CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΔημήτρης Σούγλης: «Πάλεψα δύο χρόνια με την κατάθλιψη»

Δημήτρης Σούγλης: «Πάλεψα δύο χρόνια με την κατάθλιψη»

«Το 2018 ήταν μια καθοριστική χρονιά για μένα. Η σύζυγός μου, Πόπη, κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, που λίγο έμελλε να της κοστίσει τη ζωή». Ο Δημήτρης Σούγλης, στην πιο ειλικρινή του συνέντευξη, λέει αλήθειες που… καίνε.

Από τη Μαρίνα Χρυσοστόμου

Συναντηθήκαμε στην καφετερία του Hilton. Τον συναντώ για πρώτη φορά και εκπλήσσομαι. Ήρεμος, πράος, χαμογελαστός, φιλοσοφημένος, εχθρός της μετριότητας, αλλά παράλληλα ανεκτικός προς όλους, με απεριόριστο και αέναο χιούμορ. Τον ρωτάω τι γεύση του άφησε το 2018 και το βλέμμα του χαμηλώνει. «Ήταν μια καθοριστική χρονιά για μένα, κυρίως σε προσωπικό επίπεδο. Ήταν η χρονιά, όπου η σύζυγός μου, Πόπη, κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, που λίγο έμελλε να της κοστίσει τη ζωή. Ήταν από τις περιπτώσεις, που θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνος και ότι έχεις δίπλα σου τον Θεό. Ευτυχώς ξεπεράστηκε και τώρα είμαστε καλά». Φοβήθηκες για τη ζωή της; «Ναι, φοβήθηκα. Αντιλήφθηκα πόσο επιρρεπείς και ευάλωτοι είμαστε και πόση αλήθεια κρύβει η φράση “Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός τα βλέπει και γελάει“».

Στα επαγγελματικά σου, τουλάχιστον, ήταν καλή χρονιά;

Ούτε και εδώ ήταν εύκολη χρονιά. Στο τέλος της ημέρας όμως, θα έλεγα πως όλα όσα βίωσα ήταν μια συλλογή εμπειριών, οι οποίες με βοήθησαν να ενεργοποιήσω μέσα μου ένα μηχανισμό, πολύ ρεαλιστικό. Βλέπω τα πράγματα ως έχουν, για αυτό και το 2019, ευελπιστώ να είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα.

Έχεις μετανιώσει για πράγματα που έχεις πει ή που δεν έχεις κάνει;

Όχι και γι’ αυτό φρόντισαν τα ίδια μου τα παιδιά. Πολλές φορές συζητώντας μαζί τους, μου λένε πως αν ήμουν διαφορετικός δεν θα ήμουν αυτός που είμαι. Γνωρίζω πως αν δεν μιλούσα τόσο πολύ, τώρα, ενδεχόμενως να ήμουν διευθυντής σε κάποιο γραφείο, να έπαιρνα ένα παχυλό μισθό και να μη με βασανίζει, καθημερινά, το άγχος της επιβίωσης. Όμως, δεν μετανιώνω για τίποτα.

Ούτε και για την αποχώρησή σου από τον ΑΝΤ1 πριν από 13 χρόνια;

Σαφώς και το μετάνιωσα.

Σου στοίχισε;

Όλα είχαν αντίκτυπο στην οικογένεια και στην προσωπική μου ζωή. Με ωρίμασαν, όμως, ως άνθρωπο και ως προσωπικότητα. Με έκαναν πιο δυνατό. Ήταν μια περίοδος, που βρισκόμουν για δύο χρόνια σε κατάθλιψη. Φεύγοντας από τον ΑΝΤ1, δούλεψα για λίγο στο Σίγμα κι ακολούθως στο Mega. Σε εκείνη την περίοδο της ζωής μου, είδα ανθρώπους να εξαφανίζονται -μέσα σε μία νύχτα κι άλλους να στέκονται δίπλα μου σαν βράχος. Ο Θεός, όμως, δεν με άφησε να χαθώ. Μου στοίχιζε καθημερινά, η απουσία μου από τον χώρο της δημοσιογραφίας. Ήταν όμως αρκετό, το ότι αρθρογραφούσα σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Πώς κατάφερες να νικήσεις την κατάθλιψη;

Αν δεν αντιληφθείς από μόνος σου ότι χρειάζεσαι βοήθεια, τότε, έχεις πρόβλημα. Αν καταφέρεις να ισορροπήσεις μεταξύ του εαυτού και του προβλήματός σου, μπορείς άνετα να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη. Εμένα με βοήθησε η αγάπη της οικογένειάς μου, ο πνευματικός μου και κάποιοι φίλοι μου, ψυχολόγοι.

Ποια προβλήματα αντιμετώπισες;

Τα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν οικονομικής φύσεως. Ήταν μια σκληρή δοκιμασία μέσα από την οποία είδα πως προδίδονται και πως πωλούνταν οι ανθρώπινες σχέσεις, οι οποίες είναι και το πιο δύσκολο κεφάλαιο στη ζωή μας. Στην Κύπρο έχουμε χάσει τα όρια, την ταυτότητά μας και το ποιοι είμαστε.

Η αλήθεια, καίει;

Όταν λες την αλήθεια και τα βάζεις με το κατεστημένο έχει κόστος. Αν το κάνεις συνειδητά, δεν σε ενοχλεί και τόσο.

Πλήρωσες γι’ αυτό το κόστος;

Αυτό το κόστος είχε αντίκτυπο στην προσωπική μου ζωή. Όταν, έχεις τέσσερα παιδιά ηλικίας  7, 9, 17 και 22, είναι στιγμές που εύχεσαι να μη μιλούσες τόσο πολύ, γιατί τώρα θα ήμουν σε καλύτερη θέση.

Πλήρωσες το κόστος της επιτυχίας;

Είμαι από τους τυχερούς γιατί έζησα πάρα πολλά. Είδα ανθρώπους που πίστεψαν σε εμένα κι ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο Λουκής Παπαφίλιππου. Στο «Μέρα Μεσημέρι», του ΑΝΤ1, που παρουσίαζα για 14 ολόκληρα χρόνια, είχα το βήμα να επηρεάζω και να αναδεικνύω θέματα. Βέβαια, υπήρχε και η παγίδα που εύκολα μπορούσε να πέσει ένας δημοσιογράφος. Αποκτάς κάποιο είδος εξουσίας, όπου αν δεν έχεις το γνώθι σαυτόν, θα σε αλλοιώσει ως άνθρωπο, θα καβαλήσεις το καλάμι και θα γίνεις ένας σαν όλους αυτούς που υπάρχουν μπροστά στα φώτα.

Ένιωσες προδομένος όταν έφυγες από τον ΑΝΤ1;

Μέχρι και σήμερα αισθάνομαι έτσι. Παρόλο που οφείλω πολλά στο κανάλι, γιατί αυτό με καθιέρωσε και μου έδωσε την ευκαιρία να αναδειχθώ, εντούτοις, νιώθω ακόμα την αδικία.

Συζητήσατε ξανά το ενδεχόμενο μιας νέας συνεργασίας;

Το συζητήσαμε πριν από τρία καλοκαίρια.

Και τι έγινε;

«Δεν μπορώ να σου πω, αλλά δεν μπορούμε να συνεργαστούμε». Αυτά ήταν τα λόγια του Λουκή Παπαφιλίππου.

Πώς αντέδρασες;

Του είπα ότι αυτό που μου έλεγε με στεναχωρούσε, γιατί ήταν μια περίοδος που είχα τεράστια ανάγκη για δουλειά.

Τι θεωρείς ότι έφταιξε;

Το κατεστημένο, το οποίο με εκδικήθηκε πολλές φορές. Για αυτό και πεισμώνω ακόμη περισσότερο. Όσο με εκδικείται το εκδικούμαι. Ο αγώνας είναι άνισος. Δεν μπορώ να το νικήσω, μπορώ, όμως, να το τραυματίσω.

Δέχθηκες απειλές για τη ζωή σου όλα αυτά τα χρόνια;

Αμέτρητες φορές. Τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Κι όλα αυτά γιατί δεν πήγα με τα νερά τους.

Είναι πιο ήρεμα τώρα τα πράγματα στο Capital;

Πάρα πολύ καλύτερα. Είναι το μοναδικό κανάλι που δεν ακολουθώ γραμμές. Είμαι από τους αθεράπευτα ρομαντικούς δημοσιογράφους που δεν δέχομαι παρεμβάσεις. Χαίρομαι που έφαγα τα μούτρα μου, γιατί έγινα πιο δυνατός και σοφός. Το ότι πέρασα όλο αυτό το πράγμα, ήταν μια ευκαιρία να ταπεινωθώ. Και αυτό μου έκανε πολύ καλό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS