CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΚίκα Γεωργίου-Μαρία Μιχαήλ: Mιλούν για όσα τις ενώνουν

Κίκα Γεωργίου-Μαρία Μιχαήλ: Mιλούν για όσα τις ενώνουν

Οι δύο εκ των πρωταγωνιστριών της βραβευμένης κυπριακής ταινίας «Boy on the Bridge», αποκαλύπτονται.

Toυ Τάσου Ευαγγέλου

Η πρεμιέρα της ταινίας του Πέτρου Χαραλάμπους στην οποία πρωταγωνιστούν δόθηκε πριν λίγες μέρες. Με αυτή την αφορμή, οι δυο τους μας μιλούν για την πρώτη τους αυτή συνεργασία, καθώς και για το μεγαλύτερο δώρο της ζωής, τη μητρότητα. Βλέποντας το χρόνο να περνά από μπροστά τους, η Κίκα και η Μαρία, με αφοπλιστική ειλικρίνεια μας αποκαλύπτουν τον ορισμό της απόλυτης ευτυχίας…

Τι είναι αυτό που σας ενώνει και σας έχω μπροστά μου αυτή τη στιγμή;
Μαρία: Μας ενώνουν πολλά, όπως η αγάπη μας για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Μέσα σε όλα βάλε και το γεγονός ότι και οι δύο μας έχουμε γεννήσει πολύ πρόσφατα. Θέλεις κι άλλα κοινά; (Χαμόγελο).
Κίκα: Και παράλληλα, πολύ πρόσφατα, συνεργαστήκαμε στην εξαιρετική ταινία του Πέτρου Χαραλάμπους «Boy on the Bridge». Μια ταινία η οποία έχει πάρει πολλές διακρίσεις στο εξωτερικό και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, ως επίσης και το πρόσφατο «Βραβείο Κοινού» στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρου. Όλο αυτό το ταξίδι της συνεργασίας μου όχι μόνο με τη Μαρία αλλά και με όλη την υπόλοιπη παραγωγή, μου έχει αφήσει τις καλύτερες αναμνήσεις.

Η ταινία μόλις έδωσε πρεμιέρα στους κινηματογράφους. Μπορείτε να μου μιλήσετε γι’ αυτή σας την εμπειρία;
Κ.: Πρόκειται για ένα φιλμ ενηλικίωσης που διαδραματίζεται τη δεκαετία του ’80 και έχει επίκεντρο την ιστορία του μικρού Σωκράτη. Ο πρωταγωνιστής μας λοιπόν μέσα σε τέσσερις ημέρες μαθαίνει κάποια μυστικά για την οικογένειά του που τον αναγκάζουν να μεγαλώσει απότομα. Από εκεί και πέρα ο Σωκράτης δεν μπορεί να είναι ποτέ ξανά παιδί…

Μαρία, υποδύεσαι τη μητέρα του Σωκράτη μέσα στην ταινία, σωστά;
Ναι. Αυτό που συμβαίνει στον Σωκράτη δεν επηρεάζει μόνο τον ίδιο αλλά και όλους εμάς που είμαστε δίπλα του. Ως μητέρα του προσπαθώ με κάθε τρόπο να τον προστατέψω από τους κινδύνους της ζωής. Για να σου δώσω να καταλάβεις, έχει να κάνει με την κοινωνία ενός χωριού και με τα διάφορα εκρηκτικά που κάνουν το Πάσχα. Γίνεται ένα ατύχημα και τα πάντα αλλάζουν. Όσο υπερπροστατευτική και να είναι η Ελένη απέναντί στον γιο της, από την άλλη δεν μπορεί να τα ελέγχει και όλα.

Στην ταινία Κίκα εσύ παίζεις το ρόλο της θείας Ειρήνης. Μίλησέ μου για το ρόλο σου.

Η θεία του Σωκράτη αναγκάζεται σε κάποια φάση να παντρευτεί έναν άντρα που δεν αγαπά. Είναι μια αρκετά εσωστρεφής κοπέλα που παρόλο που στη ζωή της είχε κάποια όνειρα, εντούτοις ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν. Για παράδειγμα η ηρωίδα ήθελε να ξεφύγει από το χωριό, όμως δεν τα κατάφερε. Μένει εκεί, να κοιτάζει τα σπασμένα της όνειρα και να ζει απλώς τη ζωή της. Είναι μια μάνα με τρία παιδιά. Η συνέχεια όμως επί της οθόνης, στους κινηματογράφους K- Cineplex!

Υποδύεστε λοιπόν δύο αδελφές. Ποια η σχέση μεταξύ σας;
M.: Είμαστε αδελφές, παρόλα αυτά, στη μεταξύ μας σχέση υπάρχει ένα μυστικό που το γνωρίζει πολύ καλά η Κίκα, ενώ εγώ από την άλλη δηλώνω άγνοια.
Κ.: Κατά τα άλλα είναι δυο πολύ αγαπημένες αδελφές. Υπάρχει όμως αυτό το μυστικό που πρακτικά τις έχει απομακρύνει και δεν είναι τόσο δεμένες μεταξύ τους όπως ήταν παλιά.
Μ.: Η Κίκα ζει την ενδοοικογενειακή βία από τον άντρα της, έχει πολλά προβλήματα που θέλει να επιλύσει, παρόλα αυτά δεν ξέρει από πού να ξεκινήσει. Και η κοινωνική μας τάξη είναι πολύ διαφορετική. Εγώ ζω μέσα στα χρήματα, εκείνη είναι ριγμένη στη βιοπάλη.

Φαντάζομαι ότι αυτό το μυστικό που έχει αλλάξει τις ζωές σας, σε κάποια φάση αποκαλύπτεται.
Κ.: Ναι, θέλοντας και μη αυτό το μυστικό θα αποκαλυφθεί…

Πριν από αυτή την ταινία δεν είχατε ποτέ ξανά την ευκαιρία να συνεργαστείτε;
Μ.: Όχι, δεν έτυχε επαγγελματικά οι δρόμοι μας να συναντηθούν κάπου. Παρόλα αυτά την Κίκα τη γνώριζα από την εποχή που σπουδάζαμε στην Αθήνα. Σε διαφορετικές ναι μεν σχολές αλλά μέσω κοινών γνωστών η γνωριμία έγινε.

Πώς είναι λοιπόν να συνεργάζεστε;
Μ.: Πραγματικά το χάρηκα πάρα πολύ, ήταν κάτι που έπρεπε να συμβεί (Χαμόγελο). Το χάρηκα γιατί πέρα από το γεγονός ότι την εκτιμώ ιδιαίτερα ως ηθοποιό, η Κίκα είναι και από τα καλά παιδιά του χώρου μας.
Κ.: Τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Εδώ θα αναφέρω και ότι σε ένα μεγάλο βαθμό το όμορφο κλίμα σε μια παραγωγή οφείλεται και στον σκηνοθέτη. Για παράδειγμα ο Πέτρος Χαραλάμπους, ο σκηνοθέτης του «Boy on the Bridge» θέλει πάντα οι συνεργάτες του να έχουν μια όμορφη σχέση μεταξύ τους γιατί αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στο αποτέλεσμα της δουλειάς του.

Πόσο καιρό χρειάστηκε για να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα της ταινίας;
Κ.: Περίπου ενάμιση μήνα μας πήρε για να ολοκληρώσουμε τα γυρίσματα.
Μ.: Σκέψου όμως πως υπήρχε και μια ολόκληρη προετοιμασία χρόνων πιο πριν, δεν ήταν μόνο το χρονικό διάστημα που μας πήρε για να γυριστεί η ταινία. Τα γυρίσματα έγιναν στο μαγευτικό χωριό Καλοπαναγιώτης. Η όλη εμπειρία ήταν πολύ όμορφη και σίγουρα προσωπικά θα τη θυμάμαι για πάντα γιατί πέρασα πάρα πολύ ωραία.

Ψάχνοντας εξονυχιστικά τους ρόλους σας, έχετε βρει κοινά στοιχεία με τις ηρωίδες που υποδύεστε;
Κ.: Προσωπικά ναι, έχω βρει κοινά στοιχεία του χαρακτήρα της Ειρήνης μαζί μου… Στην εσωστρέφεια και στη θλίψη που έχει η ηρωίδα μερικές φορές.
Μ.: Όχι, δεν έχω βρει κοινά στοιχεία με την Ελένη. Παρόλα αυτά μελετώντας ένα ρόλο, ψάχνεις να βρεις κοινά στοιχεία. Το γεγονός ότι είναι και εκείνη μάνα με βοήθησε να την καταλάβω 100% στις αγωνίες που περνούσε με τον γιο της.

Η ταινία έχει ήδη αποσπάσει πολλά βραβεία στα διάφορα φεστιβάλ που έχει προβληθεί. Πώς σας κάνει να αισθάνεστε αυτό;
M.: Νομίζω τον καθένα ξεχωριστά που έχει δουλέψει για τη συγκεκριμένη ταινία τον κάνει να αισθάνεται όμορφα, τον γεμίζει με περηφάνια. Προσωπικά πιστεύω ότι τα εύσημα πάνε στον σκηνοθέτη μας, τον Πέτρο Χαραλάμπους, ο οποίος έκανε πραγματικά μια εξαιρετική δουλειά με τα παιδιά που παίζουν μέσα στην ταινία, πριν καν ξεκινήσουν τα γυρίσματά της. Όλη αυτή τη δουλειά προσωπικά τη θαύμασα.

Γιατί πρέπει κάποιος να δει αυτή την ταινία;
Κ.: Πέρα από τις σημαντικές διακρίσεις που έχει πάρει σε διεθνή επίπεδο, θεωρώ πως αξίζει κάποιος να τη δει για τους δύο μικρούς πρωταγωνιστές της, τον Κωνσταντίνο Φαρμακά και τον Γιώργο Δημητρίου. Είναι από τις ταινίες που παίρνουν την Κύπρο και τον κινηματογράφο ένα βήμα πάρα πέρα.
Μ.: Είναι μια ταινία που πραγματικά σε αγγίζει και σε προβληματίζει. Είναι από τις ταινίες που όταν πέσουν οι τίτλοι τέλους, έχει κάτι να σου αφήσει.

Παράλληλα, μπορεί να οδεύουμε προς το τέλος της τηλεοπτικής σεζόν, παρόλα αυτά φαντάζομαι θα σας έχουν γίνει κάποιες προτάσεις για του χρόνου.
Κ.: Τηλεοπτικά μου αρέσει να παίρνω το χρόνο μου για να είμαι ειλικρινής. Κινηματογραφικά σε ένα περίπου μήνα θα πάω στη Σικελία για να κάνω μια ταινία μικρού μήκους με τη Θέμιδα Μπαζάκα, σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Ματθαίου, όπου θα υποδυθούμε μητέρα και κόρη.
Μ.: Τηλεοπτικά υπάρχουν κάποιες προτάσεις όπως και για το θέατρο, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμη. Μέχρι να πέσουν οι υπογραφές, μου αρέσει να κρατώ μικρό καλάθι.

Τι λέτε όμως να αφήσουμε πίσω μας το επαγγελματικό κομμάτι και να περάσουμε στην προσωπική σας ζωή; Πρόσφατα και οι δύο σας φέρατε στον κόσμο δύο πανέμορφα αγγελούδια.
Κ.: Μα τι να σου πω; Είναι το πιο όμορφο συναίσθημα που μπορεί να νιώσεις. Ισχύει το γεγονός που λένε όλες οι μανούλες πως με το που έρθει ένα παιδί στη ζωή σου όλα τα άλλα πάνε σε δεύτερη μοίρα. Πως ότι κι αν έκανες πριν, σου φαίνεται τόσο μικρό. Ισχύει ότι ο θηλασμός και η πρώτη περίοδος ενός μωρού στη ζωή σου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο γιος μου είναι όλος μου ο κόσμος.
Μ.: Η κάθε γυναίκα το εκλαμβάνει διαφορετικά αυτή την περίοδο. Μπορεί να είναι η δεύτερη φορά που έγινα μαμά αλλά όλα φαντάζουν καινούρια. Παρόλα αυτά έπιασα τον εαυτό μου να βλέπει τα πράγματα με λιγότερο άγχος. Με δύο κόρες μέσα στο σπίτι καταλαβαίνεις. Ο Χάρης και το χαρέμι του, το καλύτερό του!

Μαρία πώς υποδέχθηκε το νέο μέλος της οικογένειάς σας η Φρόσω;
Δεν σου κρύβω πως στην αρχή φοβήθηκα πώς θα αντιδρούσε αλλά πολύ γρήγορα ο φόβος μου εξαφανίστηκε. Πραγματικά την υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά και με μια τεράστια αγκαλιά. Θέλει να την αλλάζει, να την κάνει μπάνιο, την παίρνει αγκαλιά. Από πολύ νωρίς εξέφρασε την επιθυμία της να αποκτήσει άλλο ένα αδελφάκι.

Υπάρχει κάποιο όνειρό σας, που παραμένει ανεκπλήρωτο;
M.: Δεν μου αρέσει να κάνω όνειρα, ζω το σήμερα με ό,τι αυτό μου φέρει και προσπαθώ να απολαμβάνω το κάθε τι. Αν πραγματικά θέλεις κάτι και το αγαπάς, τότε ολόκληρο το σύμπαν συνωμοτεί για να έρθει κοντά σου.
Κ.: Ξέρεις κάτι, κατά κάποιο τρόπο εμείς ζούμε καθημερινά το όνειρό μας, με τη δουλειά μας.

Αν σας ζητούσα να μου πείτε τον ορισμό της ευτυχίας, τι θα μου λέγατε;
M.: Όσο κλισέ και να ακούγεται, για μένα η ευτυχία κρύβεται στα απλά καθημερινά πράγματα που βρίσκονται γύρω μου. Ευτυχία για μένα είναι σε οποιαδήποτε κατάσταση και να βρίσκεσαι να μπορείς να εκτιμάς ό,τι έχεις δίπλα σου, από τον αέρα που αναπνέεις, τον ήλιο, μέχρι τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου.
Κ.: Με το που έκανες την ερώτηση, στο μυαλό μου ήρθε μόνο μια εικόνα, να με έχει αγκαλιά ο σύντροφός μου και οι δύο μας αγκαλιά τον γιο μας. Αυτό για μένα είναι ο ορισμός της ευτυχίας.

Eπιμέλεια: Άντρεα Χατζηνικόλα
Μακιγιάζ: Σοφία Γεωργίου (Florentia Makeup Artist Workshop)
Μαλλιά: Κυπρούλα Μιχαήλ
Θερμές ευχαριστίες στο The Market Company στην παλιά Λευκωσία, για τη φιλοξενία κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS