CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΑντρέας Καβάζης - Χριστίνα Δημητρίου: Ήρθαν κι έδεσαν!

Αντρέας Καβάζης – Χριστίνα Δημητρίου: Ήρθαν κι έδεσαν!

Για τους ίδιους, η μαγειρική, δεν είναι μόδα. Είναι τέχνη, δημιουργία, πάθος και φαντασία. Και μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 2016, όπου ολοκληρώνεται ο κύκλος προβολής της εκπομπής, υπόσχονται ότι θα μας ταξιδεύουν με μια βαλίτσα γεύσεις σε διάφορους προορισμούς και χώρες γνωρίζοντας μας μέσα από τη μαγειρική, τα ήθη, τα έθιμα και την κουλτούρα τους.

 

Θέλετε να μου λύσετε μια απορία; Τελικά, ποιος είναι ο παρουσιαστής της εκπομπής. Εσύ, Αντρέα ή η Χριστίνα;

Αντρέας Καβάζης: Όπως βλέπετε, είμαστε δυο «μέσα» σε αυτή τη βαλίτσα! (γέλια)

Χριστίνα Δημητρίου: Πιστεύω ότι είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι μας. Δεν νομίζω να είμαι εγώ ο σεφ της εκπομπής! (γέλια). Το σημαντικό είναι ότι έχουμε μια υπέροχη χημεία και συνεργασία με τον Αντρέα και αυτό φαίνεται στο γυαλί και το εισπράττει και ο κόσμος.

Παρόλο που η εκπομπή βρίσκεται σχεδόν ένα μήνα στον αέρα, θέλετε να μας μπάσετε λίγο στο κόνσεπτ;

Α. Κ: Είναι μια πολύ ξεχωριστή μαγειρική εκπομπή μέσα από την οποία μαθαίνουμε για χώρες εκτός Ευρώπης που ίσως ποτέ μας δεν καταφέραμε να επισκεφτούμε. Έτσι με αυτό τον τρόπο δίνουμε τηδυνατότητα στους τηλεθεατές μας να κάνουν το δικό τους ταξίδι μέσα από «Μια Βαλίτσα Γεύσεις».

Χ. Δ: Να προσθέσω ακόμη ότι ο κόσμος μέσα από αυτή την εκπομπή ταξιδεύει μέσα από φιλμάκια, τα ντοκιμαντέρ και τα πλούσια ρεπορτάζ, από διάφορους προορισμούς και χώρες που παρουσιάζουμε. Του δίνουμε την ευκαιρία να μάθει την κουλτούρα, τον πολιτισμό, την καθημερινότητα των ανθρώπων και να δει τον τρόπο που ζουν και εκφράζονται σε μη ευρωπαϊκές χώρες.

Ποιος αποφασίζει για τα θέματα της εκπομπής;

Χ.Δ: Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα πίσω από εμάς που εργάζεται πολλές ώρες και σκληρά για να βγει το αποτέλεσμα που βλέπετε στους δέκτες σας και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τους ευχαριστήσω γιατί είναι πάντα δίπλα μας. Πιστεύω πως όταν είσαι σωστός σε αυτό που κάνεις και αγαπάς τη δουλειά σου φαίνεται και εμείς θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο, γιατί έχουμε πολλά ακόμα να δείξουμε και να παρουσιάσουμε στους τηλεθεατές μας.

Υπάρχει ενδιαφέρον από τις άλλες εθνικότητες να διαφημίσουν τη δική τους κουλτούρα μέσω της εκπομπής σας;

Χ.Δ: Γενικά, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από κόσμο ο οποίος θέλει να φιλοξενηθεί στην εκπομπή μας και να μιλήσει για τη χώρα του, να μοιραστεί στιγμές από τη ζωή και την καθημερινότητά του. Τις αναμνήσεις που έχει από την πατρίδα του και αυτό είναι πολύ όμορφο για εμάς γιατί έτσι ξεδιπλώνεται η απλότητα και η ανθρώπινη πλευρά της ζωής και της μοίρας πολλές φορές, για το τι ήταν αυτό που οδήγησε έναν άνθρωπο ή μια οικογένεια να φύγει από τον τόπο του και να ξενιτευτεί.

Α.Κ: Και θεωρώ, οποιουδήποτε δινόταν η ευκαιρία και το βήμα θα διαφήμιζε τη χώρα του στη χώρα όπου ζει και εργάζεται.

Είναι προκαθορισμένα τα επεισόδια που θα προβληθούν στον αέρα;

Α.Κ: Ναι. Στο σύνολο θα προβληθούν 114 επεισόδια.

Χ.Δ: Η εκπομπή ολοκληρώνεται τέλη του 2016, όπως καταλαβαίνεις έχουμε πολλές εκπομπές ακόμα που θα προβληθούν. Εδώ, να ευχαριστήσουμε και τον κόσμο που μας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή, λέγοντάς μας πως τον ταξιδεύουμε μέσα από την εκπομπή μας αλλά και για τις πολύ νόστιμες και γρήγορες συνταγές του σεφ μας, Αντρέα Καβάζη. Να αναφέρω πως η εκπομπή μας συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης  και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι Κύπριοι είναι πιστοί στις παραδόσεις τους. Ισχύει, Αντρέα;

Ναι, είμαστε πιστοί στις παραδόσεις μας αλλά τα τελευταία χρόνια ο Κύπριος πέραν από την πατροπαράδοτη σούβλα και το ρέσι, τρώει και το σούσι. (γέλια) Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να δοκιμάσουν κάτι άλλο πέραν αυτών που έχουν μάθει και συνηθίσει. Αλλά υπάρχει και μια μεγάλη μάζα ανθρώπων που δεν φοβάται τα άγνωστα γευστικά μονοπάτια.

kavazisdimitriou

Αντρέα, το καλό φαγητό είναι θέμα παράδοσης και κουλτούρας ή κόστους;

Το καλό φαγητό για μένα είναι θέμα «αγάπης» και «φαντασίας». Όταν υπάρχουν αυτά τα συστατικά τότε έχεις ένα πολύ καλό φαγητό. Μπορείς εύκολα να φτιάξεις ένα γευστικότατο πιάτο με πολύ φτηνά υλικά. Όπως επίσης μπορείς  να παντρέψεις γεύσεις και μυρωδιές από άλλες χώρες σε μια συνταγή.

Υιοθετείτε την άποψη ότι το φαγητό είναι κουλτούρα και η κουλτούρα προχωρεί χέρι-χέρι με την αισθητική;

Α.Κ: Είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε ζωντανές τις γευστικές μας παραδόσεις και κουλτούρες γιατί είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας του τόπου μας. Σίγουρα στο χέρι μας είναι η κάθε γενιά να μαθαίνει όσα πιο πολλά μπορεί για την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμά μας γενικότερα.

Τι σημαίνει το φαγητό για την κουλτούρα της κυπριακής κοινωνίας; Εσείς για παράδειγμα δηλώνετε λάτρεις της κυπριακής ή της διεθνούς κουζίνας;

Α.Κ: Το φαγητό είναι μέρος της κουλτούρας οποιασδήποτε χώρας. Είναι αλήθεια ότι τρώμε όλο το φαγητό μας εδώ στην Κύπρο! (γέλια) Εγώ δηλώνω λάτρης του καλού φαγητού. Αυτό μπορεί να είναι αφέλια αλλά και νουντλςτσαομέιν.

Τι κάνει τη δική μας κουζίνα τόσο ξεχωριστή ώστε να την αναζητούν οι τουρίστες ακόμα και στο εξωτερικό;

Α.Κ: Η κυπριακή κουζίνα είναι μια πολύ «πλούσια κουζίνα. Θεωρώ ότι αυτό που την κάνει πιο ξεχωριστή από άλλες είναι τα υλικά που χρησιμοποιούμε αλλά και ο τρόπος παρασκευής πολλών κυπριακών συνταγών.

Χριστίνα, πώς πήρες την απόφαση να μετακινηθείς από το lifestyle σε εκπομπή μαγειρικής;

Μου αρέσει να δοκιμάζομαι σε νέες προκλήσεις και ιδέες γιατί έτσι ανακαλύπτει κανείς νέες πτυχές του εαυτού του που μπορεί να μη γνώριζε προηγουμένως. Μου αρέσει αυτό που κάνω και έχουμε πολλά να προσφέρουμε στο κοινό μας μέσα από την εκπομπή μας!

Εσένα ποια είναι η σχέση σου με την κουζίνα;

Μου αρέσει να μαγειρεύω όταν είμαι σπίτι και μάλιστα φτιάχνω και δικές μου συνταγές, αλλά όχι επί καθημερινής βάσης. Αυτό λόγω φόρτου εργασίας, γιατί κάνω πολλά πράγματα και έχω πολλά τρεχάματα κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ το βράδυ επιλέγω μικρά και ελαφριά γεύματα.

Επειδή είσαι μια γυναίκα που φροντίζει την εμφάνισή της, ποια η σχέση σου με το φαγητό;

Η σχέση μου με το φαγητό είναι πολύ καλή. Προσπαθώ να μην παρεκτρέπομαι, κάποιες φορές θα φάω και θα απολαύσω ένα ωραίο πιάτο αλλά υπάρχουν και φορές που απαγορεύω στον εαυτό μου να μπει στον πειρασμό. Παν μέτρον άριστον. Λίγο απ’ όλα είναι το καλύτερο και αυτό προσπαθώ να ακολουθώ στη ζωή μου, μικρά και πολλά γεύματα.

Δεν μου λες, δοκιμάζεις τα φαγητά που ετοιμάζει ο Αντρέας;

Α.Κ: Ακόμα λίγο θα καταβροχθίσει και μένα! (γέλια)

Χ.Δ: Πάντοτε. Ο Αντρέας είναι εξαιρετικός στη δουλειά του. Τα φαγητά του είναι υπέροχα και τα γλυκά που μας φτιάχνει απίθανα. Πρέπει να δείτε τι γίνεται μόλις τελειώσει η εκπομπή και σβήσουν οι κάμερες. Δεν μένει φαγητό ή γλυκό. Ούτε για δείγμα. (γέλια)

Ποια είναι η αγαπημένη σου κουζίνα, Χριστίνα;

Έχω αρκετές αγαπημένες κουζίνες, δεν είναι μια. Ξεχωρίζω και επιλέγω πολύ συχνά την ινδική, την κινέζικη, ιαπωνική και λίγο την ιταλική κουζίνα. Όμως, μέσα από την εκπομπή μας, ανακαλύπτω νέες γεύσεις που δεν γνώριζα και εντυπωσιάστηκα οφείλω να ομολογήσω.

Η μαγειρική είναι μόδα;

Χ.Δ: Η μαγειρική είναι πολλά πράγματα για μένα προσωπικά. Είναι τέχνη, δημιουργία, πάθος, φαντασία.

Α.Κ: Η μαγειρική δεν είναι καθόλου μόδα. Η μαγειρική διά μέσου των χρόνων προχωρεί και εξελίσσεται αλλά θα παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

Έχοντας πλέον την εμπειρία του «Μια βαλίτσα γεύσεις», ιδανικά για σένα με ποιο είδος κουζίνας θα ήθελες να ασχοληθείς στο μέλλον;

Α.Κ: Να σου πω την αλήθεια αγαπώ τόσο πολύ τη μαγειρική που δεν μπορώ να πω κάποια κουζίνα συγκεκριμένα. Είναι αλήθεια, τώρα λόγω της εκπομπής έμαθα και μαθαίνω πολλά όσον αφορά κουζίνες που ποτέ μου δεν είχα ασχοληθεί. Γενικότερα, δεν επαναπαύομαι. Μου αρέσει το καινούριο, το άγνωστο, το διαφορετικό και γι’ αυτό μελετώ πάρα πολύ.

Κλείνοντας, μέχρι πού θα πάει αυτή η βαλίτσα;

Α.Κ: Πολύ μακριά! Πέραν της κούρασης στα γυρίσματα περνάμε απίστευτα και γελάμε μέχρι δακρύων. Είναι απίστευτο το κλίμα. Και αφού περνάμε τόσο καλά είπαμε να συνεχίσουμε μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβρη!

Χ.Δ: Αυτή η βαλίτσα λοιπόν θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, σε γνώριμους, ανεξερεύνητους, ωραίους και μαγικούς προορισμούς. Αυτή εξάλλου είναι και η ζωή μας… ένα μεγάλο ταξίδι!

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS