CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΗ Νικολέττα Καρρά μιλάει τον πόνο της αποτυχίας, το σύζυγό της και...

Η Νικολέττα Καρρά μιλάει τον πόνο της αποτυχίας, το σύζυγό της και τη μητρότητα

Mοιάζει απόμακρη και παραδέχεται ότι της το λένε αρκετοί όταν τη γνωρίζουν. Της το είπα κι εγώ. Όμως, η Νικολέττα Καρρά με διέψευσε, καθώς με φιλοξένησε φιλικά στο καμαρίνι της και χωρίς υπεκφυγές και δεύτερες σκέψεις μου μίλησε για την επιτυχία της σειράς «Οι Συμμαθητές», τους θεατρικούς «Άνδρες Έτοιμους για Όλα», τις επαγγελματικές ευκαιρίες στην αρχή της καριέρας της, το γάμο και το ενδεχόμενο της απόκτησης παιδιού που, όπως λέει, «Το έχω αφήσει χαλαρά, όποτε θέλει ας έρθει, θα είναι ευπρόσδεκτο».

 

Της Μαρένας Καδιγαννοπούλου

 

Πώς είναι η νέα χρονιά για σας; Με τι δυναμική μπήκε;

Μπήκε πολύ καλά, με πολλή δουλειά, δόξα τω Θεό, με καλούς οιωνούς.

 

Από μια δύσκολη χρονιά, όπως αποδείχθηκε το 2015, τι κρατάτε ή πετάξατε από το μυαλό και την καρδιά σας;

Γενικά τα τελευταία χρόνια μας ταλαιπωρούν, αν αναφέρεστε στην κατάσταση που επικρατεί. Οι πολιτικές εξελίξεις και τα σκαμπανεβάσματα ήταν φυσικά σε πρώτο πλάνο, μιλώντας σε επίπεδο χώρας. Σε προσωπικό επίπεδο, έχω δουλέψει πάρα πολύ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κι έχω κάνει πράγματα που μ’ αρέσουν. Επομένως, δεν έχω παράπονο. Όμως, επικρατεί μιζέρια, δυστυχώς, κι αυτό, όσο καλά κι αν μας πηγαίνουν εμάς τα πράγματα, πάντα μας επηρεάζει. Δεν είμαστε μόνοι μας, είμαστε σύνολο.

 

Να γυρίσουμε στα επαγγελματικά, όπου βιώνετε μια έντονη, αλλά ενδιαφέρουσα περίοδο. Από τη μια η καλή πορεία της σειράς «Οι Συμμαθητές» κι από την άλλη η επιτυχία «Άνδρες Έτοιμοι για Όλα», στο θέατρο «Λαμπέτη».

Η αλήθεια είναι ότι και πέρυσι και φέτος συνεχώς τρέχω. Ο χρόνος που έχω για μένα είναι ελάχιστος. Όμως, όταν κάνεις πράγματα που σ’ αρέσουν και σε γεμίζουν, αυτό μειώνει πάρα πολύ την κούραση. Την αισθάνεσαι όταν τελειώνουν όλα, το καλοκαίρι, που θέλεις να κοιμάσαι συνέχεια. Τώρα είμαι σε εγρήγορση.

nikoletakarra1

Ένας ηθοποιός κερδίζει τόσο από μια καλή συνεργασία όσο κι από εκείνες που δεν πέρασε καλά;

Κερδίζεις απ’ όλες τις συνεργασίες, κι αυτό είναι νόμος. Απ’ όλες έχεις να πάρεις κάτι, απ’ όλους τους συνεργάτες, από τις επιτυχίες και κυρίως από τις αποτυχίες.

 

Τι μπορείς να κερδίσεις από μια αποτυχία;

Πάρα πολλά. Καταρχήν, μαθαίνεις ν’ ανταπεξέρχεσαι σε κάτι που δεν σου έρχεται έτσι όπως το περιμένεις ή όπως θα το ήθελες να είναι. Στη δική μας δουλειά, μια αποτυχία μπορεί να σημαίνει αυτόματα και μείωση των προτάσεων για την επόμενη χρονιά. Επίσης, σε μια αποτυχία μπορείς να δεις τι έφταιξε, να πάρεις μαθήματα απ’ αυτό και να είσαι πιο προσεκτικός στις επόμενες δουλειές σου. Άρα, λοιπόν, όλα είναι μέσα στη ζωή, έχουν κάποιο λόγο που συμβαίνουν και πρέπει να τα βλέπουμε σαν εμπειρίες. Όλοι έχουμε δικαίωμα σε μια αποτυχία, και αυτό φυσικά δεν ισχύει μόνο στα επαγγελματικά, αλλά και σε προσωπικό και φιλικό επίπεδο.

 

Ναι, αλλά στα επαγγελματικά η αποτυχία δεν πληγώνει περισσότερο;

Φυσικά και πληγώνει. Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να έχουμε την ψυχραιμία να τη βλέπουμε σαν μάθημα ζωής.

 

Πώς διαχειρίζεστε μια συνεργασία η οποία δεν είναι ακριβώς όπως την περιμένατε;

Αυτό είναι κάτι που, ευτυχώς, μου έχει συμβεί ελάχιστες φορές. Θυμάμαι μία ή δύο τέτοιες περιπτώσεις, πολλά χρόνια πίσω. Γενικά, επειδή στη δουλειά είμαι χαμηλών τόνων, αν δω ότι κάποιος δε μου ταιριάζει, κρατάω αποστάσεις και κάνω τα βασικά, αυτά που πρέπει. Οπότε, περνάει με όσο γίνεται πιο ανώδυνο τρόπο. Αποφεύγω τις εντάσεις, τις θεωρώ άσκοπες. Δεν πιστεύω στους τσακωμούς στο χώρο της δουλειάς, νομίζω ότι κάνουν κακό. Κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ και μένω σ’ αυτό.

 

Δεν είστε χαρακτήρας που θα προσπαθήσει να έρθει κοντά με συνάδελφό του και να κάνει φιλίες;

Μ’ αρέσει να κάνω φιλίες από το χώρο, αλλά δεν προσεγγίζω εύκολα τους ανθρώπους. Αν κάποιος το κάνει, γίνομαι ανοιχτό βιβλίο.

 

Πώς προσεγγίζεται η Νικολέτα Καρρά; Έχετε κουμπιά;

Με προσεγγίζει εύκολα κάποιος. Μπορεί φαινομενικά να έχω κάτι απόμακρο, όμως στην ουσία όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους έχω συνεργαστεί, έχουν διαπιστώσει ότι είμαι ανοιχτός χαρακτήρας. Το πρόβλημά μου είναι να κάνω εγώ την προσέγγιση. Σ’ αυτό έχω πρόβλημα και δεν ξέρω αν οφείλεται σε ανασφάλεια ή σε ψυχολογικούς λόγους, δεν το έχω βρει ακόμη. Το δουλεύω τελευταία, θέλω ν’ αλλάξω, γιατί υπάρχουν κι άλλοι σαν εμένα, οι οποίοι είναι σε πρώτο επίπεδο κλειστοί. Και είναι κρίμα, γιατί χάνεις κάποιες φορές την ευκαιρία να δημιουργήσεις όμορφες σχέσεις.

 

Το δουλεύετε μόνη ή με τη βοήθεια ειδικού;

Μόνη μου. Γενικά, ό,τι θέματα έχω περάσει στη ζωή μου, τα έχω δουλέψει μόνη μου.

nikoletakarra2

Αναφέρατε πριν ότι είστε «ανοιχτό βιβλίο» όταν σας προσεγγίσει κάποιος. Αυτό σας έχει κάνει να «την πατήσετε» κάποιες φορές;

Βέβαια, πολλές φορές, και δε βάζω μυαλό! Ξέρετε τι γίνεται; Πιστεύω πια, πως απ’ όλους τους ανθρώπους πρέπει να περιμένουμε τα πάντα. Υπάρχουν δύο όμως επιλογές που μπορούμε να κάνουμε. Η μία είναι να είμαστε κλειστοί και απόμακροι και οι σχέσεις μας να είναι επιφανειακές, χωρίς να διακινδυνεύουμε κάτι. Ο δεύτερος δρόμος είναι να είμαστε ανοιχτοί και να τους βλέπουμε όλους θετικά, οπότε ή θα μας βγει κάτι πολύ καλό και θα το απολαμβάνουμε ή θα απογοητευτούμε. Εγώ, επειδή δε φοβάμαι τα έντονα συναισθήματα, ακολουθώ το δεύτερο. Προτιμώ ν’ απογοητεύομαι από το να έχω άμυνες και κρατήματα που θα με κάνουν να μη δημιουργώ σχέσεις.

 

Να σας πάω πίσω, στα χρόνια που ξεκινήσατε. Ήταν δύσκολα; Παλέψατε για ευκαιρίες;

Όταν ξεκινάς εννοείται ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, γιατί δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Θα έλεγα όμως ότι υπήρξα σχετικά τυχερή, καθώς δεν έμεινα ποτέ χωρίς δουλειά. Το μόνο, ίσως, που έχεις να παλέψεις, είναι ότι επειδή είσαι νέο πρόσωπο σε αντιμετωπίζουν με καχυποψία, και το θεωρώ λογικό. Νιώθω τυχερή στη δουλειά μου, χωρίς να είμαι ικανοποιημένη όμως. Πιστεύω ότι δεν έχω κάνει ούτε το ένα εκατοστό απ’ αυτά που θα ήθελα.

 

Να υποθέσω ότι δεν έχετε πει ποτέ στον εαυτό σας «Τα παρατάω»;

Όχι, δεν το έχω πει, ευτυχώς. Όταν όμως ξεκίνησα να κάνω αυτή τη δουλειά, επειδή ήμουν μόνη κι επειδή είναι μια δουλειά που έχει μόνο ανασφάλεια, έλεγα ότι θα τη δοκιμάσω για πέντε χρόνια, κι αν δω ότι μου βγαίνει, επειδή ήταν όνειρο ζωής να γίνω ηθοποιός, θα συνεχίχω. Διαφορετικά, θα σταματήσω. Έχοντας σπουδάσει φιλολογία, θα έκανα μαθήματα και τουλάχιστον θα είχα την παρηγοριά ότι προσπάθησα.

 

Στα πρώτα χρόνια της πορείας σας σκεφτήκατε ποτέ ότι καλύτερα να μην ήσασταν ψηλή, όμορφη και αδύνατη, γιατί βλέπουν μόνο αυτό και σε δεύτερο επίπεδο εξετάζουν αν κάποια είναι καλή ηθοποιός;

Είναι εν γνώσει μου πως όταν πρωτοξεκίνησα, επειδή δε με ήξεραν, οι προτάσεις έρχονταν επειδή έβλεπαν μια ωραία παρουσία. Θα μπορούσα να είμαι καλύτερη ή χειρότερη, αυτό που έχω όμως το αγαπάω και δεν έχω προσπαθήσει ποτέ να το αποποιηθώ. Το ότι υπάρχει προκατάληψη με την ωραία εμφάνιση ισχύει, δεν το συζητάμε. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι οποίοι αντιμετωπίζουν με δυσπιστία μια εμφανίσιμη γυναίκα. Όμως, είναι δικό τους πρόβλημα, δεν έχω σκοπό ν’ αποποιηθώ την εμφάνισή μου για ν’ αποδείξω ότι είμαι καλή ηθοποιός, ούτε να κυκλοφορώ με κελεμπίες ή να είμαι απεριποίητη. Όποιος θέλει, είναι ευπρόσδεκτος να έρθει στο θέατρο και να δει αν έχω δυνατότητες και ποιες είναι αυτές. Δε με αφορούν αυτοί που βγάζουν συμπέρασμα για τις υποκριτικές μου ικανότητες από την εμφάνισή μου, χωρίς να μ’ έχουν δει να παίζω. Και μια και ξεκινήσαμε αυτή την πολύ ωραία κουβέντα, σας πληροφορώ ότι στο θέατρο, όσες φορές έχω παίξει, και με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά, μπορώ να πω ότι δικαιώνομαι για τη δουλειά που έχω κάνει τόσα χρόνια. Φέτος ήρθαν άνθρωποι του χώρου που χαίρουν εκτίμησης και άκουσα υπέροχα λόγια. Έζησα συγκινητικές στιγμές και νομίζω ότι αρχίζω σιγά-σιγά, και είναι σημαντικό αυτό, να έχω αποδοχή.

nikolettakarra4

Κεφάλαιο προσωπική ζωή. Θέατρο και γυρίσματα. Χρόνος για το σύζυγό σου, Φώτο Πιττάτζη, υπάρχει;

Η σχέση μου με το σύζυγό μου δεν έχει καμία διαφορά από τα ζευγάρια που δουλεύουν και οι δύο. Ειδικά φέτος, που ο Φώτος έχει έρθει στην Αθήνα, καθώς έχει ανοίξει δικηγορικό γραφείο και εδώ, είμαστε συνέχεια μαζί, αλλά βλεπόμαστε λίγο.

 

Πόσα χρόνια είστε μαζί;

Πάμε για τα έξι.

 

Υπήρξε κάποιο διάστημα που μείνατε μακριά ο ένας από τον άλλον έπειτα από καβγά;

Όχι, ποτέ.

 

Πώς πετυχαίνονται οι ισορροπίες μέσα σ’ ένα γάμο;

Ο γάμος για να διατηρηθεί θέλει προσπάθεια και από τους δυο. Στη δική μας περίπτωση τουλάχιστον συμβαίνει, γιατί συνήθως προσπαθεί περισσότερο η γυναίκα. Έχω έναν άντρα που ενδιαφέρεται για τη σχέση μας και είμαι χαρούμενη γι αυτό. Αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα, μπορεί να μην το άντεχα. Πριν παντρευτώ ήμουν ανεξάρτητη, δεν είχα μάθει να σκέφτομαι για δύο, αλλά για έναν, καθώς ήμουν μόνη από πολύ μικρή. Οπότε, για μένα θα ήταν δύσκολο να πρέπει να κουμαντάρω μόνη το οικοδόμημα του γάμου. Χαίρομαι που και οι δύο σκεφτόμαστε για δύο.

 

Είστε εσείς η κυρίαρχη φωνή στο σπίτι σε θέματα αποφάσεων ή εκείνος;

Θέλω να παίρνει αποφάσεις ο Φώτος, γιατί του έχω τεράστια εμπιστοσύνη και θεωρώ πως ό,τι κάνει και λέει είναι σωστό. Επίσης, εγώ είμαι τρομερά αναποφάσιστη. Από την άλλη, εκείνος θέλει να έχει τη δική μου γνώμη, οπότε είναι μοιρασμένα τα πράγματα.

 

Τι συνεχίζετε να θαυμάζετε στο σύζυγό σας;

Πάρα πολλά. Καταρχήν, την ευφυία του. Το ταλέντο του στις κοινωνικές σχέσεις. Κερδίζει τους ανθρώπους από την πρώτη στιγμή. Επίσης, είναι πολύ καλλιεργημένος, ακόμη και για τη δική μου δουλειά ξέρει περισσότερα απ’ όσα εγώ. Είναι λάτρης των Τεχνών και η ευαισθησία του αυτή ίσως είναι ένα από τα στοιχεία που μας έφεραν κοντά.

nikolettakarra3

Εκείνος, τι σας έχει πει ότι θαυμάζει σε σας;

Δεν ξέρω, δεν τον έχω ρωτήσει, αλλά φαντάζομαι τα πάντα, κι έτσι θα έπρεπε νομίζω. (Γέλια)

 

Η οικογένειά σας θα θέλατε να μεγαλώσει;

Φυσικά, και θα μεγαλώσει κάποια στιγμή. Επειδή με ρωτούν συνέχεια, έχω πει πολλές φορές ότι θέλω να αποκτήσω παιδί και ότι θα συμβεί.

 

Ίσως σας ρωτούν επειδή έχουμε πολλές εγκυμοσύνες το τελευταίο διάστημα.

Το ότι θέλω να κάνω παιδί, δε σημαίνει ότι είναι προτεραιότητά μου ούτε ότι ζω με το άγχος μιας εγκυμοσύνης. Δεν έχω μπει σ’ αυτή τη διαδικασία. Αν ήταν προτεραιότητά μου, θα το είχα κάνει. Το έχω αφήσει χαλαρά και όποτε θέλει ας έρθει, θα είναι ευπρόσδεκτο.

 

Επιμέλεια: Χρήστος Αλεξανδροπουλος

Μακιγιάζ / χτένισμα: Efi Rammone (d/tales)

Styling συνεργασία: Δήμητρα Σπυροπουλου

 

Η φωτογράφηση έγινε στο εστιατόρειο «Ledra Kai», Athens Ledra Exlcusive Hotel, Λ. Συγγρού 115, τηλ.  210 9300020, www.ledraexclusive.com

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS