GOING OUTΠροτάσειςΗ Μαρία μας ξεναγεί στην πανέμορφη Κωνσταντινούπολη

Η Μαρία μας ξεναγεί στην πανέμορφη Κωνσταντινούπολη

Πολύβουη, με απίστευτο τράφικ, λαϊκές γειτονιές και θορυβώδεις μαχαλάδες, μαγαζιά σε κάθε γωνιά, πανέμορφα αλλά και ερειπωμένα αρχοντικά, με γραφικά σοκάκια και λιθόστρωτα στενά, κλειστές αγορές και μυρωδιές, αμέτρητα γατιά, ιστορικά χαμάμ, γλάρους, γέφυρες και τον Βόσπορο με τη δημόσια θαλάσσια συγκοινωνία. Όλα αυτά και άλλα τόσα θα σε μαγέψουν στην Κωνσταντινούπολη.

Από τη Μαρία Πυρίσιη

Η Κωνσταντινούπολη, μια πόλη 17 εκατομμυρίων κατοίκων, αναμφισβήτητα είναι ένας μαγευτικός προορισμός. Τα πάντα είναι ντόπια, αυθεντικά και κάπως παλιομοδίτικα. Οι Τούρκοι ακομπλεξάριστοι όλη μέρα σφουγγαρίζουν και πλένουν το πεζοδρόμιο μπροστά από το μαγαζί τους, χαμογελούν, σε χαιρετούν και είναι πολύ φιλικοί. Το φαγητό δε είναι εκπληκτικό, από το street food, τα μαγειρεία και τα λαϊκά μέχρι τα μισελενάτα εστιατόρια. Δυστυχώς, όλα είναι ακριβά.
Είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία και πολλές αντιθέσεις ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, μοντέρνα και παλιά συνάμα που αξίζει να εξερευνήσεις. Μια πόλη ανεξάντλητη!

Χρειάζεσαι βίζα, με κυπριακό διαβατήριο, φτάνοντας στο αεροδρόμιο. Η διαδικασία είναι απλή και γίνεται στο αεροδρόμιο. Το κόστος ανέρχεται στα 25 ευρώ.

Κατέβασε την εφαρμογή Airalo και αγόρασε τοπική κάρτα eSIM. Εγκατάστησέ την και συνδέσου! Έτσι θα έχεις σύνδεση στο διαδίκτυο για να σε διευκολύνει στις περιηγήσεις σου. Είναι απαραίτητο!

Πάρε μετρητά, τοπικό νόμισμα, από ATM μηχανή, χρησιμοποιώντας την κάρτα Revolut. Θα χρειαστείς μετρητά για το ταξί και φαγητό ή μικροψώνια στο δρόμο. Να είσαι προσεκτικός με τα ανταλλακτήρια, αν χρειαστεί να αλλάξεις λεφτά, γιατί δεν είναι όλα έμπιστα.

Διευθέτησε εκ των προτέρων να σε παραλάβουν από το αεροδρόμιο ή πάρε ταξί για να πας στο ξενοδοχείο ή στο airbnb σου. Το πολυτελές και υπερσύγχρονο Διεθνές Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης απέχει από το κέντρο περίπου 50 λεπτά. Απόφυγε όμως να χρησιμοποιήσεις τα ταξί, αν και από προσωπική εμπειρία εντός της πόλης ήταν οκ, γιατί ο τουρίστας γίνεται στόχος εκμετάλλευσης και ο οδηγός δεν χρησιμοποιεί το ταξίμετρο. Να βεβαιώνεσαι ότι το βάζουν σε λειτουργία, όταν πάρεις ταξί. Υπάρχει επίσης η επιλογή του shared taxi, ένα mini van χωρητικότητας 7-8 ατόμων με καθορισμένη χρέωση ανά άτομο σε επιλεγμένα, κεντρικά σημεία. Και παρόλα όσα διάβασα στο διαδίκτυο, τις συμβουλές και υποδείξεις, την ημέρα που φεύγαμε την πατήσαμε με το ταξί στην διαδρομή μας προς το αεροδρόμιο και ο οδηγός μάς ξεγέλασε. Ο οδηγός ζήτησε 60 ευρώ εκ των προτέρων, κάτι που αποδεχθήκαμε σχετικά αμέσως, γιατί είχαμε μια αναποδιά με την εταιρία που είχαμε κλείσει για το αεροδρόμιο και δεν εμφανίστηκε. Να είσαι προσεχτικός. Η κανονική τιμή για το αεροδρόμιο είναι περίπου στα 30 ευρώ.

Βάλε αναπαυτικά παπούτσια και ετοιμάσου για ποδαρόδρομο. Η πόλη είναι χτισμένη πάνω σε 7 λόφους με πολλές ανηφόρες και κατηφόρες.

Αξίζει να αγοράσεις και να χρησιμοποιήσεις την Istanbulkart για τη μετακίνησή σου χρησιμοποιώντας τα μέσα συγκοινωνίας και τα ferries. Τη φορτώνεις με μετρητά στα μηχανήματα στους σταθμούς του μετρό ή στις αποβάθρες των ferries και μια κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολλά άτομα. Περνά ο ένας, τη δίνει στον επόμενο.

Περπάτησε την Istiklal, τον εμπορικό δρόμο της πόλης, έναν πεζόδρομο μήκους 3 χλμ με το γραφικό, κόκκινο, ρετρό Τραμ, το οποίο μεταφέρει επιβάτες κατά μήκος του δρόμου. Εδώ θα βρεις πολλά μαγαζιά με γλυκά μεταξύ άλλων. Κάνε μια στάση στον πολύ δημοφιλή Hafiz Mustafa για μπακλαβαδάκια και τσάι. Ρίξε μια ματιά στο Cicek Pasaji (στοά λουλουδιών) τίνκα στα εστιατόρια, αν και το βρήκα πολύ τουριστικό. Χάζεψε το «Μνημείο της Δημοκρατίας» με τον Κεμάλ Ατατούρκ στην Πλατεία Ταξίμ, την αρχή της Istiklal. Εκεί βρίσκεται και το Ataturk Cultural Centre. Αξίζει να παρακολουθήσεις μια παράσταση εδώ, αν πετύχεις κάτι που σε ενδιαφέρει.

Διάσχισε τη γέφυρα Γαλατά όπου στέκονται ψαράδες με τα καλάμια τους για να φτάσεις στην ιστορική περιοχή του Sultanahmet. Να επισκεφθείς τη Βασιλική Στέρνα (την μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή νερού), την Πλατεία Sultanahmet (ο χώρος του παλιού ιπποδρομίου), την Αγιά Σοφιά , ακριβώς δίπλα το παλάτι Τοπ Καπί (η επίσημη κατοικία των σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μουσείο τώρα) και λίγο πιο κάτω το Μπλε Τζαμί (το μεγαλύτερο και ομορφότερο τζαμί της πόλης, η είσοδος είναι δωρεάν). Αν δεν προνοήσεις να αγοράσεις εισιτήρια διαδικτυακά, θα αναγκαστείς να σταθείς στην ουρά και να περιμένεις. Για καλή μας τύχη, δεν είχε μεγάλες ουρές τη συγκεκριμένη μέρα.

Δεν έχω λόγια για την Αγιά Σοφιά που μετατράπηκε σε τζαμί. Ένιωσα πολύ θυμό και πολλή λύπη μπαίνοντας μέσα. Η είσοδος είναι στο εξωφρενικό ποσό των 25 ευρώ και σου επιτρέπεται να πας μόνο στον πάνω χώρο, με θέα το τζαμί κάτω. Για το δε παλάτι Τοπ Καπί το εισιτήριο εισόδου κοστίζει 1500 τούρκικες λίρες (45 ευρώ), το οποίο βρήκα πανάκριβο. Το παλάτι είναι όμως φροντισμένο, ιδιαίτερα περιποιημένο και αξίζει να το επισκεφθείς. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χώρος του Χαρεμιού και ο χριστιανικός Ναός Αγίας Ειρήνης στους κήπους του παλατιού, η μοναδική εκκλησία που δεν έχει μετατραπεί σε τζαμί.

Img 1634 1

Στην ίδια περιοχή, 10 λεπτά με τα πόδια είναι το Grand Bazaar (Μεγάλο Παζάρι) με τα πάμπολλα καταστήματα και τη μεγάλη ποικιλία προϊόντων, από κοσμήματα και αντίκες μέχρι υφάσματα και χαλιά μεταξύ άλλων. Απέφυγε να ψωνίσεις εδώ, γιατί έχει καταντήσει αρκετά τουριστικό και οι τιμές είναι ψηλότερες από αλλού. Καθοδόν για το Spice Bazaar (Αιγυπτιακό Παζάρι) κάνε μια στάση και απόλαυσε αρνίσιο γύρο στην πίτα στο μικροσκοπικό Donerci Sahin Usta. Είναι πολύ νόστιμο, πολύ δημοφιλές, με μεγάλες ουρές και η τιμή του είναι στις 300 λίρες. Συνόδευσέ το με ένα ποτήρι αϊράνι. Το λάτρεψα! Ακριβούτσικο street food!
Στο Spice Bazaar αγόρασε τι άλλο? Μπαχαρικά και αποξηραμένα φρούτα. Εδώ εντόπισα και μια ελληνική πινακίδα σε ένα μαγαζάκι, την «ελληνική αγορά του Γιάννη».

Img 1697 1

Επιβάλλεται να ζήσεις την εμπειρία του χαμάμ, αν και οι τιμές τσιμπούν. Επέλεξα το Hurrem Sultan Hamam σε αυτό το ταξίδι, με κόστος στα 95 ευρώ το άτομο διάρκειας 45 λεπτά. Μούτρωσα με τη διαφορετική είσοδο, στο πίσω μέρος του κτιρίου, για τις γυναίκες. Θα αρχίσεις με χαλάρωση στο λουτρό και ακολουθεί τρίψιμο και απολέπιση του σώματος με τη χρήση γαντιού (body scrub). Ξέπλυμα του σώματος και ξαπλώνεις στο δροσερό μάρμαρο, όπου θα σε σαπουνίσουν με μασάζ στο σώμα και στο κεφάλι (bubble bath). Θα ολοκληρώσεις με λούσιμο μαλλιών. Τσάι και χαλάρωση στο τέλος, πριν ντυθείς. Ωραία εμπειρία αλλά τσουχτερή η τιμή. Το 2005 όταν επισκέφθηκα για πρώτη φορά την Πόλη, είχα πάει στο Cagaloglu Hamam, το οποίο είναι σε λειτουργία. Το θυμάμαι ακόμα!

Για γκουρμέ φαγητό στο όμορφο Yeni Lokanta. Για παραδοσιακή κουζίνα στα πολύ δημοφιλή Asmali Cavit και Karakoy Lokantasi. Φανταστικό μπάρμπεκιου στο ψητοπωλείο Zubeyir Ocakbasi, ιδιαίτερα αν καθίσεις κιόλας στον πάγκο εκεί που ψήνεται το κρέας. Άλλες επιλογές που θεωρώ αξιόλογες αλλά δεν πρόλαβα να πάω είναι το The Local Grill by Dogan Chef και το με 2 αστέρια Michelin Turk Fatih Tutak (fine dining).

Img 1650 2

Επιβιβάσου στο ferry της γραμμής (30 ΤΛ το άτομο σκανάροντας την istanbulkart) και κάνε τη διαδρομή στον Κεράτιο Κόλπο για το Φανάρι (Fener), τη συνοικία στην οποία βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η έδρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Με ξένισε το γεγονός ότι στον προθάλαμο της εκκλησίας δεν υπήρχε φυλλάδιο στην ελληνική γλώσσα. Ανηφόρισε προς τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, ένα εντυπωσιακό, κόκκινο κτίριο που κυριαρχεί ψηλά στην ανηφόρα. Περπάτησε τη γραφική συνοικία Balat, με τα στενά δρομάκια, τις απότομες ανηφόρες, τα χρωματιστά σπίτια και τα κτίρια μιας άλλης εποχής, τα γραφικά παλαιοπωλεία και τα καφέ. Είναι μια αυθεντική εικόνα των φτωχογειτονιών της Κωνσταντινούπολης. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και η Μονή της Χώρας, η οποία υπήρξε χριστιανικό μοναστήρι και μετά μουσείο για 79 χρόνια. Δυστυχώς μετατρέπεται επίσης σε τζαμί, μετά από απόφαση του Ερντογάν το 2020.

Img 1823 2

Για τους φιλότεχνους, το νέο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Istanbul Museum of Modern Art), σχεδιασμένο από τον γνωστό Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano είναι αναγκαία επίσκεψη. Βρίσκεται πάνω στον Βόσπορο και είναι μέρος του Galata Port, του νέου λιμανιού της πόλης. Θα περάσεις από έλεγχο ασφαλείας για να εισέλθεις. Εκτός από τους επισκέψιμους ορόφους με έργα σύγχρονης τέχνης, υπάρχει η ταράτσα με μια μεγάλη επιφάνεια νερού, μια ρηχή λίμνη πάνω στο τσιμέντο γεμάτη με γλάρους. Ένα εκθαμβωτικό θέαμα! Νομίζεις ότι είναι η συνέχεια του ποταμού!
Εντυπωσιακό επίσης και το Arter Contemporary Art Museum.

Img 1714

Αγόρασε βαμβακερές πετσέτες. Τυχαία πέτυχα ένα μαγαζάκι, το Galata Towels, στη συνοικία Γαλατά και ενθουσιάστηκα από την ποικιλία και ποιότητα. Οι τιμές ξεκινούν από 150 ΤΛ ανάλογα με την ποιότητα.

Αξίζει να κάνεις μια βόλτα στις πιο κάτω γειτονιές: Τη Fatih, τη συντηρητική και θρησκευτική παλιά πόλη, το Beyoglu ή αλλιώς την περιοχή του Πέραν – περπάτησε την Istiklal και τα στενά τριγύρω με τα πολλά vintage μαγαζιά και θαύμασε τον περίφημο πύργο του Γαλατά – όταν ήμουν εκεί, ο πύργος ήταν υπό ανακαίνιση. Την Cukurcuma με τα ιστορικά κτίρια και τις αναρίθμητες αντικερί και παλαιοπωλεία. Την Ciyangir, μια από τις ομορφότερες, χρωματιστές και γραφικές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης. Ανηφόρισε μερικά χιλιόμετρα από το ιστορικό κέντρο, για να βρεθείς στην περιοχή Nisantasi, το τούρκικο Κολωνάκι, όπως διάβασα κάπου. Είναι μια περιοχή αναβαθμισμένη, πόλος έλξης για την ελίτ της πόλης και φημίζεται για το εκλεκτό shopping της.

Img 1426

Νόστιμο πρόγευμα, όπως οι Τούρκοι ξέρουν να σερβίρουν, με χειροποίητες αλοιφές και μαρμελάδες, ελιές, ποικιλία τοπικών τυριών, αυγά, ψωμί και πιτάκια στο κουλτουριάρικο, χαλαρό και πολύ συμπαθητικό, αλλά παραδόξως με ιταλικό όνομα, Café Privato (breakfast μεζές στα 460 τούρκικες λίρες το άτομο). Εδώ μπορείς να γράψεις κάτι στο χάρτινο placemat κάτω από το πιάτο σου και να το αναρτήσεις στον τοίχο του καφέ, όπου είναι γεμάτος με τέτοια αποκόμματα.

Υπέροχο καφέ στο μοντέρνο και πολύ δημοφιλές Federal Café στη συνοικία Γαλατά και παραδοσιακό τούρκικο καφέ, αν και γνώριμο είδος για εμάς, στο Mandabatmaz.

 Img 2094

Να φας διαφορετικά είδη μπακλαβά στο φημισμένο ζαχαροπλαστείο Karakoy Gulluoglu.

Img 1452

Να πιεις ρακή MERCAN, το εθνικό ποτό της Τουρκίας.

Πιες ένα ποτό στο bar-restaurant Biz Istanbul, το οποίο βρίσκεται στον έβδομο όροφο του Ataturk Cultural Center. Η θέα σε όλη την πόλη είναι φανταστική. Εναλλακτικά απόλαυσε ενδιαφέρον, τοπικό κρασί από τον τούρκικο αμπελώνα στο μικρό αλλά χαριτωμένο Solera Winery. Ο σομελιέ θα σε ενημερώσει για τις τοπικές ποικιλίες και θα σου προτείνει τι να πιεις.

Απολαυστικό κιουνεφέ θα βρεις στο Keyfeder Kunefe Katmer. Θα παρασκευαστεί τη στιγμή της παραγγελίας.

Είτε από την αποβάθρα Eminonu ή από το Karakoy πάρε το ferry για το Kadikoy, την ασιατική πλευρά της πόλης, μια ζωντανή γειτονιά με μια πολύβουη, κοσμοσύχναστη, πολύχρωμη αγορά και πολλά μαγαζάκια με απομιμήσεις μάρκες. Αφέσου και σεριάνισε στην περιοχή. Για μαγειρευτά στο Yyniali Lokantesi, όπου διαλέγεις φαγητό από τη βιτρίνα και στο σερβίρουν. Επιπλέον εξαιρετικό, αυθεντικό kazan dibi και νόστιμο ρυζόγαλο.

Αγόρασε λουκούμι από το ζαχαροπλαστείο Ali Muhiddin Haci Bekir. Αν υπάρχει περιθώριο χρόνου, περπάτησε προς την όμορφη, καταπράσινη συνοικία Moda.

Για να έχεις πρόσβαση στο WiFi στο αεροδρόμιο, πρέπει να σκανάρεις το διαβατήριό σου στο κιόσκι.

Δεν πρόλαβα να φάω Balik Ekmek, φρέσκο και ζουμερό σάντουϊτς με ψάρι από τους πάγκους όπου πλανόδιοι πωλητές τα σερβίρουν. Δεν κατάφερα να πάω στο Gorele Pide και να φάω Pide, ανοιχτή πίτα με ζυμάρι σε σχήμα μακρόστενο και με διάφορες επικαλύψεις (toppings). Δεν αγόρασα Sucuk Durum, τυλιχτό σάντουϊτς με χειροποίητο αρνίσιο πικάντικο λουκάνικο και χούμους από το μικρό εστιατόριο Basta στο Kadikoy. Έφαγα αμέτρητα λουκούμια αλλά δεν κατάφερα να βρω και να αγοράσω το εξαιρετικό λουκούμι Marsel Delights, είτε σε κλασικές γεύσεις ή σε ιδιαίτερους συνδυασμούς. Δεν δοκίμασα το τούρκικο κουλούρι Simit. Δεν επισκέφθηκα το Παλάτι Ντολμαμπαχτσέ.

Img 1475
Img 1524 2
Img 1692 2
Img 1501
Img 1921
Img 1984
Img 1854 2

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS