CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΡαντεβού στο Λος Άντζελες με την Ήβη Κυρατζή!

Ραντεβού στο Λος Άντζελες με την Ήβη Κυρατζή!

Ως κόρη του Δώρου και της Μαρίας Κυρατζή των καταστημάτων Amicci, όλη της η ζωή περιστρεφόταν γύρω από τη μόδα, γι’ αυτό και πριν ακόμα κλείσει τα 5 ήξερε ότι το design ήταν ο προορισμός της. Η Ήβη Κυρατζή, μας εξηγεί γιατί, παρόλο που είχε μια στρωμένη καριέρα στον χώρο των επιχειρήσεων, επέλεξε να επικεντρωθεί στη δημιουργία κοσμημάτων, χαράζοντας το δικό της δημιουργικό μονοπάτι.

Από την Νταϊάνα Αζά

BORN IN FASHION
Έχω στο μυαλό μου από τα παιδικά μου χρόνια τα fashion weeks στο Μιλάνο, το διάστημα που η Ιταλία βρισκόταν στο επίκεντρο της μόδας. Η ενέργεια που παίρνεις όταν πηγαίνεις σε ένα fashion show είναι κάτι που δεν μπορώ να εκφράσω με λόγια. Πάντα μου άρεσε να βλέπω ανθρώπους που κοιτούν τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία και τις προτάσεις του κάθε σχεδιαστή για την κάθε σεζόν. Από 5 χρόνων ήξερα ότι θα γινόμουν σχεδιάστρια, γιατί η μόδα με εκφράζει, με εξιτάρει, με ιντριγκάρει!

FAMILY TIES

Η οικογένειά μου με βοήθησε μέσω όλων αυτών των εμπειριών που έχω αποκτήσει στον τομέα. Εμπειρίες που δεν θα ζούσα, αν οι γονείς μου δεν είχαν τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Στον αγοραστικό τομέα, επίσης, έχουν πάρα πολύ καλές σχέσεις και στην Ιταλία και στο Παρίσι, ενώ το γεγονός ότι μπορούσα να έχω μια θέση στο τραπέζι σε κάποιες συζητήσεις ή να πηγαίνω σε κάποια fashion shows, με επηρέασε στο πώς ήθελα να διαμορφωθεί το δικό μου brand. Παρόλο όμως που μου έδωσαν το εισιτήριο, δεν με έπιασαν από το χέρι για να μου δείξουν το δρόμο. Ήξεραν ότι ήταν πιο σωστό να κάνω μόνη μου τις επαφές μου και να δημιουργήσω εγώ η ίδια τις σχέσεις μου με τους ανθρώπους του χώρου και αυτό έκανα.

PERSONAL STYLE
Πάντα είχα το προσωπικό μου στυλ και μου άρεσε να πειραματίζομαι με τα outlook μου. Η μαμά μου με τροφοδοτούσε πάντα με ρούχα, αλλά ήθελα από πολύ μικρή να δημιουργώ κάτι δικό μου, να βάζω σε κάθε σύνολο τη δική μου, διαφορετική πινελιά. Η μεγαλύτερη στυλιστική πρόκληση που συνάντησα ήταν κατά τη μετάβασή μου από το business school της Αγγλίας, όπου έπρεπε να φοράς μουντά ρούχα κάθε μέρα, στη Νέα Υόρκη, το playground της μόδας!

NEW YORK

Ξαφνικά, πήγα σε ένα μέρος που ο καθένας μπορούσε να φορέσει στην κυριολεξία ό,τι ήθελε. Δεν υπήρχαν όρια. Αν φορούσες κάτι ιδιαίτερα εκκεντρικό, τραβούσες ακόμα περισσότερο τα βλέμματα, με τους street photographers να καραδοκούν για να αποτυπώσουν το νέο street style. Όπως τότε που είχαν αρχίσει να είναι τάση τα snickers της Isabel Marant. Είχα τολμήσει να τα φορέσω σε κόκκινο, μπλε και άσπρο χρώμα και έρχονταν, θυμάμαι, για να βγάλουν φωτογραφία τα παπούτσια μου! Η μόδα και η Νέα Υόρκη γενικά σου δίνει την αίσθηση της ελευθερίας – νιώθεις πως ζεις σε έναν κόσμο χωρίς περιορισμούς.

CITY OF ANGELS

Το Los Angeles θα ήταν απλά μια στάση. Θα ερχόταν η αδερφή μου LA και εγώ ήθελα να κάνω ένα μικρό διάλειμμα από τη Νέα Υόρκη, να πάω να οργανώσω το πορτφόλιο μου και το σχέδιο ήταν να επιστρέψω αμέσως μετά στη Νέα Υόρκη για να βρω δουλειά. Και τελικά, δεν έφυγα ποτέ. Μου άρεσε η ζωή εδώ, μου έχει ταιριάξει. Η Νέα Υόρκη, ειδικά στον τομέα της μόδας, έχει πολύ γρήγορους ρυθμούς. Για να καταφέρεις να κάνεις κάτι στο χώρο, πρέπει να αρχίσεις με την πρακτική σου εξάσκηση, κατά τη διάρκεια της οποίας δουλεύεις αμέτρητες ώρες, χωρίς να είναι η δουλειά σου ιδιαίτερα δημιουργική. Ακολουθείς απλά ένα πρόγραμμα το οποίο είναι πολύ έντονο και απαιτητικό πρέπει σκέφτεσαι και να είσαι δημιουργικός ανά πάσα στιγμή. Στο Los Angeles οι ρυθμοί είναι πολύ πιο χαλαροί. Και η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να είσαι στην πρίζα για να είσαι δημιουργικός, αφού όταν ο χρόνος κυλά πιο αργά έχεις το χρόνο και την ευχέρεια να κάνεις την έρευνά σου, να πας σε μουσεία, σε γκαλερί, σε αγορές, να δεις πράγματα, να μελετήσεις, να εμπνευστείς.

FEEL THE HYPE
Από τη μέρα που ήρθα εδώ μέχρι σήμερα, το LA άλλαξε πάρα πολύ στον τομέα της τέχνης και τα τελευταία 5 χρόνια έχει γίνει πολύ artistic. Έχει γίνει τάση οι καλλιτέχνες να μετακομίζουν εδώ από τη Νέα Υόρκη, κυρίως γιατί τελευταία έχει γίνει εξωφρενική στις τιμές και οι δημιουργοί προτιμούν να ζουν εκεί που είναι πιο φτηνά. Εγώ ζω στο Art’s District που είναι γεμάτο γκαλερί και έχει συνεχώς events. Η μόδα είναι πολύ υψηλού επιπέδου, οι καλλιτέχνες έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και γενικά η πόλη έχει πολύ ωραία ενέργεια και υπέροχο κόσμο.

CHILL MODE

Το πρωί θα ξυπνήσω νωρίς και θα πιω τον καφέ μου, θα απαντήσω σε emails και αν δεν έχω κάποιο meeting, θα πάω σε μια καφετερία για να δουλέψω στον υπολογιστή ή θα συνεχίσω στο σπίτι. Το καλό σε αυτή την πόλη είναι πως όλοι γυμνάζονται καθημερινά, είναι μέσα στην κουλτούρα του κόσμου. Έτσι και η δική μου μέρα, τελειώνει πάντα με γυμναστική. Δεν αργώ ποτέ να κοιμηθώ, το αργότερο μέχρι τις 12 είμαι στο κρεβάτι, και αν θα βρεθώ με φίλους για φαγητό, θα είναι αρκετά νωρίς, γύρω στις 6 με 7. Οι έξοδοί μας, γενικά, είναι είτε early dinners, είτε συναντήσεις σε σπίτια φίλων ή art events – μου αρέσει πολύ να εξερευνώ τις γκαλερί και να γνωρίζω νέους καλλιτέχνες. Όλα όμως βρίσκονται σε ένα chill mode. Μου αρέσει αυτός ο τρόπος ζωής, είναι πολύ πιο υγιεινός και μου ταιριάζει.

JEWELRY DESIGN

Σπούδασα fashion design στη Νέα Υόρκη και μόλις μετακόμισα στο Los Angeles, άρχισα να σχεδιάζω κοσμήματα. Το ξεκίνημά μου ήταν κάπως ερασιτεχνικό, αφού στην αρχή τα έφτιαχνα μόνη μου μέχρι που έφτιαξα ένα μικρό χώρο στο jewelry district του LA. Τότε, ένωνα απλά αλυσίδες και η δουλειά δεν είχε κάποια συγκεκριμένη δομή. Πριν ενάμιση χρόνο περίπου, μέσω γνωστών, με σύστησαν σε ένα πολύ καλό εργοστάσιο στην Ιταλία και αποφασίσαμε μαζί να δημιουργήσουμε μια συνεργασία. Πλέον, ζω για έξι μήνες στην Αμερική και έξι μήνες στην Ιταλία. Τα κοσμήματά μου έχουν ένα modern twist και μου αρέσει αυτή η αντίθεση με την παράδοση του εργοστασίου, που έχει περισσότερα από 30 χρόνια που κάνει αυτό το πράγμα και ξέρουν τα πάντα για τη δημιουργία κοσμημάτων. Εγώ δεν ξέρω τα πάντα, μαθαίνω στην πορεία. Είμαι όμως πολύ τυχερή που βρήκα αυτή την ομάδα, με τους οποίους είμαστε πολύ συνδεδεμένοι πλέον, αφού είμαστε συνέταιροι σ’ αυτό το brand. Μέσω αυτών των ανθρώπων διδάχτηκα από την αρχή ολόκληρη τη διαδικασία του σχεδιασμού, η οποία είναι φανταστική. Η τεχνολογία συνδυάζεται με τη χειροτεχνία και είναι πραγματικά εκπληκτικό πώς μπορείς να φτιάξεις από το τίποτα κάτι το οποίο είναι τόσο δύσκολο να δημιουργηθεί. Απαιτούνται πολλά χέρια και μηχανήματα, ενώ για το κάθε κομμάτι ενός κοσμήματος, μπορεί να ακολουθείται μια εντελώς διαφορετική διαδικασία. Και στο τέλος της διαδικασίας, έρχεται ένα άτομο το οποίο το συναρμολογεί με το χέρι.

I.V.I.

Δεν είναι εύκολο να κτίσεις ένα brand σήμερα. Πρέπει να είσαι πολύ σίγουρος για τον χαρακτήρα που θέλεις να του δώσεις και κυρίως τον λόγο για τον οποίο το δημιούργησες. Το γιατί κάνεις αυτό που κάνεις είναι πολύ σημαντικό κατά την άποψή μου. Εμένα αυτή την ώθηση μού τη δίνει το πάθος μου για το design. Ειδικά όταν είδα πώς δουλεύουν οι Ιταλοί, με τις δυνατότητες που έχουν, τον βαθμό εξειδίκευσης, την πείρα και την παράδοσή τους στον τομέα, το πάθος μου πυροδοτήθηκε και έγινε 100 φορές πιο έντονο. Δεν θεωρώ όμως ότι κατάφερα ακόμα να κτίσω το δικό μου brand. Είμαι ακόμα στην αρχή, στο σημείο εκκίνησης και κτίζω τα θεμέλιά του. Είναι πολύ δύσκολο να καθιερωθείς όταν κινείσαι σε διεθνές επίπεδο. Γιατί όταν η βάση σου είναι στο LA και η παραγωγή σου στην Ιταλία, δεν μπορείς παρά να στοχεύσεις στη διεθνή αγορά. Αυτά τα χρόνια όμως έμαθα ότι πρέπει να έχεις πάρα πολλή υπομονή και το κάθε σου βήμα να είναι σταθερό, γερό και να είσαι σίγουρος πριν κάνεις το επόμενο. Νομίζω μερικές φορές όταν περιμένεις για κάτι, βγαίνει σε καλό. Όταν περίμενα εγώ τουλάχιστον,αυτό έγινε.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS