CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΗ Λόρα Τσάπλιν κρατάει τη μνήμη του παππού της ζωντανή

Η Λόρα Τσάπλιν κρατάει τη μνήμη του παππού της ζωντανή

Η εγγονή του Τσάρλι Τσάπλιν, του θρυλικού «Σαρλό», επιβεβαιώνει πως το οικογενειακό όνομα είναι η περιουσία της.

Interview: Rod Gilchrist

Απόδοση: Μελίνα Κολιτσοπούλου

 

Η Λόρα Τσάπλιν, στο υπέροχο loft της με θέα τη μαγευτική λίμνη της Γενεύης, βάζει τις τελευταίες πινελιές σ’ ένα πορτρέτο του παππού της, Τσάρλι Τσάπλιν, την κωμική ιδιοφυΐα που ο κόσμος ταύτισε με έναν από τους ήρωες που υποδύθηκε, τον «Σαρλό». Τα περασμένα Χριστούγεννα συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από το θάνατο ενός από τους μεγαλύτερους σταρ του βωβού κινηματογράφου και η ταλαντούχα καλλιτέχνιδα εγγονή του απέτισε φόρο τιμής στον παππού της με την τελευταία της δημιουργία, που απεικονίζει τον Τσάπλιν.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν με την τέταρτη σύζυγό του, Όονα, και πέντε από τα οκτώ παιδιά τους, μεταξύ των οποίων ο πατέρας της Λόρα, Γιουτζίν.

«Σχεδιάζω τον παππού μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου», μας είπε σε μια αποκλειστική συνέντευξη και φωτογράφιση στην ανακαινισμένη αγροικία της, στην Ελβετία, σε απόσταση αναπνοής από το αρχοντικό του Τσάπλιν, «Manoir de Ban», όπου και μεγάλωσε. Τα έργα της, τα οποία υπογράφει με τα αρχικά της και μια καρδιά, είναι συλλεκτικά και πωλούνται μέχρι 10.000 ευρώ, ενώ κάποια εκτίθενται σε χώρους τέχνης σε όλη την Ευρώπη. Μέσα σ’ αυτήν τη χρονιά, με αφορμή την 40ή επέτειο του θανάτου του Τσάπλιν, ελπίζει να παρουσιάσει πορτρέτα του στο Λονδίνο, τη γενέτειρά του. «Αν και δεν τον γνώρισα, καθώς πέθανε δέκα χρόνια πριν γεννηθώ, αισθάνομαι μια στενή σχέση μαζί του. Έχω κληρονομήσει τα καλλιτεχνικά του γονίδια, καθώς και την τελειομανία του. Μου ενέπνευσε επίσης τη σπουδαιότητα του γέλιου», μας λέει.

Το οικογενειακό της περιβάλλον δεν ήθελε να ζωγραφίζει τον παππού της, φοβούμενο την κριτική που θα δεχόταν, εκείνη όμως κατάφερε να πείσει τους πάντες για την αξία της, χάρη στο αυθεντικό
ταλέντο της.

Η Λόρα εμπνέεται από τη φιγούρα του Σαρλό και την αποδίδει με χρώματα και ευαισθησία.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΤΣΑΠΛΙΝ
Τα μάτια της Λόρα αστράφτουν όταν θυμάται την ειδυλλιακή παιδική της ηλικία στο «Manoir de Ban», στις όχθες της λίμνης της Γενεύης. Αυτό που τώρα είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στον Τσάρλι Τσάπλιν ήταν, μας λέει, ένας παράδεισος. Ο πατέρας της, Γιουτζίν Τσάπλιν, ήταν ηχολήπτης και συνεργάστηκε με μουσικούς όπως οι Rolling Stones, οι Queen και ο Ντέιβιντ Μπόουι. Η Λόρα θυμάται πως ο Μάικλ Τζάκσον ερχόταν με το ελικόπτερό του για την ηχογράφηση του άλμπουμ «Blood on the Dance Floor».

«Μου είχε, μάλιστα, πει πως το αγαπημένο του τραγούδι ήταν το “Smile”, τη μουσική του οποίου είχε γράψει ο παππούς μου. Σε μια συναυλία του στην Ελβετία με ανέβασε μαζί του στη σκηνή, ενώ μιλούσαμε συχνά στο τηλέφωνο. Ο Μάικλ ήταν ένας γλυκός, τρυφερός άνθρωπος και σπουδαίος φίλος». Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν 11 ετών, η Λόρα μετακόμισε με τη μητέρα της, Μπερναντέτ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ένα χρόνο αργότερα δούλευε ήδη ως μοντέλο για τον Tommy Hilfiger, μαζί με τη μεγαλύτερη αδερφή της, Κίρα. Ωστόσο, καθώς σπούδαζε σχέδιο μόδας, άρχισε να αφυπνίζεται η καλλιτεχνική της φύση.

Επέστρεψε στην Ελβετία και φιλοτέχνησε ένα ποπ αρτ έργο για τα γενέθλια της μητέρας της. Αυτό στάθηκε η αφορμή να της ζητηθεί να κάνει μια προσωπική έκθεση σε μια γκαλερί στο Μοντρέ. Έκτοτε δεν έχει σταματήσει. «Η οικογένειά μου δεν ήθελε να ζωγραφίζω τον Τσάρλι Τσάπλιν, γιατί ανησυχούσαν για την κριτική που θα δεχόμουν. Είμαι ευτυχισμένη που άκουσα την καρδιά μου και η οικογένειά μου είναι περήφανη για μένα. Το όνομα του παππού μου είναι ένα προνόμιο». Εκτός από τον παππού της η Λόρα, η οποία συζεί με το σύντροφό της, Ετιέν, έχει φιλοτεχνήσει τη Μέριλιν Μονρόε και την Έιμι Γουαϊνχάουζ. Παράλληλα, ακολουθεί τα ανθρωπιστικά χνάρια του παππού της και ως πρέσβειρα του ιδρύματος «Moi Pour Toi» βοηθάει άστεγα παιδιά στην Κολομβία.

Η Λόρα και ο Γάλλος δικηγόρος σύντροφός της, Ετιέν, σε διεθνή ιππικό αγώνα

«Η συνάντηση με αυτά τα παιδιά μου θύμισε το μότο του παππού μου: “Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη”. Σύμφωνα μ’ αυτό ζω. Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο για τα πάντα», λέει. «Ο παππούς μου ήταν ένα είδωλο, όχι μόνο επειδή είχε τεράστια επιρροή στον κινηματογράφο, αλλά και γιατί τα μηνύματά του ήταν σημαντικά για την ανθρωπότητα. Ήθελε ο κόσμος να γίνει καλύτερος κι αυτό έδειξε στις ταινίες του. Ο αλητάκος του μίλησε για τους καταπιεσμένους, οπότε υποθέτω ότι αν ζούσε σήμερα θα μπορούσε να είναι πρόσφυγας σε μια απ’ αυτές τις βάρκες. Ήταν ένας μεγάλος κλόουν και οραματιστής».

Κεντρική φωτό: Η Λόρα Τσάπλιν εργάζεται σ’ ένα υπέροχο λοφτ (επάνω), με θέα τη λίμνη της Γενεύης. Ο παππούς της, Τσάρλι Τσάπλιν (αριστερά), αποτελεί τεράστια πηγή έμπνευσης για εκείνη. Αν και δεν τον γνώρισε, καθώς γεννήθηκε δέκα χρόνια μετά το θάνατό του, κληρονόμησε τα καλλιτεχνικά γονίδιά του.

Hair: David Awquini at Style Council
Additional reporting: Sally Morgan
Photo Assistant: Tobias Stampfli

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS