CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΧρήστος Φερεντίνος: «Δώσε μου την ευκαιρία να αράξω και θα αράξω»

Χρήστος Φερεντίνος: «Δώσε μου την ευκαιρία να αράξω και θα αράξω»

Από τον Κωνσταντίνο Χάμπαλη

Η επιστροφή του «Deal», το συμβόλαιό του με τον Alpha, η Ελένη Μενεγάκη, όλες εκείνες οι στιγμές που τον κάνουν να αισθάνεται ότι τα ζει όλα και η επιθυμία του να μάθει περισσότερα. Ο Χρήστος Φερεντίνος σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη.

ΕΝΘΕΤΟ

«Η συνέπεια και η πολλή δουλειά σε πάνε μπροστά. Κάτι που δεν φανταζόμουν όταν ήμουν φοιτητής ή όταν ζούσα στα Εξάρχεια. Είχα άλλη αντίληψη και φιλοσοφία»

«Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι έχω παγιδευτεί στην κατηγορία “παρουσιαστής παιχνιδιών”. Όμως, θεωρώ ότι κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό και με μια εντελώς ξεχωριστή προσέγγιση από τον παρουσιαστή»

Ήταν λίγο πριν μπει στο στούντιο για ένα από τα πολλά γυρίσματα του «Deal». Γέλια παντού, μουρμουρητά, φασαρία, κόσμος να πηγαινοέρχεται, πηγαδάκια να δημιουργούνται δεξιά κι αριστερά του στούντιο, ο floor manager να δίνει τις τελευταίες οδηγίες στο κοινό προτού ξεκινήσει η εγγραφή του επεισοδίου κι εμείς να παλεύουμε με την τεχνολογία να πούμε όλα όσα προλαβαίνουμε μέσα σε 20 λεπτά. «Θα προλάβουμε;». «Καλή θέληση και δίκτυο να υπάρχει και θα προλάβουμε πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι μπορεί να φανταστεί ο καθένας», λέει ο Χρήστος και γελάει. «Είσαι χαρούμενος που επέστρεψε το “Deal“;», τον ρωτώ. «Πολύ χαρούμενος! Και ακόμα πιο χαρούμενος που ξεκινήσαμε το «Deal για… 2». Μία καινοτομία στην εκπομπή που αφορά ζευγάρια τα οποία πρόκειται να παντρευτούν – και προβάλλεται κάθε Παρασκευή. Μάλιστα, απέναντί τους, στα κουτιά, βρίσκονται φίλοι, συγγενείς, μπατζανάκηδες, συμπεθέρες, ξαδέλφια… Κι αν γίνει και το “Super Deal” θα είμαι ακόμα πιο χαρούμενος».

Τι σου έλειψε περισσότερο όλους αυτούς τους μήνες που το «Deal» δεν ήταν στον αέρα;

Η αδρεναλίνη που προσφέρει το παιχνίδι. Η χαρά από τους παίκτες όταν κερδίζουν. Η φωνή του τραπεζίτη στο τηλέφωνο όταν αναγκάζεται να δώσει μεγάλες προσφορές απ’ όσες είχε προγραμματισμένες.

Θεωρείς αυτή την περίοδο ως ένα στοίχημα για σένα, ώστε να κερδίσεις τον χαμένο χρόνο;

Καθόλου. Ειλικρινά, δεν θεωρώ ότι οι προηγούμενοι τέσσερις μήνες του τηλεπαιχνιδιού «Πάνω-Κάτω» ήταν χαμένος χρόνος. Πιστεύω ότι απ’ όλα μαθαίνεις.

Τι ήταν αυτό που έμαθες απ’ το συγκεκριμένο παιχνίδι;

Το πώς να χειρίζομαι με ηρεμία τα σκαμπανεβάσματα της τηλεθέασης. Δηλαδή, εκεί που για πολλά χρόνια είχαμε συνηθίσει την πρωτιά με το «Deal», ξαφνικά έπεσαν τα νούμερά μας. Μου έμαθε, λοιπόν, να χειρίζομαι -με τους συνεργάτες μου- όλη αυτή την κατάσταση με πολύ ηρεμία, χωρίς πανικό, χωρίς φωνές, χωρίς ένταση και να δουλεύουμε όλοι μαζί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Και τι άλλο;

Διδάχθηκα, επίσης, την ισορροπία και την ηρεμία. Αυτό ήταν για μένα ένα μεγάλο μάθημα που πήρα ξανά στο παρελθόν, αλλά τώρα έμαθα να το χειρίζομαι με ωραιότερο τρόπο.

Πώς έβλεπες τα πράγματα, δηλαδή, στο παρελθόν;

Αλλιώς. Από μια διαφορετική σκοπιά. Ήμουν πιο ανυπόμονος, πιο αυθόρμητος, ασυγκράτητος. Τώρα πια βρήκα τον τρόπο να χειρίζομαι τέτοιου είδους καταστάσεις με περισσότερη ηρεμία και νηφαλιότητα.  

Είναι κάτι που διδάσκεται ή το μαθαίνεις στην πορεία;

Η εμπειρία και η θέληση να μάθεις και να εξελιχθείς είναι αυτή που σου διδάσκει τα πάντα για την τηλεόραση.

Πώς έκρινες την απόφαση του Alpha να κατεβάσει το τηλεπαιχνίδι «Πάνω-Κάτω»;

Το κανάλι έκανε την κατάλληλη κίνηση τη σωστή στιγμή και είναι ωραίο να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που λαμβάνουν γρήγορες και ουσιαστικές αποφάσεις. Το «Πάνω-Κάτω» ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο των γυρισμάτων του, δεν κόπηκε. Κι έτσι επιστρέψαμε στο «Deal» που ήταν ήδη επιτυχημένο κι εγώ ήθελα περισσότερο. Επιστρέψαμε σε ένα παιχνίδι που ήθελε ο κόσμος κι εγώ ασυζητητί.

Τι θα έλεγες ότι είναι για σένα το «Deal»;

Μου δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθώ περισσότερο, να μάθω πράγματα, να είμαι πιο αυθόρμητος και να έχω πιο σημαντικό ρόλο μέσα στο παιχνίδι.

Υπάρχει ακόμη μέσα σου η ανάγκη του «θέλω να μάθω περισσότερα»;

Αυτός ο χώρος είναι μια έκπληξη. Δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο. Όποιος επαναπαύεται και νομίζει ότι μπορεί να κάνει πράγματα χωρίς να δουλεύει πλανάται πλάνην οικτράν. Μαθαίνω από τους ανθρώπους, το περιβάλλον μου, τον εαυτό μου…

Επομένως, η τηλεόραση είναι ένα μεγάλο σχολείο;

Βεβαίως.

Τι σου έχει διδάξει;

Να εξωτερικεύομαι, να εκφράζω τα συναισθήματά μου, να μην είμαι κλειδωμένος, να ακούω, να σέβομαι, να δίνω προσοχή στους ανθρώπους, να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων, να μην κοιτάζω τα κακώς κείμενα, να αυτοσαρκάζομαι, να κάνω χιούμορ.

Υπήρξαν περίοδοι που αισθανόσουν «κλειδωμένος»;

Όταν ξεκίνησα στην τηλεόραση δεν είχα την άνεση που έχω τώρα. Νόμιζα ότι μπορούσα λόγω της εξωστρέφειας που είχα στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στους φίλους και στις παρέες μου, να ανταπεξέλθω τόσο καλά και μπροστά από την κάμερα. Στην τηλεόραση έπρεπε να επικοινωνήσω με ένα ετερόκλιτο κοινό. Κι αυτό συνέβη σταδιακά με μια σεμνότητα. Ποτέ δεν θεώρησα ότι μπορούσα να κάνω τα πάντα. Βλέπω κάποιους άλλους που βγαίνουν για πρώτη φορά στην τηλεόραση και νομίζουν, λόγω της άνεσής τους στον φακό, ότι μπορούν να λένε τα πάντα. Προσωπικά, όλο αυτό, ήθελα να το κατακτήσω σταδιακά, λίγο-λίγο, να φιλτράρω τι λέω, να βουτάω τη γλώσσα μου στη λογική μου και ταυτόχρονα να εκφράζω με μέτρο τα συναισθήματά μου. Αυτά τα πράγματα γίνονται σταδιακά. Πάντα με ενδιέφερε να υπάρχει ποιότητα και ενδιαφέρον στον λόγο μου χωρίς να γίνομαι προσβλητικός προς τον τηλεθεατή.

Δηλαδή, δεν είπες ποτέ «είμαι ο Χρήστος Φερεντίνος»;

Η σεμνότητα είναι ένα στοιχείο της οικογένειάς μου. Της αδελφής μου και των γονιών μου. Τι είναι η σεμνότητά; Να μη νιώθεις ότι είσαι κάτι σημαντικό, να ξέρεις ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν κάτι να σου πούνε, να ακούς, να έχεις ανοικτά τα μάτια. Όσο ψηλά κι αν έχω φτάσει αυτά τα στοιχεία είναι ο οδηγός μου. Και δεν είναι επιτηδευμένο αυτό το πράγμα, είναι ξεκάθαρο.

Δεν πίστεψες, έστω μέσα σου, ότι είσαι κάτι σημαντικό;

Άλλο η σεμνότητα κι άλλο η αυτοπεποίθηση. Έχω αυτοπεποίθηση και μάλιστα είναι πολύ ισχυρή. Δεν σημαίνει ότι η σεμνότητα συνοδεύεται με ανασφάλεια. Σε μένα συνοδεύεται με αυτοπεποίθηση, με δύναμη, με σιγουριά για τον εαυτό μου, αλλά και με γνώση των αδυναμιών μου. Γνωρίζω ότι έχω τη συμπάθεια και την αγάπη του κόσμου τόσα χρόνια, το ζω έντονα, αλλά αυτό δεν με κάνει να φουσκώνω να νιώθω κάτι φοβερά σημαντικό, ότι είμαι κάτι το ξεχωριστό. Γνωρίζω ποια είναι αυτά τα στοιχεία που αγαπάει ο κόσμος σε μένα.

Ποια είναι, λοιπόν;

Η αμεσότητα, η ευγένεια και το χιούμορ είναι στοιχεία που μου αναγνωρίζω και τα δέχομαι. Αλλά μέχρι εκεί. Αυτό δεν με οδηγεί σε άλλους δρόμους για να νομίζω ότι είμαι κάτι παραπάνω από αυτό. Αυτό με κρατάει σε μια ειλικρινή σχέση με τον τηλεθεατή τόσα χρόνια. Αν το υπερβείς ο κόσμος σε απορρίπτει.

Ποιες θεωρείς ότι είναι οι αδυναμίες σου;

Ίσως έπρεπε να ρισκάρω λίγο περισσότερο, να τολμήσω να κάνω διαφορετικά πράγματα.

Μα η πορεία σου στον χώρο της τηλεόρασης αυτό καταδεικνύει. Ότι ρισκάρεις. Ή μήπως κάνω λάθος;

Είμαι άνθρωπος του ρίσκου, θα μπορούσα όμως να ρισκάρω περισσότερο. Ξεκινάω πράγματα και δεν τα ολοκληρώνω. Παρόλο που δουλεύω πάρα πολύ, τεμπελιάζω κιόλας. Δώσε μου την ευκαιρία να αράξω και θα αράξω. Από φοιτητής ήμουν τύπος της λούφας. Βέβαια, αν βρω κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ πέφτω με τα μούτρα. Έτσι συνέβη και με αυτό τον χώρο. Παρόλο που σπούδαζα νομική, η δημοσιογραφία, το ραδιόφωνο κι αργότερα η τηλεόραση με απορρόφησαν κυριολεκτικά. Εκεί, τα έδωσα όλα και εξακολουθώ να τα δίνω.

Στρατιώτης στη δουλειά σου;

Πάρα πολύ καλός στρατιώτης. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά του χαρακτήρα μου που αναζητάει τη λούφα. Η συνέπεια και η πολλή δουλειά σε πάνε μπροστά. Κάτι που δεν φανταζόμουν όταν ήμουν φοιτητής ή όταν ζούσα στα Εξάρχεια. Είχα μια άλλη αντίληψη και φιλοσοφία. Στην πορεία, αντιλήφθηκα ότι όσο πιο πολύ δουλεύεις και όσο πιο συνεπής είσαι τόσο πιο πολύ εξελίσσεσαι. Μερικές φορές επαναπαύομαι σε κάτι που μπορώ να κάνω πολύ καλά και δεν το εξελίσσω σε κάποιους τομείς με τον τρόπο που θα μπορούσα.

Θεωρείς ότι σου έχει στοιχίσει στην καριέρα σου;

Είναι κάτι που αναγνωρίζω σε μένα και θεωρώ ότι θα μπορούσα να βελτιώσω.

Ένιωσες ποτέ να εγκλωβίζεσαι σε μια εικόνα και μια συγκεκριμένη «συνταγή»;

Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι έχω παγιδευτεί στην κατηγορία «παρουσιαστής παιχνιδιών». Όμως, θεωρώ ότι κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό και με μια εντελώς ξεχωριστή προσέγγιση από τον παρουσιαστή. Ειδικά το «Deal» είναι πολύ ελεύθερο, με άφθονο αυτοσχεδιασμό, οπότε δεν σε παγιδεύει αλλά σε απελευθερώνει στον τρόπο έκφρασης.

Τι πιστεύεις ότι έδωσε διάρκεια στην πορεία σου; Τα media, η τηλεόραση, οι στόχοι σου ή οι συνεργασίες που έκανες;

Νομίζω οι χαμηλοί τόνοι που έχω κρατήσει, κάτι που δεν έχει γίνει επιτηδευμένα. Επίσης, η ευγένεια, ο σεβασμός, το «πείραγμα» και η προσοχή που δείχνω σε όσους συμμετέχουν, αλλά κυρίως στον τηλεθεατή.

Θεωρείς πως ένας παρουσιαστής πρέπει να κάνει παύσεις;

Σε άλλους ναι, σε άλλους όχι. Κάποιοι έχουν έντονη προσωπικότητα και δεν είναι για χόρταση, οπότε όταν λείπουν στον τηλεθεατή επιστρέφουν πιο δυνατοί. Κάποιοι άλλοι υπάρχουν λόγω της συνήθειας, έτσι όταν κάνουν παύση… χάνονται.

Τι θα σου έλειπε από την παρουσίαση, αν την εγκατέλειπες;

Οι συνεργάτες μου. Ξεκάθαρα. Δουλεύουμε χρόνια μαζί και συνεργαζόμαστε φοβερά. Χωρίς αυτούς, δεν θα είχα αυτή την πορεία. Αυτό θα μου έλειπε περισσότερο.

Τελικά, είναι εθιστικός ο φακός; Δύσκολα μπορεί να ζήσει κανείς μακριά του, αν τον δοκιμάσει;

Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα social media, o φακός της τηλεόρασης δεν είναι το παν, δεν είναι μονοπώλιο. Υπάρχουν τόσες πλατφόρμες, όπως το You Tube, το Instagram, το Facebook, καθώς και άλλες τόσες όπου μπορεί κανείς να επικοινωνεί ό,τι θέλει.

Πώς ονειρεύεσαι τη συνέχεια αυτής της διαδρομής;

Να έχω υγεία, να είμαι μέσα στην εποχή και να προσφέρω κι άλλες συγκινήσεις και ψυχαγωγία στον κόσμο.

Και ποια είναι η εικόνα που έχεις για την απόλυτη ευτυχία;

Σε έναν κόσμο γεμάτο δυστυχία, την προσωπική ευτυχία τη φοβάμαι. Το λέει και ο αγαπημένος μου συγγραφέας, Πασκάλ Μπρικνέρ: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο ανυπόφορο από τη θέαση της ευτυχίας του άλλου, όταν εμείς δεν τα πάμε καλά».

Είσαι ευτυχισμένος σήμερα;

Η ευτυχία είναι στιγμές. Περνάω ωραίες στιγμές στη ζωή μου και δύσκολες στιγμές, περνάω και τα άγχη μου και ξαναφεύγουν αυτά και βλέπω μια ωραία μέρα έξω, κάποιο φίλο ή φίλη, τα παιδιά μου, τους γονείς μου, τα αγαπημένα μου πρόσωπα που μπορούν να μου φτιάξουν τη διάθεση. Είναι συνεχόμενες εναλλαγές η ευτυχία σε αυτή τη ζωή. Δεν υπάρχει συνεχόμενη ευτυχία. Υπάρχουν ευτυχισμένες στιγμές. Γι’ αυτό απολαμβάνω τις καλές και τις κακές στιγμές. Υπάρχει ένα απόφθεγμα που λέει: «Ζήσε τα όλα. Και τον τρόμο και το ωραίο. Συνέχισε να προχωράς, το συναίσθημα δεν τελειώνει». Αυτή η φράση λέει τα πάντα και με αντιπροσωπεύει απόλυτα. Τα ζω όλα!

Σε πιο προσωπικό επίπεδο, τι θεωρείς ουσιαστικό στη ζωή σου;

Να γνωρίζω ανθρώπους με καλοσύνη, ειλικρίνεια και αυθορμητισμό.

Αγαπάς τον εαυτό σου;

Δύσκολη ερώτηση. Θα έλεγα ναι, αλλά τον έχω αμφισβητήσει αρκετές φορές. Είμαι πια πιο επιεικής μαζί μου.

Σε ποιο πράγμα πρόδωσες τον Χρήστο και μετάνιωσες γι’ αυτό;

Πιτσιρικάς, είχα όνειρο να γίνω αστέρι στο μπάσκετ… και με πρόδωσα. Έμεινα στο 1,75 βλέπεις και τα παράτησα, παρότι το είχα.

Στα όνειρά σου βλέπεις εικόνες που σου προκαλούν νοσταλγία;

Βλέπω εικόνες από αγαπημένους μου φίλους, όπως ο Δημήτρης, ο Άγγελος, ο ξάδελφός μου ο Παναγιώτης, που έφυγαν τόσο σύντομα.

Να αποφορτίσουμε λίγο το κλίμα… Με το κουτσομπολιό πώς είναι η σχέση σου;

Όχι καλή. Δεν το γουστάρω καθόλου.

Θα ήταν κουτσομπολιό αν ρωτούσα τη γνώμη για όλα αυτά που ακούγονται για την Ελένη Μενεγάκη; Ξέρω ότι είστε φίλοι…

Εκτιμώ πολύ την Ελένη και την ξέρω πάρα πολλά χρόνια. Είναι από τις παρουσιάστριες που πηγαίνω με μεγάλη ευχαρίστηση στις εκπομπές της. Είναι δική της απόφαση και θέμα του καναλιού το τι θα κάνει. Από ‘κει και πέρα, δεν με αγγίζει σε κάποιο άλλο σημείο. Θα ήθελα, πάντως, η Ελένη να συνεχίσει να βρίσκεται στο κανάλι. Είναι φοβερό να ξέρεις ότι στην ίδια οικογένεια που βρίσκεσαι κι εσύ κάνει εκπομπή η Ελένη. Ανεβάζει όλο το κανάλι.

Απ’ όσα διαβάζω, το κανάλι -λόγω της νέας του διεύθυνσης του- επαναδιαπραγματεύεται τους όρους συμφωνίας με τους παρουσιαστές του. Είσαι κι εσύ ένας από αυτούς; Είσαι διατεθειμένος να βάλεις νερό στο κρασί σου;

Εγώ έβαλα και νερό και παγάκια για να είναι καλά αραιωμένο το κρασί και να μη με ζαλίσει, εδώ και χρόνια.

Με λίγα λόγια συνεχίζεις και του χρόνου στο κανάλι; Έκλεισε το… deal; Ναι, συνεχίζεται και του χρόνου η συνεργασία μας. Για το παιχνίδι, τώρα συζητάμε. Είμαι επτά χρόνια στο κανάλι κι έχω πολύ ωραία συνεργασία τόσο με την παλιά όσο και τη νέα διοίκηση του Alpha

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS