OMIKRONEleni Era: Όταν τραγουδώ, όλα μοιάζουν να είναι στην εντέλεια

Eleni Era: Όταν τραγουδώ, όλα μοιάζουν να είναι στην εντέλεια

Η Κύπρια τραγουδοποιός, που στον καλλιτεχνικό κόσμο έχει συστηθεί με το όνομα Eleni Era, δεν θα ξεχάσει ποτέ τα δάκρια χαράς της, όταν άκουσε για πρώτη φορά το κομμάτι της «Walk with me» από την επιτυχημένη σειρά του Netflix «Love 101».

Από την Τάνια Νεοκλέους / Φωτογραφία: Filep Motwary

Αλήθεια, πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Προέκυψε μέσω του καταπληκτικού Κύπριου συνθέτη Μάριου Τακούσιη, ο οποίος υπογράφει μουσικά το original score της σειράς «Love 101». Λόγω της συχνής συνεργασίας που έχει ο συνθέτης με τη δισκογραφική εταιρεία Louvana Records, στην οποία ανήκω, προέκυψε η πρόταση να χρησιμοποιηθεί το κομμάτι μου «Walk with me» στη σειρά. Ο Μάριος το πρότεινε στον σκηνοθέτη και την ομάδα του και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Το κομμάτι άρεσε τελικά σε όλους!

Εσύ πώς ένιωσες, όταν τελικά σε άκουσες στο Netflix;
Ήταν μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή για μένα. Θυμάμαι ότι στο πρώτο δευτερόλεπτο που ξεκίνησε να ακούγεται το «Walk With Me», καθώς παρακολουθούσα τη σειρά, ξέσπασα ξαφνικά σε κλάματα χαράς και ευγνωμοσύνης. Είναι ανεπανάληπτο να ακούς τη μουσική σου σε μια πλατφόρμα αυτής της εμβέλειας.

Στην πράξη πώς εισέπραξες την επιτυχία μιας τέτοιας εξέλιξης;
Ως ένα είδος ψυχικής ανταμοιβής, μετά από τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Το εισέπραξα ως ένα υπέροχο δώρο, γνωρίζοντας ότι αυτή η σειρά με συνδέει αυτόματα με πολλούς ανθρώπους διεθνώς μέσω της μουσικής μου.

Αυτή είναι η πρώτη φορά, που ένα τραγούδι κυπριακής παραγωγής ακούγεται σε τουρκικό σίριαλ. Αυτό ποια σημασία έχει για σένα;
Δεν είναι κάτι που περίμενα να γίνει ποτέ αλλά όταν τελικά συνέβη, με δίδαξε ξανά πόσο εύκολα κι ανώδυνα μπορεί η τέχνη να ενώσει ανθρώπους και κουλτούρες.

2. Eleni Era Photo By Filep Motwary

Το κομμάτι «Walk with me», περιλαμβάνεται επίσης στον δεύτερό σου δίσκο με τίτλο «Younger heart». Μίλησέ μας λίγο γι’ αυτή τη δουλειά.
Ο δεύτερός μου δίσκος «Younger heart» κυκλοφόρησε τον Μάρτιο από τη Louvana Records, σε παραγωγή δική μου, του Λευτέρη Μουμτζή και του Αντρέα Τραχωνίτη. Περιλαμβάνει δέκα τραγούδια, τα περισσότερα γραμμένα από μένα, δύο που γράψαμε μαζί με τον αδερφό μου, Χαράλαμπο Ηρακλέους και ένα που μου χάρισε ο Λευτέρης Μουμτζής. Τα δύο single, που κυκλοφόρησαν αρχικά, ήταν το «Who you are» το «Walk with me». Η μουσική είναι διαθέσιμη σε όλες τις πλατφόρμες για το κοινό καθώς επίσης και σε βινύλιο και CD.

Για ποια πράγματα μιλάς μέσα από τα τραγούδια σου;
Μιλώ συχνά για την αγάπη. Την αγάπη σε μία σχέση και περαιτέρω την αγάπη για τον ίδιο μας τον εαυτό. Έχω την εντύπωση ότι όλες μας οι απαντήσεις, μάλλον εκεί είναι που κρύβονται. Τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο της ζωής μου, αυτό αισθάνομαι. Η δημιουργία αυτού του δίσκου ήταν μια αποφασιστική καμπή και ένα θεραπευτικό κάλεσμα, σαν να περπατούσα πάνω σε σπασμένα γυαλιά μέχρι να φτάσω τον ήλιο, όπως αναφέρομαι στο τραγούδι «Mirror».

Η έμπνευση από πού αντλείται συνήθως;
Από προσωπικά βιώματα αλλά και από ερωτήματα που γεννά η ζωή μας. Η μουσική μού κάνει τη χάρη και μου επιτρέπει να εξετάζω και να απαντώ αυτά τα ερωτήματα, μέσα στον υπέροχο κόσμο της. Όταν τραγουδώ, όλα μοιάζουν να είναι στην εντέλεια. Και όταν σταματώ να τραγουδώ, όλα μοιάζουν πολύ καλύτερα απ’ ό,τι πριν.

3. Eleni Era Photo By Filep Motwary

Ηχητικά πώς θα προσδιόριζες την αισθητική της δουλειάς σου;
Μου είναι δύσκολο να προσδιορίσω ηχητικά μια δουλειά, θα έλεγα ότι δουλεύω περισσότερο με το ένστικτο και με το πώς αισθάνομαι. Κινούμαι σίγουρα στον κόσμο της pop και της chamber pop, λατρεύω να χρησιμοποιώ synth, κιθάρες και φυσικά το αγαπημένο μου πιάνο. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία μπαρόκ, ενώ κάποια τραγούδια έχουν επιρροές από την pop της δεκαετίας του 80.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να δισκογραφήσει σήμερα τη δουλειά του ένας Κύπριος καλλιτέχνης;
Η κυπριακή δισκογραφία ανθίζει τα τελευταία 10 χρόνια, ακούω συνεχώς για καινούριους καλλιτέχνες που γράφουν και κυκλοφορούν τη δική τους μουσική και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενη. Η Κύπρος έχει πολλά να δείξει μουσικά και πλέον αυτό είναι πιο εύκολο, παρά ποτέ. Το δύσκολο μέρος για τον καλλιτέχνη είναι να ακουστεί η μουσική του σε ευρύτερο κοινό, να μπορεί να παρουσιάσει τη δουλειά του και να υπάρχει βιωσιμότητα σε αυτό που κάνει.

Ποιες ήταν οι πιο ενδιαφέρουσες συνεργασίες που έκανες στα χρόνια που είσαι στον χώρο της μουσικής;
Με τη Louvana Records, τον Freedom Candlemaker, τον Φώτη Σιώτα, τον Κώστα Κακογιάννη, την κρατική χορωδία Βερολίνου Berliner Mädchenchor και τη χορωδία Ηxos Chor Berlin με τις οποίες εξακολουθώ να δουλεύω μέχρι σήμερα, την Konzerthausorchester και τη Schöneberger Kammerorchester στο Βερολίνο, την Bat-Kol Girls Choir στο Ισραήλ και τη χορωδία Les Voix Boréales στον Καναδά.

Έπειτα από 13 χρόνια, που ζεις στο Βερολίνο, τι αγαπάς και τι δεν αντέχεις στη συγκεκριμένη πόλη;
Αγαπώ τα πάρκα και τα δάση, τα ανοιχτά μυαλά των ανθρώπων και την ελευθερία, αλλά και τις ανέσεις που προσφέρει η ζωή σε μια μεγαλούπολη. Από την άλλη, ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, μπορώ να πω ότι ακόμα την παλεύω με τον καιρό και μου λείπει πολύ ο ήλιος και η οικογένειά μου.

Σήμερα γιατί κάνεις μουσική;
Για να εκφράζομαι, να επικοινωνώ, να κατανοώ, να θεραπεύομαι, να εξελίσσομαι. Για να μαθαίνω να αγαπώ τη ζωή και τους ανθρώπους όλο και περισσότερο.

Περιοδικό “Omikron”, τεύχος 293.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS