ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY NEWS

CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΧρύσανθος Τσουρούλλης: «Ο κόσμος θα επιστρέψει στο Σίγμα»

Χρύσανθος Τσουρούλλης: «Ο κόσμος θα επιστρέψει στο Σίγμα»

Ο ισχυρός άντρας του Δία κάνει ταμείο για μία καταστροφική χρονιά του Σίγμα, αναλαμβάνει ρίσκο, ευθύνες και ρόλο πυροσβέστη ενώ ατενίζει με αισιοδοξία το κοντινό και… μακροπρόθεσμο μέλλον του καναλιού. Όχι θα κάτσει να ΣΚΑΪ…

Του Μαρίνου Νομικού

 

Ένα χρόνο λοιπόν στο τιμόνι του Δία, ως ο ισχυρότερος άνδρας του ομίλου και το Σίγμα διανύει μία από τις χειρότερες σεζόν στην ιστορία του. Τι συνέβη;

«Είναι όντως μια δύσκολη χρονιά όμως εμένα μου αρέσει να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Τα προβλήματα άρχισαν με την οικονομική κρίση που μας οδήγησαν σε οδυνηρές περικοπές, απολύσεις και εκπτώσεις στην ποιότητα και ποσότητα του προγράμματος. Χτυπηθήκαμε κι εμείς όπως όλα τα media και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής λιτότητας βλέπουμε σήμερα».

Είναι όμως η κρίση ο μοναδικός λόγος που έφτασε το Σίγμα εκεί που έφτασε; Γιατί και τα άλλα κανάλια χτυπήθηκαν από την ίδια κρίση όμως όχι μόνο επιβίωσαν αλλά αύξησαν τόσο την παραγωγή όσο και τα νούμερά τους.

«Και βέβαια δεν είναι ο μοναδικός λόγος. Λόγω της κρίσης είχαμε και προβλήματα οργάνωσης, δομών και προγραμματισμού. Ήταν συνδυασμός όλων αυτών συν το κενό που άφησε η λύση της συνεργασίας με τον Alpha, δημιούργησαν αυτό που ονομάζουμε ‘’την τέλεια κρίση’’ που καλούμαστε να διαχειριστούμε σήμερα».

Μια κακή πορεία που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τον Τύπο και την εγχώρια μιντιακή πιάτσα γενικότερα…

«Ναι, έπεσαν όλοι πάνω μας να μας φάνε! Ένα κανάλι που κάνει πρωταθλητισμό τα τελευταία 15 χρόνια δικαιούται να έχει μία κακή χρονιά. Συμβαίνει στην τηλεόραση όπως συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο. Βλέπεις μια ομάδα παίρνει πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα και την έκτη χρονιά, τερματίζει στην 7η θέση. Ίσως πρέπει να αλλάξει παίκτες, προπονητή ή τακτική. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς, αφού πρώτα εντοπίσουμε την αιτία της πτώσης. Άσε που είναι μια χρυσή ευκαιρία για να εκτιμήσουμε περισσότερο την αξία της πρώτης θέσης και να δουλέψουμε σκληρότερα ώστε να συνέλθουμε γρηγορότερα από το ηχηρό χαστούκι που φάγαμε το 2015».

Μα δεν είναι μόνο η περσινή χρονιά. Η κάθοδος ξεκίνησε μετά τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή. Με εξαίρεση τη ζώνη των 7.30 μμ όπου διατηρήθηκε η υπεροχή του Δημήτρη Τοκαρή (μέχρι βέβαια που κατέρρευσε κι αυτή το φθινόπωρο με τα «Λόγια του Αέρα») το Σίγμα άρχισε να χάνει τη μία ζώνη μετά την άλλη. Ειδικά στην prime time (9 μμ – 11 μμ) έχει να σταυρώσει επιτυχία από τα «Άσπρα Μπαλόνια». Να μην πούμε και για την άστοχη, όπως αποδείχθηκε, κίνηση της απόκτησης του Champions League που για πολλούς θεωρείται η βασική αιτία της οικονομικής αιμορραγίας του καναλιού.

«Η υπόθεση Champions League διερευνάται γιατί όντως αποδείχθηκε μία ιδιαίτερα δαπανηρή επιλογή με δυσανάλογα οικονομικά οφέλη που μάλιστα έγινε σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο όπου είχαμε προβεί σε περικοπές και απολύσεις. Επίσης το διεκδικήσαμε εντός ενός πεδίου αθέμιτου ανταγωνισμού έχοντας απέναντι το ΡΙΚ με τα κρατικά κονδύλια. Αφού αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε το CL θα στοχεύαμε σε αγώνες τρίτης διαλογής; Όχι βέβαια. Μην ξεχνάς ότι η απόκτηση του CL στέρησε από το Σίγμα την τελευταία πενταετία ένα σωστό προγραμματισμό σειρών μυθοπλασίας στην prime time σε καθημερινή βάση. Ό,τι κι αν βάζαμε έπρεπε να διακοπεί όποτε είχε αγώνες. Έτσι δεν μπορείς να κρατήσεις σταθερό το κοινό μιας καθημερινής σειράς. Στην ουσία παραδώσαμε τη ζώνη των 9 μμ στον ανταγωνισμό».

Όμως έγιναν και τραγικά λάθη στην επιλογή προγραμμάτων. Απορρίφθηκαν σχεδόν σίγουρα hits και εγκρίθηκαν στη θέση τους εγγυημένες φλόπες. Ακόμα τσούζει η απόρριψη του «Μπρούσκο» την οποία πρότειναν οι παραγωγοί του στο κανάλι σας αμέσως μετά τα «Άσπρα Μπαλόνια». Στη θέση του εγκρίθηκε το… «Sasta τζι εγείρασιν» που κατέστρεψε για τα καλά την prime time. Φέτος απορρίψατε το «Fakatetous» ΚΑΙ τους «9 Μήνες» που αμφότερα αποδείχθηκαν τα blockbusters της σεζόν. Εγκρίνατε έναν ήδη κουρασμένο Τοκαρή και το αδιάφορο «Κατά Λάθος». Να μην πούμε για το «Mr. Cyprus». Αυτά είναι παιδαριώδη λάθη από ανθρώπους που υποτίθεται γνωρίζουν από τηλεόραση. Αποδόθηκαν κάπου ευθύνες;

«Με όλο το σεβασμό στους συντελεστές, εκείνες οι παραγωγές απορρίφθηκαν λόγω κόστους. Δεν μπορούσαμε τότε να δώσουμε 7 και 9 χιλιάδες το επεισόδιο όταν απολύαμε κόσμο για 2 και 3 χιλιάρικα. Θα μου πεις ότι τελικά επιλέξαμε ένα φθηνότερο προϊόν που αποδείχθηκε στην πορεία ακριβότερο γιατί προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στη ζώνη. Εκ των υστέρων μπορώ να πω ότι αυτό είναι αλήθεια. Όσο για τον Τοκαρή που ανέφερες κι επειδή ξέρω ότι έχει στοχοποιηθεί γενικώς ως διευθυντής προγράμματος, θέλω να τονίσω ότι αδικείται κατάφωρα από αυτό που συμβαίνει. Ο άνθρωπος κρατούσε τα σκήπτρα στη ζώνη πριν το δελτίο τα τελευταία 12 χρόνια. Είχε το «άγγιγμα του Μίδα» και ουδέποτε του αποδόθηκαν τα εύσημα που άξιζε. Κατηγορήθηκε ως μη ποιοτικός όμως ο κόσμος αγκάλιασε τις δουλειές του. Κάθε δημιουργός έχει το δικαίωμα στην αποτυχία. Και φυσικά το δικαίωμα να του δοθεί μία ευκαιρία να επιστρέψει στις επιτυχίες».

Δεν διαφωνώ, αλλά δεν μιλάμε για τον Τοκαρή ως δημιουργό αλλά ως διευθυντή προγράμματος. Ως τον άνθρωπο που εγκρίνει ή απορρίπτει σειρές άλλων δημιουργών ενώ ταυτόχρονα γράφει δικές του τις οποίες στη συνέχεια -φυσικά- εγκρίνει. Δεν νομίζεις ότι υπάρχει ένα είδος ασυμβίβαστου;

«Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ότι υπάρχει μία «σύγκρουση συμφερόντων» όμως ο Δημήτρης Τοκαρής ουδέποτε μπήκε στη διαδικασία να ρίξει άλλες παραγωγές προς όφελος των δικών του. Δεν είναι τέτοιος άνθρωπος. Ο ίδιος είχε αισθανθεί την κόπωση πριν από δύο χρόνια και είχε εκφράσει την επιθυμία να περιοριστεί στα επιτελικά του καθήκοντα, όμως δεδομένης της δύσκολης θέσης στην οποία είχε περιέλθει το κανάλι του ζητήθηκε να συνεισφέρει με γνώμονα την επιτυχία του στη συγκεκριμένη ζώνη. Και το έκανε. Τώρα, αν δεν του βγήκε φέτος είναι απολύτως θεμιτό και ανθρώπινο. Τώρα ναι, έχει περιοριστεί στα καθήκοντά του ως διευθυντής προγράμματος και δουλεύει ήδη για την αναγέννηση του σταθμού το Σεπτέμβριο. Και πιστέψτε με εκεί θα δείτε έναν πολύ διαφορετικό Δημήτρη να κάνει εντυπωσιακά πράγματα».

Αποδόθηκαν ή όχι ευθύνες για την καταστροφική αυτή σεζόν;

«Την τελική ευθύνη για την επιλογή των προγραμμάτων που δεν κατάφεραν να βρουν το κοινό τους, την έχω εγώ και την αναλαμβάνω πλήρως».

Ας μιλήσουμε και για τον ελέφαντα στο δωμάτιο, το «Mr. Cyprus» που επίσημα πλέον έχει καταγραφεί ως η μεγαλύτερη φλόπα στην ιστορία της κυπριακής TV.

«Τα ανδρικά καλλιστεία ήταν ένα τολμηρό εγχείρημα. Δεν υπήρχε προηγούμενο ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Κύπρο. Επενδύσαμε πολλά πάνω τους όμως ως πρόγραμμα νομίζω πως το αδικήσαμε. Προσπαθήσαμε να το αξιοποιήσουμε ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες μας στην καθημερινή prime time με αποτέλεσμα να το κάψουμε. Όμως τα live είναι αρκετά προσεγμένα. Τουλάχιστον καταφέραμε να στήσουμε μια ομάδα που μπορεί πλέον να στήνει ζωντανά show, ένα είδος με το οποίο δεν είχαμε ασχοληθεί στο παρελθόν».

Φέτος έπαθαν καθίζηση και οι «Τομές στα Γεγονότα». Τελικά όλα είναι θέμα καλού lead in;

«Πρωτίστως. Δες τον ανταγωνισμό. Τη μέρα που το πρώτο σε τηλεθέαση δελτίο δεν έχει το δημοφιλές lead in τα νούμερα πέφτουν δραματικά. Οι «Τομές» μπορεί να απόλεσαν τηλεθέαση, δείχνουν όμως μία σταθερότητα, ένα πιστό κοινό που γυρνά σε μας για να ενημερωθεί, άμεσα και αντικειμενικά».

tsouroulis2(1)

Δηλαδή πιστεύεις ότι η πτώση του πάλαι ποτέ δημοφιλέστερου δελτίου ειδήσεων του νησιού, δεν έχει να κάνει με το περιεχόμενο ή τη γραμμή του;

«Σε καμιά περίπτωση. Τις μέρες που δεν υπάρχουν τα κραταιά lead ins και lead outs, παρατηρείται πτώση στα άλλα δελτία και μία υπεροχή των «Τομών». Γράφτηκε και ειπώθηκε κατά καιρούς ότι για την πτώση της τηλεθέασης του δελτίου μας φταίει η απορριπτική γραμμή του. Ουδέν αναληθέστερο. Στις «Τομές» δεν υπάρχουν σκοτεινές ατζέντες ή λίστες καλεσμένων. Υπάρχει μόνο μία γραμμή: Όλα στο φως. Κάθε μέρα δουλεύουμε σκληρά για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Ότι δεν ανήκουμε στον τάδε πολιτικό ή κόμμα που μας εξαγόρασε ή απέκτησε το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο. Και παρατηρώ και κάτι άλλο εξίσου λυπηρό. Βλέπω ανθρώπους που ήταν σε μειονεκτική θέση το 2004 λόγω του ότι υποστήριξαν το «ναι» να βλέπουν σήμερα μια ευκαιρία να ρεφάρουν κατηγορώντας εμάς ως απορριπτικούς, έχοντας γίνει χειρότεροι από τους αρχικούς επικριτές τους».

Μιλώντας για τις «Τομές», δεν υπάρχει πάλι ένα ασυμβίβαστο σε ό,τι αφορά ο CEO του ομίλου, που πρέπει πρωτίστως να προστατεύει τα συμφέροντα του ομίλου, να είναι διευθυντής του ενημερωτικού ΚΑΙ παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου; Η δημοσιογραφία βλέπεις έχει το κακό συνήθειο να στέκεται απέναντι από τα διάφορα συμφέροντα…

«Το μόνο που με ανησυχεί είναι όταν φτάσει σε σημείο με την ενασχόλησή μου και με τα δύο να μην μπορώ να κάνω σωστά τη δουλειά μου. Πλέον σαν ομάδα στο δελτίο έχουμε δεθεί και συζητάμε τα πάντα μεταξύ μας. Ακόμα και το ενδεχόμενο σε περίπτωση που είναι προς το συμφέρον του δελτίου να αποχωρήσω από την παρουσίαση. Σε καμιά περίπτωση δεν επιβάλλω τον εαυτό μου ως anchorman ή διευθυντή ειδήσεων – αν χρειαστεί μπορώ να βγω από την εξίσωση. Όμως αυτό δεν θα γίνει βίαια ή με τρόπο που να θέσει το δελτίο σε κίνδυνο».

Ναι αλλά παραμένει δική σου απόφαση. Από τη στιγμή που μέχρι τώρα το σύστημα δουλεύει ή τουλάχιστον δείχνει να δουλεύει, ούτε εγώ θα σε έβγαζα από το δελτίο…

«Έχει τροχιοδρομηθεί η διαδικασία διαδοχής και απογαλακτισμού μου από το δελτίο. Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αν δει κάποιος πίσω από τις διάφορες κινήσεις που έγιναν στο δελτίο τόσο σε επίπεδο παρουσίασης αλλά και δημοσιογράφων, μπορεί εύκολα να διακρίνει πού πηγαίνει το πράγμα. Η ομάδα του δελτίου έχει ενισχυθεί πλέον με άτομα που μπορούν άνετα να καλύψουν τη θέση του παρουσιαστή».

Έχεις ορίσει ήδη διάδοχο;

(γελάει) «Όχι, όχι, μακριά από εμένα διαδοχές και δαχτυλίδια».

Πάμε πάλι πίσω στο πρόγραμμα. Τι υπάρχει στα άμεσα σχέδιά σας για αντιμετώπιση της κρίσης, ανά ζώνη;

«Το ‘’Πρωτοσέλιδο’’ και το ‘’Μεσημέρι και Κάτι’’ πηγαίνουν ευτυχώς πάρα πολύ καλά. Η απογευματινή ζώνη έχει πρόβλημα λόγω αρκετών άστοχων επιλογών μας στο παρελθόν όμως πιστεύω πολύ στη Βασιλική Χατζηαδάμου και είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρει να αντεπεξέλθει. Χρειάζεται χρόνο, τώρα χτίζεται η Βασιλική ως παρουσιάστρια απογευματινού μαγκαζίνο. Ας μην ξεχνάμε ότι και η Χριστιάνα Αριστοτέλους ξεκίνησε με μονοψήφια και πολλές αλλαγές στην ώρα και το ύφος της εκπομπής, όμως πίστεψαν σ’ αυτήν, επένδυσαν πάνω της και δικαιώθηκαν. Το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς με τη Βασιλική. Ήδη βρίσκεται σε ανοδική πορεία ενώ πολύ καλά πηγαίνει η ‘’Παραδοσιακή Βραδιά’’ όπου βρίσκεται στο στοιχείο της. Στη ζώνη με τις τηλενουβέλες, έχουμε μία που δουλεύει και μία όχι. Την τελευταία θα την αντικαταστήσουμε με μία φρέσκια, εναλλακτική πρόταση: το τηλεπαιχνίδι ‘’Σπασμένο Τηλέφωνο’’ με παρουσιαστή τον Κωνσταντίνο Τσιολή».

Και όσο αφορά τις σειρές μυθοπλασίας;

«Στις 7.30 μμ θα έχουμε δύο νέες σειρές, τις ‘’Βρέχει Ερωτα’’ και ‘’Θα Γυρίσει ο Τροχός΄΄, με δύο επεισόδια η καθεμία την εβδομάδα και με γνωστούς συντελεστές μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Και στην πέμπτη μέρα, μία νέα σατιρική εκπομπή από την ομάδα του ‘’Κατά Λάθος’’».

Δεν θέλω να προδικάσω οτιδήποτε, όμως τίποτα από όλα αυτά δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Ειδικά οι δύο νέες σειρές από τις οποίες απουσιάζει το τρανταχτό όνομα στο σενάριο ή στους πρωταγωνιστές. Μοιάζουν, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, ως κινήσεις απελπισίας…

«Καθόλου! Στην τηλεόραση δοκιμάζεις συνέχεια. Αν δεν πετύχεις, διορθώνεις και δοκιμάζεις ξανά, αν πετύχεις, το αφήνεις ως έχει και προχωράς στο επόμενο προβληματικό πρόγραμμα. Τι άλλο να κάνουμε; Αυτές οι επιλογές θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε μέχρι το τέλος της σεζόν και να κερδίσουμε χρόνο ώστε να επανέλθουμε δυναμικά το Σεπτέμβριο. Ήδη διαβάζουμε σενάρια και βλέπουμε πιλότους για την επόμενη σεζόν. Εκεί θα είναι το μεγάλο στοίχημα για μας».

Πόσης διάρκειας θα είναι η συνεργασία με τον ΣΚΑΪ και έως ποιο βαθμό φτάνει;

«Ισχύει αρχικά για ένα χρόνο με δυνατότητα ανανέωσης. Θα έχουμε λόγο και συμμετοχή σε όλα τα προγράμματα ψυχαχωγίας. Ήδη στο τηλεπαιχνίδι ‘’The Hot Seat’’ με τον Γιάννη Ζουγανέλη που θα το μεταδίδουμε στην prime time, θα υπάρξει συμμετοχή Κυπρίων παικτών την επιλογή των οποίων θα κάνουμε εμείς. Επίσης θα αναλάβουμε τις εδώ οντισιόν για το επερχόμενο ‘’The X- Factor’’ που αναμένεται το Μάρτιο και είμαι σίγουρος ότι θα μονοπωλήσει τα βράδια της Κυριακής. Η συνεργασία μας εννοείται ότι επεκτείνεται και στον ενημερωτικό τομέα με ανταλλαγή ρεπορτάζ και ένα στρατηγικό εταίρο για όποτε υπάρξει κάποιο μεγάλο θέμα στην Ελλάδα ενώ από το Σεπτέμβριο ο ΣΚΑΪ ίσως μπει για πρώτη φορά στο χώρο της μυθοπλασίας με συμπαραγωγή σειρών μαζί μας. Γι’ αυτό σου λέω ότι από το φθινόπωρο αναμένονται σπουδαίες εξελίξεις».

Σε ανησυχεί η έλευση του Alpha Κύπρου;

«Όχι περισσότερο ή λιγότερο από τα υπόλοιπα κανάλια. Αν μη τι άλλο θα ενταθεί ο ανταγωνισμός κι αυτό είναι καλό».

Πιστεύεις ότι η κατάσταση για το Σίγμα είναι αναστρέψιμη;

«Ακράδαντα. Όσοι θέλουν να πιστεύουν ότι ήρθε το τέλος μας πλανώνται πλάνην οικτράν. Είχαμε μια κακή χρονιά όμως θα ανακάμψουμε. Θέλουμε απλά το χρόνο μας. Και σιγά σιγά ο κόσμος θα επιστρέψει στο Σίγμα και θα ανακτήσουμε μία μία τις χαμένες ζώνες. Λίγη υπομονή και θα το δείτε».

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS