GOOD LIFEΥΓΕΙΑΚλειστοφοβία: «Στο ασανσέρ δεν μπαίνω. Θα ανεβώ τους δέκα ορόφους με τις...

Κλειστοφοβία: «Στο ασανσέρ δεν μπαίνω. Θα ανεβώ τους δέκα ορόφους με τις σκάλες »

« Έχω κλειστοφοβία τα τελευταία έξι χρόνια. Η γυναίκα μου έφυγε και με άφησε, έμεινα μόνος με την κόρη μου και νομίζω ότι οι πολλές ευθύνες που έχω με  έκαναν να αγχώνομαι πολύ. Το αεροπλάνο τέλος, αυτοκίνητα με μόνο δύο πόρτες τέλος, ασανσέρ τέλος. Τα φοβάμαι όλα αυτά».

Το να κλειστείς κάπου  είναι τρομακτικό για τον καθένα μας. Αλλά όταν το άγχος εμφανίζεται στην παραμικρή κίνηση του κλειδιού, αυτός ο φόβος γίνεται παθολογικός. Ασανσέρ, μετρό, τούνελ, αεροπλάνο, δωμάτιο με μικρά ή χωρίς παράθυρα , μαγνητική τομογραφία, δοκιμαστήρια…ΤΕΛΟΣ.


« Νιώθω ότι είμαι το μόνο άτομο στον κόσμο που έχει αυτό το πρόβλημα ».

Το 4- 5% του ενήλικου πληθυσμού υποφέρει από κλειστοφοβία, περισσότερο γυναίκες παρά άντρες.  Τα παιδιά μπορούν επίσης να υποφέρουν από κλειστοφοβία.

« Κανένας από την οικογένεια μου έχει κλειστοφοβία αλλά η μητέρα μου είναι αγχωτική».

Η κλειστοφοβία αρχίζει σε μια περίοδο που το άτομο βρίσκεται σε ευάλωτη κατάσταση πχ περίοδος ψηλού άγχους.   Οι γενετικοί παράγοντες και προδιάθεση στο άγχος επίσης επηρεάζουν. Ορισμένες φορές παιδιά με ένα γονέα που είχε κλειστοφοβία μπορεί να γίνουν και αυτά. Τα άτομα με διαταραχές άγχους, κατάθλιψη και υπερβολική χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης φοβιών.

« Ήμουνα στο αυτοκίνητο και οδηγούσε ένας φίλος. Την στιγμή που περνούσαμε από τούνελ σκοτείνιασαν όλα. Άρχισα να ιδρώνω να τρέμω, να έχω δυσκολία στην αναπνοή. Ένιωσα ξηροστομία και ότι θα λιποθυμούσα  ».

Όπως συμβαίνει με όλες τις φοβίες, το πρώτο σύμπτωμα είναι ο έντονος και παράλογος φόβος: ο φόβος να είναι κάποιος σε κλειστό χώρο ή ο φόβος το να σκεφτεί κάποιος ότι θα βρεθεί σε κλειστό χώρο.  Κάποια από τα συμπτώματα είναι εξάψεις ή κρυάδες , αίσθηση πνιγμού,  πόνος στο θώρακα ή αίσθηση σφιξίματος, ναυτία κλπ.

« Θα χρειαστώ φάρμακα ; »

Οι θεραπείες φαρμάκων μπορούν να συνταγογραφηθούν προσωρινά: αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά αν το άγχος είναι έντονο.

«Δεν μπαίνω ποτέ σε ασανσέρ, επειδή στο παρελθόν είχα κλειστεί μέσα για δύο ώρες και είχα πανικοβληθεί. Προτιμώ να ανεβαίνω τις σκάλες, όσοι όροφοι κι αν είναι η πολυκατοικία, προκειμένου να μην έρθω αντιμέτωπος με τον μεγάλο μου φόβο».

Οι περισσότεροι άνθρωποι με μια φοβία έχουν πλήρη επίγνωση ότι την έχουν. Πολλοί ζουν με την κλειστοφοβία χωρίς να την έχουν διαγνώσει επίσημα και φροντίζουν να αποφεύγουν τα μέρη που φαντάζονται ότι είναι επικίνδυνα.  Όσο περισσότερο προσπαθείτε να αποφύγετε μια κατάσταση, τόσο περισσότερο διατηρείτε τον φόβο σας.
 

 « Η κλειστοφοβία μου δημιουργεί αρκετά προβλήματα. Θέλω βοήθεια».

Η θεραπεία της κλειστοφοβίας δεν μπορεί να συμβεί σε μία νύκτα. Οι ψυχολόγοι δεν έχουν το μαγικό ραβδί. Παίρνει λίγο χρόνο, να έχετε κίνητρα και χρειάζεται δουλειά για να πετύχετε τον στόχο σας  Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική για ανθρώπους με φοβίες. Είναι είδος ψυχοθεραπείας  που διερευνά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά σας ώστε να αναπτύξετε πρακτικούς τρόπους να αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά τη φοβία. Η κλειστοφοβία μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία και να θεραπευτεί με σταδιακή έκθεση στην κατάσταση που σας προκαλεί το φόβο.


Χάρης Βασιλειάδης

Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία

Εγγεγραμένος στο Μητρώο Ψυχολόγων Κύπρου και Γαλλίας

Τηλ: 95 96 50 71

[email protected]

Facebook : Haris Vassiliades Clinical Psychology/Psychotherapy

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS