CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΧρήστος Μπάρκας: Το “κρατς” θα με ακολουθεί!

Χρήστος Μπάρκας: Το “κρατς” θα με ακολουθεί!

Έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα ως «ο κρατς», από μία μικρή παρανόηση της στιγμής – ταπεινός, σεμνός και χαμηλών τόνων, από την αρχή. Και, μπορεί να μην ήταν ο νικητής, αλλά ήταν σίγουρα ο πιο συμπαθής από τους φετινούς παίκτες του πολύ επιτυχημένου «MasterChef». Ίσως και το μεγάλο φαβορί για τη νίκη, για πολλές εβδομάδες.

Από τον Αλέξανδρο Πρίφτη

Μόλις έχει τελειώσει ένα επαγγελματικό ραντεβού και οδηγεί προς το σπίτι του. Μου ζητάει «μισό λεπτό» για να φορέσει τα hands free του, ώστε «να μιλήσουμε άνετα». Για τον κόσμο, «ο Χρήστος είναι ο πραγματικός μεγάλος νικητής του παιχνιδιού», αφού -ακόμα και σήμερα- περισσότερο για εκείνον μιλούν – κυρίως για τον πολύ χαρακτήρα που έβγαλε μέσα στο παιχνίδι καθ’ όλη τη διάρκειά του. Ο ίδιος, ωστόσο, αποδέχεται το αποτέλεσμα «επειδή σέβομαι απόλυτα τους κριτές μας», μου αναφέρει και προσθέτει: «Σε όλη αυτή την πορεία, ευτυχώς είχαμε δίπλα μας τρεις υπέροχους ανθρώπους που έκριναν ποιο ήταν το σωστό και το ιδανικότερο. Επομένως, ναι, ήταν σωστό που έφτασε στον τελικό ο Μανώλης και κέρδισε εκείνος. Του άξιζε και είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου. Μαγειρικά, ο Μανώλης είναι εξαιρετικός. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη Σπυριδούλα, είναι καλή μαγείρισσα. Ωστόσο, είναι μακριά από εμένα στον χαρακτήρα και στη συμπεριφορά. Δεν θα έλεγα ότι “κολλάμε” ή ότι “δένουμε”. Είναι έντονος χαρακτήρας, δυναμική προσωπικότητα, διαφορετική από τα άλλα παιδιά. Η Σπυριδούλα είναι επίμονος άνθρωπος. Θαυμάζω το γυναικείο φύλο, που προσπαθεί να τα καταφέρει, ειδικά μέσα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Όχι μόνο στις κουζίνες, γενικά», μου λέει.
Στεναχωρήθηκες όταν αποχώρησες από το -πολύ επιτυχημένο, ομολογουμένως- φετινό «Master Chef»; Πολλοί σε είχαν χαρακτηρίσει ως το «μεγάλο φαβορί»…
Η αλήθεια είναι πως στεναχωρήθηκα πολύ όταν έφυγα από το παιχνίδι. Ωστόσο, είμαι ικανοποιημένος από την πορεία μου εκεί. Συμπλήρωσα ένα ωραίο μαγειρικό παζλ. Μπορεί να πικράθηκα που έφυγα, αλλά στο τέλος μου έμεινε η ικανοποίηση.


Παντελόνι & πουκάμισο, Massimo Dutti, Γυαλιά, charlie max, βαϊραμογλου, Παπούτσια, Migato.

 

Φαντάζομαι έμαθες ότι σε αποκάλεσαν «Ντάνο του Master Chef»…
Αλήθεια λες; (γελάει). Όχι, δεν το έμαθα αυτό. Δεν νομίζω πάντως ότι έχουμε ομοιότητες, εγώ είμαι άλλος χαρακτήρας.

Εννοώ ότι σε είδαν ως «ήρωα». Άλλωστε, σου αποδόθηκε και ο χαρακτηρισμός του «κρατς» – σαν «άνθρωπος οικείος, της διπλανής πόρτας»…
Όταν έγινε αυτό, ποτέ δεν φαντάστηκα -ούτε για μία στιγμή- την έκταση που θα έπαιρνε αυτό το πράγμα. Επίσης, δεν ήξερα καν αν το παιχνίδι είχε απήχηση στον κόσμο. Όταν βγήκα, έπεσε επάνω μου ένα τεράστιο κύμα δημοσιότητας και αγάπης του κόσμου. Δεν ήξερα πώς να το διαχειριστώ και ξεκίνησα από την αρχή. Ήδη απαντάω, μέχρι σήμερα, ένα προς ένα στα μηνύματα που μου έχουν στείλει στα social. Πραγματικά, η αγάπη και το ενδιαφέρον του κόσμου είναι συγκινητικό! Το «κρατς», μια που με ρώτησες, βγήκε εντελώς τυχαία, είναι η γιαννιώτικη ντοπιολαλιά του «κράτησα» και χαίρομαι που ο κόσμος το πήρε σαν αστείο. Θέλω να πω ότι δεν με κορόιδεψε κανείς για την προφορά μου. Ίσα-ίσα, έγινε αγαπητή από όλους. Νομίζω πως το «κρατς» θα με ακολουθεί! Έπρεπε να αποδεχτώ αυτόν τον τίτλο… (γελάμε).

Στα social σού στέλνουν ακραία μηνύματα; Γυμνές φωτογραφίες, ερωτικές εξομολογήσεις, όπως συμβαίνει κατά κόρον πια; Εντωμεταξύ, επειδή βγάζεις και όλη αυτή την αθωότητα, αισθάνομαι λιγάκι αμήχανα που στο ρωτάω αυτό…
(γελάει) Κοίτα, λαμβάνω μηνύματα κάθε είδους. Δεν θα τα χαρακτήριζα «ακραία», αλλά διαφορετικά από τα συνηθισμένα. Προσπαθώ, πάντως, να είμαι ευγενής με όλους. Δεν είμαι άνθρωπος που χάνει το μέτρο. Από ό,τι έχετε καταλάβει, όσοι με είδατε στο παιχνίδι, θα διαπιστώσατε πως είμαι αρκετά ντροπαλός άνθρωπος – το επεσήμανες κι εσύ, άλλωστε. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό μου. Δεν είμαι πολύ άνετος και δεν εκφράζομαι εύκολα.

 

Ντρέπεσαι όταν σε φλερτάρουν;
Ναι, δεν νιώθω τόσο άνετα. Μπορεί να έχεις κρατήματα ακόμα και μπροστά σε ένα ωραίο συναίσθημα, όπως το φλερτ. Απλά, εγώ δεν είμαι τόσο εκδηλωτικός στις προσωπικές μου σχέσεις. Άσε που είμαι Ζυγός, άρα και αναποφάσιστος (γελάει).

Ερωτεύεσαι εύκολα;
Όταν βρω κάτι που να αξίζει, έναν άνθρωπο σπάνιο, με ευαίσθητη ψυχή, λεπτά αισθήματα που θα είναι εκεί για εμένα κι εγώ εκεί για εκείνον, τότε θα κάνω το βήμα. Ξέρεις, είναι αυτό που λες «βρήκα το ιδανικό». Προς το παρόν, πάντως, δεν το έχω βρει. Δεν έχω ερωτευτεί δυνατά, μέχρι τώρα. Έχω νιώσει πολύ όμορφα πράγματα, έχω κάνει σχέσεις, αλλά, μέχρι σήμερα, δεν έχω ζήσει κάτι τρομερά έντονο.

Ως πιτσιρικάς ήσουν και τότε ντροπαλός με τα κορίτσια;
Εκεί να δεις τι γινόταν! Δεν μιλούσα καθόλου, ειδικά αν μου άρεσε μία κοπέλα. Το καταλάβαιναν, νομίζω, επειδή δεν μιλούσα. Κοκκίνιζα κι εύκολα!

Πώς είσαι σήμερα στην προσωπική σου ζωή;
Εννοείς αν είμαι μόνος; Ε, τι θα είμαι; Τώρα βγήκα από το παιχνίδι! Δεν μου αρέσει να μιλάω γι’ αυτά…


Σακάκι Massimo Dutti, Μπλούζα Pull&Bear, παντελόνι American Eagle, παπούτσια Massimo Dutti.

 

Ποιος είναι ο ιδανικός τύπος γυναίκας για σένα;
Με ενδιαφέρει η γυναίκα που θα είναι δίπλα μου, να έχει ευαίσθητη και καλή ψυχή. Να έχει χιούμορ, να είναι καλός άνθρωπος. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά ο χαρακτήρας είναι που γοητεύει και όχι το σώμα. Το σώμα με τα χρόνια αλλάζει. Ο χαρακτήρας μένει ο ίδιος. Ξέρω τι αναζητώ κι όταν το βρω, θα είμαι ευτυχισμένος και σε αυτό το κομμάτι. Σαφώς και μετράει η εμφάνιση, όμως, για μένα όχι και τόσο. Δεν έχει σημαντικό ρόλο, όσο κι αν το επιβάλλει η εποχή. Ζούμε σε μία κατάσταση που όλοι πρέπει να είμαστε «τέλειοι» εξωτερικά. Εσωτερικά, όμως, τι γίνεται;

Είσαι σχεδόν συγκινητικός… Ως παιδί μιας άλλης εποχής. Να φανταστώ ότι είσαι και πιστός στις σχέσεις σου, έτσι;
Α, ναι, δεν το συζητώ! Αν πω ότι μπαίνω σε σχέση με μία κοπέλα είμαι εκεί, δίπλα της σε όλα! Δεν βρίσκω τον λόγο να είμαι με μία γυναίκα και να κάνω και κάτι άλλο. Είμαι πολύ δοτικός και τρυφερός στις σχέσεις μου. Αυτές τις εικόνες έχω κι από το σπίτι μου, δηλαδή.

Από τους γονείς σου;
Ναι, είναι δύο άνθρωποι που είναι μαζί και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Είμαστε μία πολύ αγαπημένη και δεμένη οικογένεια. Μεγάλωσα με πολλή μεγάλη αγάπη και όμορφες εικόνες.

Δώσε μου μία εικόνα…
Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Γιάννενα. Το χωριό μου λέγεται «Μεταμόρφωση» και είναι κοντά στη διασταύρωση προς τα Ζαγοροχώρια. Το πρωί πήγαινα σχολείο, το μεσημέρι έπαιζα ποδόσφαιρο με τους φίλους μου έξω στη φύση και το πράσινο. Ζούσα σε χωριό, οπότε καταλαβαίνεις… Μεγάλωσα με δύο γονείς που μας έδωσαν αρχές, αξίες και ήθος. Όχι μόνο σε μένα, αλλά και στα αδέρφια μου. Έζησα πολύ όμορφα κοντά τους, μέχρι τα 15 μου. Μετά έφυγα. Τι έφυγα δηλαδή, «εξοστρακίστηκα».

Τι συνέβη;
Μετακόμισα στη Ρόδο για να σπουδάσω σε μία σχολή μαγειρικής.

Πήγες μόνος σου εκεί;
Ναι, εντελώς.

Και πώς σε άφησαν οι γονείς σου; Ήσουν ανήλικος ακόμα…
Η σχολή που πήγα ήταν κάτι σαν κολλέγιο, ήμουν εσώκλειστος για δύο χρόνια. Έμενα εκεί, είχαμε πρωινό, μαθήματα, μεσημεριανό, μετά πάλι μαθήματα, βραδινό και μετά ύπνο. Παράλληλα, είχα και το σχολείο μου. Τελείωσα το λύκειο στη Ρόδο κι έπειτα πέρασα σε ανώτατη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων. Εγώ από πολύ μικρός ήξερα τι ήθελα να κάνω: Ήθελα να γίνω μάγειρας. Οι γονείς μου με άφησαν να φύγω, επειδή κατάλαβαν ότι το παιδί τους λαχταρούσε πολύ αυτόν τον δρόμο. Είχα όνειρα και ήθελα να τα πετύχω. Ευτυχώς που έχω τους συγκεκριμένους γονείς, οι οποίοι με ώθησαν να κάνω το βήμα.

Τους έβλεπες συχνά από τότε που έφυγες απ’ το χωριό;
Όχι. Από τα 15 ως τα 19 μου χρόνια, τους έβλεπα μόνο τρεις φορές τον χρόνο: Χριστούγεννα, Πάσχα και λίγο το καλοκαίρι. Και τα αδέλφια μου το ίδιο. Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις, λένε… Εγώ ακολούθησα τα όνειρά μου, αλλά έχασα το χωριό μου, την καθημερινή επαφή με τους γονείς μου, τους φίλους μου, τις παρέες μου. Δεν έχω παράπονο, όμως, από τη ζωή μου. Μέχρι σήμερα, όλα μου ήρθαν έτσι όπως τα ήθελα. Όχι, όμως, ουρανοκατέβατα. Προσπάθησα πολύ, μελέτησα, ξόδεψα ώρες σε βιβλία και προσπάθειες. Δεν σταματάω, συνεχίζω να εξελίσσομαι. Όμως, δεν μπορείς να τα έχεις όλα στη ζωή. Εγώ ακολούθησα τα όνειρά μου, αλλά έχασα γρήγορα την εφηβική ανεμελιά. Ωρίμασα πιο γρήγορα από την ηλικία μου.

Με ποιον τρόπο;
Και μόνο που ξεριζώνεσαι από τον τόπο σου, φεύγεις από το σπίτι σου και πας σε άλλη πόλη, μακριά από όλους και από όλα, από τις συνήθειές σου και τους δικούς σου ανθρώπους, είναι κάτι μεγάλο. Στην αρχή δυσκολεύτηκα πολύ – ήμουν και παιδί, έτσι; Όμως, κυριολεκτικά στηρίχθηκα από αυτό που αγαπώ: Τη μαγειρική.

Τώρα που τελείωσε το «Master Chef», που προβαλλόταν στο Star Ελλάδος και στην Κύπρο από το Omega, με πολύ μεγάλη θεαματικότητα, θα ήθελες να ξανακάνεις τηλεόραση;
Τώρα θέλω να βάλω σε μία τάξη το μυαλό μου και, πρώτα ο θεός, να οργανωθώ βήμα-βήμα. Δεν ξέρω τι θα κάνω, όμως, το πρώτο μου μέλημα είναι να συνεργαστώ με καλά ονόματα, επάνω στη μαγειρική. Να μάθω κι άλλα πράγματα, να προχωρήσω. Στην τηλεόραση δεν ξέρω αν έχω θέση, αν δεν είναι κάτι μαγειρικό. Αν έχει να κάνει με τη δουλειά μου, γιατί όχι;

Θα ήθελες, δηλαδή, μία εκπομπή μαγειρικής;
Αυτό είναι κάτι πολύ μεγάλο, δεν το έχω σκεφτεί. Αν μπορούσα να το κάνω, γιατί όχι;

Με ποιους γνωστούς chefs θα ήθελες να συνεργαστείς;
Με τον κύριο Κοντιζά, τον κύριο Ιωανννίδη, τον κύριο Κουτσόπουλο και τον κύριο Μπαξεβάνη. Επίσης, θαυμάζω πολύ τον κύριο Πέσκια, που είναι και από τα μέρη σας, Κύπριος. Δίπλα τους έχω να μάθω πάρα πολλά πράγματα!

Με τον Άκη Πετρετζίκη, που ήταν και ο πρώτος Έλληνας Master Chef;
Δεν τον έχω γνωρίσει προσωπικά, δεν τον ξέρω. Όμως, γιατί όχι -αν μπορούσαμε να συνυπάρξουμε- θα το έκανα με χαρά.

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-STYLING: ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΛΥΡΟΥ
GROOMING: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

*ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΟ «ΓΙΑΣΕΜΙ» (ΜΝΗΣΙΚΛΕΟΥΣ 23, ΠΛΑΚΑ, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ: +30 2130417937).

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS