινή επαφή μου με τους δημότες είναι κάτι που επιδίωκα ανέκαθεν, εδώ και 15 χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά του Στροβόλου. Και είναι αυτό που με βοήθησε στο να έχω άμεση επίγνωση των προβλημάτων που απασχολούν τους δημότες. Είναι για αυτό το λόγο, άλλωστε, που το γραφείο μου στο Δημαρχείο είναι ανοιχτό, όπως είχα υποσχεθεί προεκλογικά. Έχουμε εισαγάγει το θεσμό της «Μέρας του Δημότη», κάθε Παρασκευή πρωί, όπου μπορεί ο κάθε δημότης, χωρίς ραντεβού, να έρθει να συζητήσουμε όσα τον ή την απασχολούν.

Τι άλλο έχει προτεραιότητα όσον αφορά τον Δήμο σας;
Πρέπει επιτέλους να προχωρήσει η ανάπλαση του πυρήνα που να αναδεικνύει το ιστορικό πρόσωπο του Στροβόλου, καθώς και η αναβάθμιση της λεωφόρου Τσερίου, ώστε να καθίσταται ασφαλέστερη και φιλική προς το περιβάλλον, διατηρώντας τον ανθρώπινο χαρακτήρα της, προσαρμοσμένο στις τοπικές ανάγκες. Επίσης, στοχεύουμε στη δημιουργία δύο πάρκων, κατάλληλων και για παιδιά με κινητικές αναπηρίες, καθώς και στη δημιουργία πρότυπης Λαϊκής Αγοράς στο Δήμο μας. Έχουμε θέσει στόχους φιλόδοξους, που ευελπιστούμε να υλοποιήσουμε, για να καταστήσουμε το Στρόβολο ως ένα σύγχρονο και φιλόξενο Δήμο.

Μεταξύ σας συζητάτε και για θέματα εργασίας;
Μικαέλα: Γενικώς, προσπαθούμε να μη μεταφέρουμε τα επαγγελματικά ζητήματα στο σπίτι. Εκεί προτεραιότητα έχει η οικογένεια. Αναπόφευκτα, όμως, συζητάμε και για τα επαγγελματικά θέματα και των δύο μας, κάτι που μας βοηθά να επιλύουμε τους προβληματισμούς μας.

Υπάρχει κάποιος Δήμος του εξωτερικού τον οποίο θα χαρακτηρίζατε ως πρότυπο;
Ανδρέας: Ο Δήμος Στοκχόλμης, που ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που κέρδισε την πιστοποίηση European Green Capital. Είναι μια πόλη με εκατοντάδες χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων, όπου σχεδόν όλοι οι δημότες περπατούν ή ποδηλατούν για να πάνε στη δουλειά ή στο σχολείο. Δυστυχώς, οι δικές μας πόλεις, έχουν χτιστεί άναρχα. Αλλά έστω και τώρα, πρέπει στους νέους πολεοδομικούς σχεδιασμούς που γίνονται, να λαμβάνεται υπόψη η αρχή της βιώσιμης κινητικότητας, δηλαδή να δίνουμε μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση, η οποία θα ενθαρρύνει τον πεζό και τον ποδηλατιστή και όχι τα αυτοκίνητα.

Είναι όμορφο το γεγονός ότι μέσα από εκδηλώσεις του Δήμου μπορείτε να προάγετε ιερούς σκοπούς. Είναι αυτό ένα κομμάτι που σας ενδιαφέρει και τους δύο;
Μ.: Βεβαίως και μας ενδιαφέρει. Μέσα από εκδηλώσεις του Δήμου, μας δίνεται η ευκαιρία να προσφέρουμε περισσότερα σε μη προνομιούχους συνανθρώπους μας. Προτεραιότητά μας είναι η ενασχόληση με τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Στροβόλου, η οποία επιτελεί σιωπηλά ένα πολύτιμο έργο, βοηθώντας άπορες οικογένειες του Στροβόλου. Είναι πραγματικά συγκινητικό να βλέπεις την ετοιμότητα των συνανθρώπων μας να προσφέρουν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, για αυτό τον ιερό σκοπό!

Πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητα και των δύο σας μετά την εκλογή;
Α.: Είμαι επικεντρωμένος στα καθήκοντα που απορρέουν από τη θέση του δημάρχου και προσπαθώ να ανταποκριθώ στις πολλαπλές υποχρεώσεις ενός τόσο μεγάλου και απαιτητικού Δήμου. Η καθημερινότητά μου είναι πολύ πιο έντονη σήμερα, καθώς κυλά σε πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Προσπαθώ να βρίσκομαι διαρκώς σε κίνηση για να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις των δημοτών.
Μ.: Στην ουσία όμως, η καθημερινότητά μας δεν έχει αλλάξει. Συνεχίζουμε να διατηρούμε την ίδια οικογενειακή ρουτίνα, προσπαθούμε να τρώμε κάθε βράδυ με τα παιδιά και να περνούμε ποιοτικό χρόνο μαζί.

Η δημόσια εικόνα σας είναι κάτι το οποίο χρειάζεται περισσότερη προσοχή τώρα;
Α.: Δεν έχω διαχωρίσει ποτέ τη δημόσια και την ιδιωτική εικόνα μου!
Μ.: Όντως, αυτό που βλέπει ο κόσμος στον Ανδρέα, είναι πέρα για πέρα αυθεντικό!

Είναι δύσκολο να προσπαθείς να ισορροπείς μεταξύ δουλειάς και οικογένειας, ειδικά με τις υποχρεώσεις που έχετε;
Α.: Υπάρχει χρόνος για όλα! Παρόλες τις πολλαπλές απαιτήσεις της καθημερινότητας, οι συνήθειες της οικογένειας δεν έχουν αλλάξει.

Εξακολουθώ, για παράδειγμα, να κάνω τα ψώνια της οικογένειας από τη φρουταρία.
Μ.: Είναι αλήθεια ότι χρειάζεται πολύς προγραμματισμός για να κρατούμε τις ισορροπίες μεταξύ δουλειάς και οικογένειας.Είμαστε, όμως, μια ομάδα όσον αφορά τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Ο Ανδρέας, ως πατέρας, είναι συνεχώς δίπλα στα παιδιά μας, επικοινωνεί πολύ μαζί τους και γίνεται μαζί τους κι αυτός παιδί!

Πόσα ακριβώς χρόνια είστε μαζί; Είστε μαζί από την περίοδο των σπουδών σας, αν δεν κάνω λάθος;
Μ.: Ναι, ακριβώς, είμαστε μαζί από τα φοιτητικά μας χρόνια στην Αγγλία, ενώ έχουμε μόλις συμπληρώσει 13 χρόνια γάμου.

Πώς μπορεί η σχέση του ζευγαριού να διατηρείται ζωντανή μέσα σε μια πολυάσχολη καθημερινότητα;
Α.: Με πολλή αγάπη, επικοινωνία, αλλά και διάθεση για υποχωρήσεις!

Με τι θα ήθελαν να ασχοληθούν τα παιδιά σας; Υπάρχει κάτι στο οποίο δείχνουν ενδιαφέρον από τώρα;
Μ.: Τα παιδιά δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δικές μας ασχολίες, όπως είναι φυσικό. Είναι ενήμεροι, συμμετέχουν στις συζητήσεις μας και στους προβληματισμούς μας. Προσπάθειά μας είναι να τους δώσουμε πολλά και διαφορά ερεθίσματα για να μπορέσουν μεγαλώνοντας να επιλέξουν το δρόμο τους αλλά και να έχουν ενδιαφέροντα.
Α.: Δεν προκαθορίζουμε εμείς αυτό με το οποίο θα επιλέξουν να ασχοληθούν τα παιδιά μας. Θα τους στηρίξουμε σε ό,τι και να κάνουν και θα είμαστε πάντα δίπλα τους.

Ποιες είναι μερικές από τις αγαπημένες σας οικογενειακές συνήθειες;
Α.: Απολαμβάνουμε ιδιαίτερα τις οικογενειακές βόλτες στο πάρκο Αγίου Δημητρίου και στο γραμμικό πάρκο Στροβόλου. Ιδιαίτερα τώρα που, ως Δημοτικό Συμβούλιο, επιτρέψαμε την πρόσβαση στο Γραμμικό και για τους σκύλους, παίρνουμε τον σκύλο μας, τον Όσκαρ, και κάνουμε βόλτες εκεί.

Για ποιο χαρακτηριστικό σας θα θέλατε να σας θαυμάζουν τα παιδιά σας;
Α.: Αυτό που θέλουμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας είναι να σέβονται πρώτα τον εαυτό τους, αλλά και τους γύρω τους, να μη σταματούν να προσπαθούν για τους στόχους και τα όνειρα τους και κυρίως να μην το βάζουν κάτω με μια αποτυχία!

Επιμέλεια: Άντρεα Χατζηνικόλα
Μακιγιάζ: Χριστίνα Λαμπριανού (Florentia Makeup Artist Workshop)
Μαλλιά: Κωνσταντίνα Λαμπριανού

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS