CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣChris Θεοφάνους: «Η φύση είναι η πηγή έμπνευσής μου»

Chris Θεοφάνους: «Η φύση είναι η πηγή έμπνευσής μου»

Κάνοντας μια στροφή 180 μοιρών στον επαγγελματικό τομέα, ο ταλαντούχος Executive Chef του Alasia Boutique Hotel γύρισε την πλάτη στο Marketing και επέλεξε τον δρόμο στον οποίο τον οδηγούσε η καρδιά του. Και από τότε, ζει την απόλυτη ευτυχία.

Από την Νταϊάνα Αζά

Πώς πήρες την απόφαση να αλλάξεις καριέρα στα 28 σου;
Ήμουν απ’ τα παιδιά που βρισκόμουν συνεχώς στα πόδια της μητέρας μου, όταν ήταν στην κουζίνα και ήθελα να μαθαίνω τα πάντα για τα φαγητά που έφτιαχνε. Μαγείρευα από πολύ νεαρή ηλικία και σιγά -σιγά άρχισα να το εξελίσσω, να διαβάζω και να το κάνω χόμπι μου, μέχρι τα 28 μου που αποφάσισα πως αυτό το πράγμα, που μέχρι τότε ήταν το πάθος μου, η ζωή μου όλη, έπρεπε να γίνει και το επάγγελμά μου. Ήθελα να το δοκιμάσω, να δώσω την ευκαιρία στον εαυτό μου να κάνω αυτό που αγαπούσα πραγματικά, για να μην αναρωτιέμαι μια ζωή τι θα γινόταν αν έκανα διαφορετικές επιλογές. Ήταν μια πολύ τολμηρή απόφαση να ξεκινήσω από την αρχή, σε αυτή την ηλικία, ειδικά αν σκεφτείς πως ο γιος μου τότε ήταν ήδη δύο χρονών. Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη στη γυναίκα μου, που με στήριξε και που ήταν πάντα στο πλευρό μου σε αυτή τη διαδρομή, που ήταν αρκετά δύσκολη.

Ποια ήταν τα επόμενά σου βήματα, ώστε να επιτύχεις τον στόχο σου;
Έκανα το μεταπτυχιακό μου στο Culinary Arts Academy στην Ελβετία. Ήταν πολύ παράξενο συναίσθημα, να είμαι ξανά φοιτητής μετά από δέκα χρόνια, γιατί είναι πολύ διαφορετικές οι σπουδές όταν είσαι 18 που βλέπεις με άλλο φακό τα πράγματα. Στο πανεπιστήμιο, όμως, ήταν όλα πολύ επαγγελματικά και έπρεπε να είσαι πραγματικά συγκεντρωμένος. Οι καθηγητές μάς άλλαξαν τον τρόπο σκέψης, εκπαιδεύοντάς μας στη δική τους προσέγγιση και νοοτροπία.

Ποια ήταν τα κυριότερα μαθήματα που πήρες από αυτούς;
Πήρα τις καλύτερες βάσεις σε ό,τι αφορά τη μαγειρική, οι οποίες είχαν να κάνουν ξεκάθαρα με τη γαλλική κουζίνα. Αυτό που μας συμβούλευαν πάντα ήταν να κρατάμε τα πράγματα όσο πιο απλά γίνεται, να μην τα περιπλέκουμε και να ακολουθούμε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία. Να κρατάμε την ισορροπία, την ευαισθησία και να εξελίσσουμε κάποιες γεύσεις, οι οποίες καμιά φορά είναι κατευθυνόμενες από τη φύση.

Ποια ήταν τα πρώτα σου επαγγελματικά βήματα, όταν επέστρεψες στην Κύπρο;
Μου δόθηκαν κάποιες ευκαιρίες και τις άρπαξα. Δούλεψα σκληρά, ώστε να αποδείξω ότι η απόφασή μου ήταν σωστή, να δείξω τις ικανότητές μου, τις γνώσεις μου και να εξελιχθώ βήμα-βήμα.

Ποιες ήταν οι πιο σημαντικές εμπειρίες που απέκτησες μέσα σε αυτό το διάστημα;
Οι συνεργασίες με κάποιους σεφ από το εξωτερικό, οι οποίες μου έδωσαν το κίνητρο και την ώθηση ώστε να ασχοληθώ με τη γαστρονομία. Ένας από αυτούς ήταν και ο Arnaud Bignon, με τον οποίο έζησα μοναδικές εμπειρίες. Ένας άνθρωπος απλός, που μου μετέδωσε την έμπνευση και το πάθος του για τη γαστρονομία, ώστε να την υπηρετήσω με τον δικό μου τρόπο.

Πώς νιώθεις όταν βρίσκεσαι δίπλα από τέτοιες προσωπικότητες;
Προσπαθώ να είμαι ο εαυτός μου και να παίρνω μαθήματα από τις γνώσεις και το ταλέντο τους και φυσικά, να απολαμβάνω την κάθε στιγμή, που είναι πολύτιμη.

Ποια είναι τα καθημερινά σου καθήκοντα ως Executive Chef του ξενοδοχείου Alasia;
Η μέρα μου ξεκινά πολύ πρωί, όταν παραλαμβάνουμε τα προϊόντα μας. Στη συνέχεια κάνουμε meetings με το προσωπικό, για να δούμε πώς κύλησε η προηγούμενη και πώς θα διαμορφώσουμε τις επόμενες, συζητούμε τι πήγε λάθος, τι πρέπει να διορθώσουμε και πώς μπορούμε να βελτιωθούμε. Οι ώρες αιχμής είναι συνήθως το βράδυ, στις 7-10, που δουλεύουμε το a la cart μενού του εστιατορίου. Η κάθε μέρα είναι κουραστική και παράλληλα διασκεδαστική κι αυτό γιατί όλοι στην ομάδα απολαμβάνουμε και αγαπάμε τη δουλειά μας.

Πώς εξελίσσεται ο γαστρονομικός χάρτης της Λεμεσού;
Η πόλη εκμοντερνίζεται, αλλάζει συνεχώς και αυτή η εξέλιξη, όσο αφορά στη γαστρονομία, είναι προς το καλύτερο. Ο κόσμος από το εξωτερικό είναι απαιτητικός και τίποτα δεν μπορεί να αφεθεί πλέον στην τύχη. Οι Κύπριοι, που ταξιδεύουν συχνά, βλέπουν και δοκιμάζουν πράγματα στο εξωτερικό, τα οποία θέλουν να απολαμβάνουν και στον τόπο τους. Έτσι κι εμείς, πρέπει να είμαστε σε θέση να τους προσφέρουμε ισάξιες γαστρονομικές εμπειρίες.

Εσύ ακολουθείς τις τάσεις στη μαγειρική;
Παρακολουθώ τι συμβαίνει στο εξωτερικό και προσπαθώ να διαφοροποιούμαι από τα στερεότυπα, να εξελίσσω κάποιες γεύσεις και να ακολουθώ τεχνικές που να αποτελούν ένα μείγμα μοντέρνας γαστρονομίας με ένα άγγιγμα από τη γαλλική κλασική κουζίνα.

Πότε θεωρείς ένα πιάτο, που δημιούργησες, επιτυχημένο;
Όταν είμαστε όλοι από την ομάδα μου ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα και παράλληλα όταν ακούμε καλές κριτικές από τους πελάτες.

Ποια είναι η διαδικασία μέχρι να καταλήξεις σε ένα μενού;
Κάθε εποχή έχει διαφορετικά προϊόντα και γι’ αυτό με βάση την εποχή βγάζουμε το δικό μας μενού με προϊόντα που μας δίνει η φύση, από όπου αντλώ και την έμπνευσή μου.

Πώς περνάς τον ελεύθερό σου χρόνο όταν δεν δουλεύεις;
Με την οικογένειά μου, τη γυναίκα μου και τα δύο μας παιδάκια, όσο πιο όμορφα γίνεται. Το διάβασμα, επίσης, με χαλαρώνει, είτε πριν είτε μετά τη δουλειά.

Μετά από όλα αυτά που έχεις πετύχει, πέρασε ποτέ από το μυαλό σου πώς θα ήταν η ζωή σου σήμερα αν δεν τολμούσες αυτή τη μεγάλη στροφή στον επαγγελματικό τομέα;
Είμαι τόσο ευχαριστημένος με τη δουλειά και τη ζωή μου, που πραγματικά δεν μπορώ ούτε καν να φανταστώ πώς θα ήταν η ζωή μου αν δεν μαγείρευα!

Περιοδικό “Go”, τεύχος 136.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS