NEWS250 ταλαντούχοι νέοι Κύπριοι πίσω από τον «Καρυοθραύστη»

250 ταλαντούχοι νέοι Κύπριοι πίσω από τον «Καρυοθραύστη»

Το αριστούργημα του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, «Ο Καρυοθραύστης» ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα διεθνώς, είναι η τέταρτη σύμπραξη του Μπαλέτου Νέων Λευκωσίας και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων. Διακόσιοι πενήντα ταλαντούχοι νέοι και οι εκπαιδευτές τους, ανεβάζουν τον πήχη ψηλά σε μια καθαρά κυπριακή παραγωγή και υπόσχονται να μαγέψουν το κοινό σε μια μοναδική συνέργεια του χορού με τη μουσική. Η Γαλάτεια Σάββα, ο Γιώργος Κουντούρης και η Έλενα Μαξιούτη μιλούν για τις προκλήσεις της συνεργασίας ανάμεσα στο ΜΝΛ και τη ΣΟΝΚ.

Γιορτάζοντας τα 20 χρόνια λειτουργίας του το 2019, το Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας συνεργάστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και παρουσίασαν στο κοινό ένα μεγάλο γεγονός, το οποίο δεν είχε επιχειρηθεί ξανά σε τέτοια κλίμακα. Στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας παρουσίασαν τη φημισμένη μπαλετική κωμωδία «Coppelia». Στο τέλος της παράστασης το κοινό καταχειροκρότησε με ενθουσιασμό τους νέους του Μπαλέτου Νέων Λευκωσίας, οι οποίοι παρουσίασαν μια μοναδική παράσταση, όπως και τη ζωντανή μουσική εκτέλεση από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Κουντούρη. Με την ίδια επιτυχία ανέβηκε το 2021 «Η κοιμωμένη καλλονή», το 2022 η «Ιστορία του Βαλς», ενώ φέτος το κοινό θα απολαύσει τον «Καρυοθραύστη».

623a05648 1536x1024 1

ΕΛΕΝΑ ΜΑΞΙΟΥΤΗ

«Μεγάλη πρόκληση το μπαλέτο με ζωντανή μουσική»

Η Έλενα Μαξιούτη είναι μία από τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην Ίδρυση του Μπαλέτου Νέων Λευκωσίας και μέλος του ΔΣ του Οργανισμού. Μας λέει ότι το 2019 αποφάσισαν να γιορτάσουν τα 20 χρόνια από την δημιουργία του με μια παράσταση που θα συνδύαζε τη μουσική με τον χορό. «Όραμα του Μπαλέτου Νέων ήταν πάντα να γίνουν παραγωγές από Κύπριους συντελεστές για να δώσουμε μεγάλες ευκαιρίες στο ταλαντούχο εγχώριο προϊόν να βγει προς τα έξω.  Έτσι, αποφασίσαμε να ανεβάσουμε το έργο Copellia για να γιορτάσουμε και τα 20χρονα του σε σύμπραξη με τη ΣΟΝΚ. Ο μαέστρος Γιώργος Κουντούρης αγκάλιασε από την αρχή το εγχείρημα και συνεχίζει να συμβάλλει στην εκτέλεση αυτών των υψηλού επιπέδου παραγωγών. Ο Καρυοθραύστης που παρουσιάζουμε φέτος είναι μια πρόταση του κ. Κουντούρη και μια παραγωγή καθαρά κυπριακή, την οποία στηρίζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες».

Σύμφωνα με την κ. Μαξιούτη, είναι ένα δύσκολο έργο για όλους τους νέους που συμμετέχουν. «Είναι όλοι αξιέπαινοι. Εμένα με συγκινεί αφάνταστα αυτή η σύμπραξη και η συνεργασία των παιδιών τα Σαββατοκύριακα. Το μπαλέτο είναι το πιο δύσκολο είδος χορού που υπάρχει. Είναι μεγάλη πρόκληση η παρουσίαση μιας παράστασης με ζωντανή μουσική. Ο μαέστρος έρχεται στην πρόβα και παρακολουθεί για να ξέρει πώς θα προχωρήσει. Οι δασκάλες από τις ομάδες χορού βοηθούν και δουλεύουν αφιλοκερδώς εδώ και έξι μήνες για να βγει ένα καλό αποτέλεσμα. Αξιέπαινοι είναι τα μέλη του ΔΣ που φροντίζουν για να γίνουν αυτές οι υπέροχες παραγωγές. Γι’ αυτό είναι sold out και οι τρεις. Η παράσταση είναι υπό την αιγίδα της πρώτης κυρίας Φιλίππας Καρσερά και αυτό μας τιμά ιδιαίτερα».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ

«Οι νέοι αποκτούν μια πολυδιάστατη καλλιτεχνική εμπειρία»

Ποια είναι η πρόκληση σ’ αυτή τη σύμπραξη με το Μπαλέτο Νέων;

Μια συμφωνική ορχήστρα λειτουργεί σε τρία κυρίως φάσματα παραγωγών: Το συμφωνικό, το οπερατικό και το μπαλετικό. Το κάθε είδος προβάλλει διαφορετικές προσκλήσεις. Ένα μπαλετικό opus για να ανέβει και να παρουσιαστεί στη μορφή την οποία το συνέλαβαν οι δημιουργοί του, προϋποθέτει συνέργεια τεχνών και πολλών ανθρώπων: Χορευτές, μουσικοί, χορογράφοι, σκηνογράφοι, σχεδιαστές κοστουμιών, μακιγιέρ, φωτιστές, χορωδοί. Ούτε λίγο ούτε πολύ, στην παραγωγή αυτή εμπλέκονται 250 νέοι καλλιτέχνες και οι εκπαιδευτές τους. Όλοι υπηρετούν την έμπνευση των δημιουργών του Καρυοθραύστη: Του Τσαϊκόφσκι, του Χόφμαν, του Δουμά και του Πετιπά. Όσο πιο κοντά φτάνουμε στη σύλληψη των δημιουργών, τόσο πιο επιτυχημένα ανταποκρινόμαστε στην πρόκληση. Όσο πιο επιτυχημένα ανταποκριθούμε σ’ αυτήν, τόσο πιο πολύ πλησιάζουμε το αισθητικό ιδεατό, και αυτό το αντιλαμβάνεται αλάνθαστα το ένστικτο και των καλλιτεχνών και του κοινού. Αυτό αφορά την καλλιτεχνική πρόκληση.

547

Πόσο σημαντικές είναι αυτές οι παραγωγές για τον Πολιτισμό του τόπου;

Υπάρχει και η κοινωνιολογική πρόκληση, η οποία στην περίπτωση της Κύπρου επιφορτίζει τους δύο οργανισμούς με μια βαριά αποστολή. Τα παιδιά αυτά και οι εκπαιδευτές τους, έχουν πάρει στους ώμους τους ένα μεγάλο μερίδιο του βάρους και της ευθύνης που έχει ο Πολιτισμός έναντι της κοινωνίας. Γιατί ο Πολιτισμός, περισσότερο από κάθε τι, είναι αυτός που κρατά όρθια και υγιή μια κοινωνία και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Πολιτεία χρειάζεται τον Πολιτισμό και όχι το αντίθετο.

Η εμπειρία που έχετε αποκτήσει από προηγούμενες συνέργειες ανάμεσα στους δυο οργανισμούς κάνει πιο εύκολο το εγχείρημα;

Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε με το «Coppelia» του Delibes, ακολούθησε η «Κοιμωμένη Καλλονή», η «Ιστορία του βαλς» και τώρα ο «Καρυοθραύστης», ο οποίος αποτελεί την απόλυτη Χριστουγεννιάτικη εμπειρία. Αποκτήθηκε εμπιστοσύνη μεταξύ των συνεργατών και αγάπη γι’ αυτό το εγχείρημα, το οποίο ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια ως ένα καλλιτεχνικό συνοικέσιο από μια πρωτοβουλία της κ. Μύρνας Παττίχη. Όλοι οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτές είναι γνώστες του αντικειμένου και της παγκόσμιας πρακτικής, κάτι το οποίο διευκολύνει την παραγωγή. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε δεν είναι γνωστικές ούτε καλλιτεχνικές. Η εμπειρία είναι ιδιαίτερα απολαυστική και το επίπεδο απόλυτα επαγγελματικό, ενώ τα στάδια παραγωγής είναι συγκερασμένα με τα διεθνή πρότυπα. Από την άλλη, το ότι οι δοκιμές γίνονται σε καλαθοσφαιρικό γήπεδο, καθώς η χώρα μας είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα η οποία δεν έχει τις υποδομές να στηρίξει αυτή την Τέχνη, είναι κάτι το οποίο δεν αποτελεί τιμή για την Πολιτεία και βέβαια πρέπει να την απασχολήσει.  

Πόσο δύσκολο είναι για τους μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων να συγχρονιστούν με τους νέους του Μπαλέτου;

Η ορχήστρα στην προκειμένη συνοδεύει τον χορό. Τα tempi προκύπτουν από τις χορογραφικές απαιτήσεις, οι οποίες βεβαίως οφείλουν να σέβονται την αισθητική της μουσικής δημιουργίας. Γι’ αυτό και σε διαφορετικές παραγωγές θα ακούσετε διαφορετικά tempi. Η ορχήστρα, με μεσάζοντα τον μαέστρο, ακολουθεί και διευκολύνει τις μπαλετικές απαιτήσεις. Αυτό γίνεται με μεγάλη χαρά και ευγένεια, καθώς πάντοτε στο μπαλέτο αυτό που ξεχωρίζει είναι η λεπτότητα στους τρόπους και η τελειότητα στην κίνηση και στον ήχο.   

Τι κερδίζουν οι νέοι από παραστάσεις αυτού του είδους και τι το κοινό;

Στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία στο κυπριακό κοινό να βιώσει την εμπειρία μιας τέτοιας ολοκληρωμένης παραγωγής, όπως την απολαμβάνουν όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι – καθώς η Κύπρος, όπως ανέφερα, είναι δυστυχώς η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια λυρική σκηνή. Παράλληλα τα παιδιά αυτά, με το πέρας της φοίτησης και συμμετοχής τους στους δύο οργανισμούς, αποκτούν μια πολυδιάστατη καλλιτεχνική εμπειρία. Τόσο το κοινό όσο και οι καλλιτέχνες, μέσα από αυτές τις παραγωγές, μέσα από την Τέχνη, εξελίσσονται και αποκτούν διαχρονική γνώση και σοφία αβίαστα, χωρίς ενδείξεις και πλαίσια. Ό,τι αποκτήσουν από αυτές τις εμπειρίες, φυτεύεται βαθιά μέσα τους για όλη τους τη ζωή και διαμορφώνει με τρόπο απόλυτα ελεύθερο το δικό τους κριτήριο και τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτούν στη ζωή, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν να συμμετέχουν στην κοινωνία.    

34 1

ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΣΑΒΒΑ

«Η Κύπρος δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες»

«Η επιλογή του Καρυοθραύστη για το φετινό μπαλέτο ευθυγραμμίζεται με τη διαχρονική του απήχηση, προσφέροντας μια εορταστική και μαγευτική εμπειρία που αντηχεί σε κοινό όλων των ηλικιών», σημειώνει η κ. Γαλάτεια Σάββα πρόεδρος του ΔΣ του Μπαλέτου Νέων. «Η κλασική του ιστορία, σε συνδυασμό με την εμβληματική παρτιτούρα του Τσαϊκόφσκι, δημιουργεί μια μαγική ατμόσφαιρα, καθιστώντας το μια λατρεμένη παράδοση κατά την περίοδο των γιορτών. Η απόφαση αυτή αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό τόσο από εμάς στο Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας όσο και από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου». 

Πόσο σημαντική είναι η αλληλεπίδραση ανάμεσα στους νέους χορευτές και τους μουσικούς;

Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική και κερδοφόρα την εμπειρία αυτή για τα παιδιά που λαμβάνουν μέρος σ’ αυτή την συνεργασία. Μέσα από την όλη προετοιμασία, έχουν μάθει τη σημασία της σκληρής δουλειάς και της ομαδικότητας. Οι χορευτές μαθαίνουν να χορεύουν με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής και να ακολουθούν την ορχήστρα, και οι μουσικοί με τη σειρά τους μαθαίνουν να παίζουν και ταυτόχρονα να ακολουθούν τους χορευτές – διόλου εύκολο κατόρθωμα. Η χαρά μας, βλέποντας τα πρόσωπά τους γεμάτα από ικανοποίηση και περηφάνια, είναι μεγάλη. Ιδιαίτερα συγκινητικό είναι να βλέπουμε και τις φιλίες που αναπτύχθηκαν μέσω της συνεργασίας μας αυτής. Ως πρώην μπαλαρίνα του Μπαλέτου Νέων Λευκωσίας, μπορώ προσωπικά να εγγυηθώ για τις απίστευτες εμπειρίες και τα μαθήματα ζωής που αποκόμισα από τα χρόνια μου στον οργανισμό αυτό. 

Πιστεύετε ότι είναι αρκετό το ταλέντο για μια τόσο υψηλού επιπέδου παράσταση;

Το ταλέντο των 213 παιδιών που λαμβάνουν μέρος σε αυτή την παραγωγή είναι τεράστιο. Είναι πολύ δύσκολο να ανεβαίνει μία παραγωγή τόσο υψηλού επιπέδου αποκλειστικά από παιδιά – και όμως αυτά τα παιδιά, χορευτές και μουσικοί, τα καταφέρνουν στο έπακρο. Πραγματικά ανυπομονώ να θαυμάσετε το αστείρευτο κυπριακό ταλέντο που θα ξεδιπλώσουν στις τρεις αυτές μας παραστάσεις. Είμαι σίγουρη ότι θα διαπιστώσουν όλοι ότι η Κύπρος μας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η εμπειρία αυτή συμβάλλει θετικά και στα επόμενα βήματα των νέων, όταν θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό;

Οι εμπειρίες που παίρνουν οι χορευτές και οι μουσικοί από μια τέτοια συνεργασία είναι εξαιρετικά σημαντικές για το μέλλον τους, καθώς τους προετοιμάζει για τη σκληρή δουλειά που θα απαιτείται από αυτούς σε επαγγελματικό επίπεδο, ενώ τους χαρίζει πολύτιμη εμπειρία πάνω στη σκηνή. Εξαιρετικά σημαντική για την τέχνη και την τεχνική τους είναι και η εντατική προετοιμασία για μια τέτοια παραγωγή. Οι χορευτές μας δουλεύουν έξι ολόκληρους μήνες για τον Καρυοθραύστη και μέσα από αυτή την εμπειρία έχουν γίνει καλύτεροι χορευτές, καθώς και υπεύθυνα και αξιόπιστα μέλη της ομάδας μας.

Με τις παραστάσεις αυτές το Μπαλέτο Νέων έχει συμβάλει στην αναβάθμιση της τέχνης του χορού στην Κύπρο;

Το ΜΝΛ, από την ίδρυση του το 1999, συνεισφέρει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας με την παραγωγή παραστάσεων υψηλών προδιαγραφών. Ο στόχος μας ήταν και είναι πάντα να αναδείξουμε τους ταλαντούχους Κύπριους χορευτές και να τους δώσουμε τα εφόδια να διαπρέψουν στο μέλλον – κάτι για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι. Μέσω αυτών των παραστάσεων δίνουμε την ευκαιρία στο κυπριακό κοινό να απολαύσει επαγγελματικού επιπέδου παραστάσεις στη χώρα μας, και να στηρίξει τον οργανισμό μας και τη μεγάλη εθελοντική του δράση.

Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο. Το Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου παρουσιάζει το κλασικό μπαλέτο «Ο Καρυοθραύστης» στις 21, 22 και 23 Δεκεμβρίου 2023 στις 19:00. Προπώληση εισιτηρίων διαδικτυακά στο Τicketmaster και στα καταστήματα ACS courier (77777040).

*Οι φωτογραφίες είναι από τις παραστάσεις «Coppelia» και «Η κοιμωμένη καλλονή» που παρουσίασε το Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων το 2019 και το 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS