OMIKRONΒουδαπέστη: Βασίλισσα του Δούναβη

Βουδαπέστη: Βασίλισσα του Δούναβη

Ενσωματώνοντας το παρελθόν της στο ευρωπαϊκό της παρόν, η Βουδαπέστη ανανεώνεται
συνεχώς με ξενοδοχεία, σπα, καφέ, εστιατόρια και μπαρ στα οποία φυσά ένας νεοϋρκέζικος αέρας. Η Χαριτίνη Ηλιάδου αφέθηκε στις ομορφιές της και μεταφέρει στο Omikron όλα όσα έζησε.

Από την Νταϊάνα Αζά
Φωτο: Προσωπικό αρχείο

Πρωταγωνίστρια στην τηλεοπτική σειρά «8 Λέξεις», ραδιοφωνική παραγωγός και ένα από τα πιο δημοφιλή κορίτσια των social media, με πρωτοκλασάτες συνεργασίες και followers που ξεπερνούν τις 60 χιλιάδες. Όσο πιεσμένο κι αν είναι όμως το πρόγραμμά της, η Χαριτίνη βρίσκει πάντα χρόνο για σύντομες αποδράσεις από την καθημερινότητα, που τη βοηθούν να ξεφεύγει απ’ τη ρουτίνα και να περνά δημιουργικό χρόνο με τα πιο αγαπημένα της πρόσωπα. Εξορμήσεις στη γενέτειρά της, τη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα που λατρεύει, στο Παρίσι που έχει ερωτευτεί με την πρώτη ματιά και πιο πρόσφατα, στη Βουδαπέστη, που την έχει μαγέψει με την αρχοντική ομορφιά της. «Ο Δούναβης τη μοιράζει στα δύο, με το αυτοκρατορικό παρελθόν να βρίσκεται στη Βούδα και το κοσμικό παρόν στην Πέστη. Τα μπαρόκ κτήρια, οι νεογοτθικές εκκλησίες και τα μεγαλοπρεπή παλάτια είναι μόνο μερικά από τα δεκάδες μνημεία που επιβάλλεται να επισκεφτείς, ενώ τα hip μπαράκια και εστιατόρια πολλαπλασιάζονται συνεχώς και σου δίνουν μια γεύση από τη σύγχρονη πλευρά της».

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ (ΠΑΛΙΑ) ΠΟΛΗ
«Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα της ένωσης το 1873, δύο εντελώς διαφορετικών πόλεων, της Βούδας στη δυτική όχθη και της Πέστης που βρίσκεται στην ανατολική όχθη του Δούναβη». Τα δύο μέρη έχουν αναπτυχθεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο, αποτέλεσμα της ιστορίας αλλά και της μορφολογίας του εδάφους τους, αφού στη Βούδα, σε αντίθεση με την επίπεδη Πέστη, κυριαρχούν οι λόφοι. «Γι’ αυτό και την πιο όμορφη θέα τής (ενιαίας πια) πόλης θα τη βρεις στο Κάστρο της Βούδας, στο οποίο θα φτάσεις με τελεφερίκ, με το λεωφορείο ή και με τα πόδια, αφού η απόσταση δεν είναι μεγάλη».

Ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης του λόφου είναι ο τελευταίος (με τα πόδια). Η άρτια αρχιτεκτονική των οικοδομημάτων, τα φρεσκοβαμμένα πολύχρωμα σπίτια και τα μνημεία που θα συναντήσεις στη διαδρομή, αποτελούν μία απόλυτα απολαυστική εμπειρία. Αν θέλεις να δοκιμάσεις ουγγρικό ψωμί προτίμησε να το αγοράσεις από το κάστρο, καθώς αυτό που πουλούν κάτω δεν είναι τόσο εύγευστο. Εκτός από την κορυφή που προσφέρεται για καταπληκτικές λήψεις, εκεί θα συναντήσεις και την Εθνική Πινακοθήκη, το Ιστορικό Μουσείο, αλλά και την Εθνική Βιβλιοθήκη Szechenyi.

«Κατά την περιδιάβασή σου στα σοκάκια της γύρω περιοχής θα επισκεφθείς τη νεογοτθική εκκλησία του Matyas, θα κόψεις εισιτήριο για τον περίφημο λαβύρινθο της Βούδας και θα αναζητήσεις τραπέζι στο ιστορικό Ruszwurm Confectionery, που άνοιξε το 1824. Παράγγειλε ένα από τα παγωτά ή τα γλυκά του και απόλαυσε την ηρεμία μιας περιοχής που μοιάζει να έχει ξεχάσει ο χρόνος». Δεν θα φύγεις από τη Βούδα αν δεν κάνεις μια βόλτα στην περιοχή του λόφου Gellert και θα απολαύσεις τη θέα που σου προσφέρεται στο πιάτο. «Εκεί είχε κτιστεί ένα φρούριο, τα τείχη του όμως στην πορεία γκρεμίστηκαν και σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο, με υπέροχη θέα».

ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΑ ΟΧΘΗ
«Η καρδιά της πόλης βρίσκεται, βέβαια, στην Πέστη, η οποία ενώνεται με τη Βούδα μέσω της επιβλητικής κρεμαστής γέφυρας Chain Bridge». Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας Orszaghaz αποτελεί δικαίως τις πιο χαρακτηριστικές καρτποσταλικές εικόνες της πόλης. «Μάλλον δικαιολογημένα, καθώς είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και ίσως, το πιο εντυπωσιακό, με την αντανάκλασή του να φωτίζει τα βράδια τον Δούναβη. Είναι κτισμένο σε νεογοτθικό ρυθμό, με πηγή έμπνευσης το Κοινοβούλιο του Λονδίνου και κτίσθηκε μεταξύ του 1885 και του 1902». Μια από τις πιο όμορφες και διάσημες πλατείες είναι η Vorosmarty και η οδός Vaci (όπου οι ντόπιοι την παρομοιάζουν με το Beverly Hills), οι οποίες βρίσκονται σε κομβικό σημείο.

«Τα εντυπωσιακά αγάλματα δίνουν το στίγμα της πλατείας, ενώ στη γύρω περιοχή βρίσκονται δεκάδες εστιατόρια και καφέ, ανάμεσά τους το το Hard Rock Café (που δεν θα σας το πρότεινα για φαγητό, αλλά έχει πολύ εξυπηρετικό προσωπικό) και το ιστορικό ζαχαροπλαστείο Gerbeaud, με τη θαυμάσια βιτρίνα του». Ένα ακόμα must-see κτίριο είναι η Όπερα, καθώς και το Μουσείο Καλών Τεχνών που διαθέτει ανάμεσά σε άλλα πίνακες των Μονέ, Τουλούζ Λοτρέκ, Ραφαέλ και Πικάσο. Λίγο πιο πέρα θα βρεις έναν επίγειο παράδεισο.

«Το Varosliget είναι ένα πάρκο με μια τεχνητή λίμνη που αυτή την εποχή μετατρέπεται στο πιο όμορφο παγοδρόμιο της Ευρώπης. Το παράδοξο είναι ότι βρίσκεσαι μέσα στη λίμνη και δεν υπάρχει κανένα σημείο για να κρατηθείς αν δεν είσαι σίγουρος για τις ικανότητές σου στο πατινάζ, όμως σίγουρα μπορείς να απολαύσεις πολλούς ντόπιους που κάνουν χορευτικές επιδείξεις στον πάγο. Στο βάθος θα δεις το πανέμορφο κάστρο του Vajdahunya, αντίγραφο θρυλικών κάστρων, όπου κατατάσσεται στα 10 καλύτερα της Ευρώπης, ενώ σε απόσταση μερικών μέτρων βρίσκεται ο ζωολογικός κήπος της πόλης».

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
«Η Βουδαπέστη διαθέτει εξαιρετικές επιλογές σε ξενοδοχεία, ανάμεσά τους παλάτια που έχουν μετατραπεί σε πεντάστερα διαμάντια και που φιγουράρουν στους ταξιδιωτικούς οδηγούς ως τα πιο ατμοσφαιρικά και πολυτελή του κόσμου». Το Four Seasons της Βουδαπέστης στεγάζεται στο παλάτι του Gresham και βρίσκεται μπροστά από την Chain Bridge, σε απόσταση αναπνοής από τον Δούναβη. Ακόμη κι αν δεν το επιλέξεις για τη διαμονή σου, αξίζει να επισκεφτείς το μπαρ/ εστιατόριό του Kollázs Brasserie & Bar, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μπρασερί με θέα στον ποταμό. Το New York Palace είναι ένα ακόμη παλάτι που ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου. Αν όμως προτιμάς κάτι πιο μοντέρνο, το πολυβραβευμένο Lanchid 19 αποτελεί το καλύτερο δείγμα σύγχρονου ουγγρικού design, περιβάλλεται από γυαλί, προσφέροντας θέα τον Δούναβη, το Κάστρο της Βούδας και την Πέστη (ακόμα κι απ’ το μπάνιο της σουίτας του!).

GREAT ESCAPE
» Τα θερμά λουτρά Szechenyi βρίσκονται στο πάρκο Varosliget στην Πέστη. Το νερό στις εσωτερικές και τις εξωτερικές πισίνες πολυτελούς ροκοκό ρυθμού αγγίζει όλο το χρόνο τους 38 βαθμούς. (www.szechenyibath.com )


» Στη μέση του Δούναβη υπάρχει το νησάκι Margitsziget (Μαργαρίτα), με κατάφυτους κήπους (ανάμεσά τους ένας μικρός ιαπωνικό κήπος και ο «κήπος των ρόδων») και απέραντα πάρκα. Το νησί είναι γνωστό σε όλο τον πλανήτη λόγω του φημισμένου φεστιβάλ Sziget που πραγματοποιείται το καλοκαίρι και φιλοξενεί μερικά τα πιο διάσημα συγκροτήματα και καλλιτέχνες του πλανήτη. (szigetfestival.com)


» Από την Πέστη, μπορείς να κλείσεις εισιτήριο για μια από τις πολλές κρουαζιέρες στον Δούναβη, που διαρκούν μέχρι και 2 ώρες, ενώ πολλές από αυτές συνδυάζονται με ξενάγηση, ποτό, δείπνο ή και μουσική.


» Μπορείς να επισκεφτείς το Central Market Hall αν είσαι λάτρης των υπαίθριων αγορών. Είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές τροφίμων όπου μέσα σε άλλα μπορείς να βρεις πεντανόστιμα αλλαντικά και διάφορα μπαχαρικά.


» Μη χρησιμοποιήσεις ταξί που θα βρεις στο δρόμο ή το αεροδρόμιο. Η τιμή του είναι δεκαπλάσια (αν όχι και παραπάνω) από αυτή που θα δώσεις στο Bolt ή το μετρό. Για παράδειγμα για μία απόσταση ενός χιλιομέτρου μπορεί να σε χρεώσει μέχρι και 50 ευρώ (το πάθαμε).


» Η Βουδαπέστη είναι ιδανική για τους λάτρεις της καλής κουζίνας. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις Goulash, μία χορταστική, θερμαντική σούπα που συνηθίζεται στην Ουγγαρία. Επιπλέον, ένα χορταστικό Hot Dog μπορείς να το βρεις στους δρόμους της πόλης και σίγουρα δεν θα σε αφήσει απογοητευμένο. Τέλος και να θέλεις δεν μπορείς να αντισταθείς στη μυρωδιά του πορτοκαλιού και της κανέλας που αφήνει το ζεστό κρασί, όμως ένα ποτήρι αρκεί, μην το παρακάνεις!


» Μη φοβηθείς να περπατήσεις. Η Βουδαπέστη είναι μία πανέμορφη πόλη που μπορεί να σου προσφέρει πανέμορφες εικόνες και υπέροχες αναμνήσεις. Για εμένα αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους προορισμούς της Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS