OMIKRONΑθηνά Οικονομάκου Μαίρη Συνατσάκη: Forever friends

Αθηνά Οικονομάκου Μαίρη Συνατσάκη: Forever friends

Το νέο τους «παιδί», το «Project Soma», οι αλλαγές στις ζωές τους τα τελευταία χρόνια, οι διαφορές που τις ενώνουν, η προσωπική τους ζωή, ο ελάχιστος προσωπικός τους χρόνος και όλα όσα εύχονται να τους συμβούν το 2020.

Από την Πένυ Θωμοπούλου

Η καθημερινότητά τους πλέον έχει αλλάξει, στο βεβαρημένο τους πρόγραμμα έχει προστεθεί ακόμα μια επιχείρηση, μια δυνατή συνεργθίσαμε στον καναπέ, στο γραφείο του «Project Soma» -με έναν καφέ στο χέρι η Αθηνά και με τον χυμό της η Μαίρη – και αφού παρήγγειλαν να φάμε πάτησα το Rec.

 Καταρχήν, τι σας άφησε το 2019 που μας αποχαιρέτησε;
Αθηνά: Το 2019 ήταν από τις πιο γεμάτες χρονιές μου! Ο γιος μου είπε τις πρώτες του κουβέντες κι εγώ άκουσα, για πρώτη φορά, «μαμά σ’ αγαπώ»! Αυτό που μου άφησε το 2019, είναι η γλυκιά ικανοποίηση της δημιουργίας. Το γεγονός ότι το «Project Soma» ξεκίνησε από το μηδέν και αγαπήθηκε τόσο πολύ από τον κόσμο και τόσο νωρίς, πραγματικά με ευχαριστεί και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω.
Μαίρη: Το 2019 μου άφησε την αίσθηση ότι έφυγε πάρα πολύ γρήγορα – ακόμη γράφω σε ημερομηνίες «2018», για να καταλάβεις. Αυτό δείχνει, μάλλον, ότι έκανα πολύ περισσότερα πράγματα από όσα θα μπορούσαν να χωρέσουν στο 24ωρο μου, αλλά ήταν ταυτόχρονα κάτι που μου άφησε και μία αίσθηση ικανοποίησης ότι αξιοποίησα τον χρόνο όσον το δυνατόν καλύτερα.

Και τι εύχεστε για το 2020, πέρα από τα συνήθη;
Μαίρη: (χαμογελά) Εύχομαι να έχουν 32 ώρες τα 24ωρα για να έχω αυτό το αίσθημα ικανοποίησης που είχα και για το 2019 για όλα αυτά που συνέβησαν, αλλά, ταυτόχρονα, για να προλαβαίνω να κάνω και κάτι άλλο εκτός από δουλειά. Εύχομαι, επίσης, το 2020 να μου φέρει λίγη περισσότερη ψυχραιμία – εννοώντας ουσιαστική ψυχραιμία, ψυχική, αυτή που σου επιτρέπει όταν συμβαίνει κάτι που σε στεναχωρεί, να πεις «δεν πειράζει, αύριο θα είναι μια μέρα καλύτερη!».
Αθηνά: Η δική μου ευχή είναι να φροντίζουμε τον εαυτό μας, ώστε να μπορούμε να φροντίζουμε κι αυτούς που αγαπάμε! Και φυσικά, να έχουμε την υγειά μας, γιατί -αν και «τετριμμένο» ως ευχή- δεν είναι δεδομένο!

Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από τη στιγμή που αποφασίσατε να συμπορευτείτε επιχειρηματικά και τώρα ήδη έχετε κυκλοφορήσει τη δεύτερη συλλογή σας, με ρούχα, με όνομα «She». Τι έχει αλλάξει για εσάς μέσα σε αυτό τον χρόνο, έχετε κάνει ένα μικρό απολογισμό;
Μαίρη: Σίγουρα έχει αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε την ένδυση. Αντιλαμβανόμαστε πολύ περισσότερο τι εστί ρούχο και πλέον γνωρίζουμε τη διαδικασία που χρειάζεται ώστε μια εικόνα ή μια σκέψη να υλοποιηθεί και να «φορεθεί».
Αθηνά: Ο στόχος μας είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Θέλουμε συνεχώς να εξελισσόμαστε. Ακούμε τους ανθρώπους που εμπιστευόμαστε και γνωρίζουν καλύτερα από εμάς κάποια πράγματα στον κόσμο του επιχειρείν και της ένδυσης και φυσικά, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των πελατών μας. Πάντα μπορεί ένα σχόλιο ή μια κριτική να σε κάνουν καλύτερο, αρκεί να είναι με καλή διάθεση και πρόθεση.

Ποιο θέλετε να είναι το κοινό σας;
Μαίρη: Αγαπάμε πολύ τις γυναίκες και πιστεύουμε πολύ στη σύγχρονη γυναίκα. Με αυτή την προσέγγιση δημιουργούμε τα ρούχα μας. Απευθυνόμαστε στη δυναμική γυναίκα που ζει σε έντονους ρυθμούς, έχει προσωπικότητα και θέλει να είναι καθημερινά κομψή, άνετη και με στυλ.
Αθηνά: Τα ρούχα μας σχεδιάζονται ώστε να μπορούν να καλύπτουν όλες τις ανάγκες στην καθημερινότητα μιας γυναίκας. Σκοπός μας είναι να μπορούν να φοριούνται από το πρωί μέχρι το βράδυ, από κάθε τύπο γυναίκας και να είναι βολικά, ευκολοσυνδύαστα, με άποψη και στυλ. Βασισμένες σε αυτό επιλέξαμε και το όνομα της χειμερινής μας συλλογής.

Ήταν μεγάλο ρίσκο να επιχειρήσουν μαζί δυο δυναμικές γυναίκες, με δική τους ξεχωριστή και επιτυχημένη πορεία στα media και να πρέπει να δουλεύουν επί ίσοις όροις.
Αθηνά: Όταν αποφάσισα να συνεργαστώ με τη Μαίρη, ήθελα πρώτα να αποδείξω στον εαυτό μου και μετά στους άλλους, ότι όλα είναι πιθανά αν υπάρχει σωστό υπόβαθρο και κοινός στόχος. Όντως είναι πολύ δύσκολη η οποιαδήποτε συνεργασία, πόσο μάλλον ανάμεσα σε δυο γυναίκες, σίγουρα όμως δεν είναι ακατόρθωτο. Και αν πετύχει το αποτέλεσμα είναι πολύ ωραίο. Νομίζω λοιπόν ότι εμείς τα καταφέραμε και το αποτέλεσμα μάς έχει δικαιώσει.
Μαίρη: Μέχρι σήμερα δεν έχει ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο, το γνωρίζω. Συνεπώς είναι λογικό να προκαλεί εντύπωση. Εγώ ξεκίνησα αυτή τη συνεργασία γιατί με ενδιέφερε, εκτός από επιχειρηματικά και σε προσωπικό επίπεδο. Με ενδιέφερε πολύ να μάθω πράγματα και να δω πώς αντιμετωπίζει καταστάσεις και μια άλλη γυναίκα που είναι επιτυχημένη και εκτιμώ πολύ. Και σίγουρα πέτυχα και αυτό τον στόχο μου.
Αθηνά: Μπορεί ιδιοσυγκρασιακά να έχουμε κοινές απόψεις όμως διαφέρουμε και πάρα πολύ σαν προσωπικότητες, με αποτέλεσμα στη δουλειά να βοηθά η μια την άλλη και να συμπληρώνει τα κενά της.

Ποιο στοιχείο έχει «κερδίσει» η μία από την άλλη;
Μαίρη: Πρωτίστως, το στοιχείο της Αθηνάς που έχω ως καινούργιο «όπλο» στη φαρέτρα μου είναι η αμεσότητα και η ειλικρίνεια με την οποία εκφράζεται. Είναι ταυτόχρονα ειλικρινής και ευθύς, μια διαδικασία που εμένα με δυσκόλευε πολύ, αφού ένιωθα πως αν είμαι έτσι θα δυσαρεστήσω κάποιους ανθρώπους. Φοβόμουν πως αν πω αυτό που θέλω και που σκέφτομαι, μπορεί να δημιουργήσω πρόβλημα. Τελικά κατάλαβα ότι προσπαθούσα, άνευ λόγου, να είμαι κάτι άλλο από αυτό που ήμουν πραγματικά και το μόνο που κατάφερνα ήταν να χάνω χρόνο και να κουράζομαι.
Αθηνά: Εγώ κρατώ την ψυχραιμία και την ωριμότητα που αντιμετωπίζει η Μαίρη τα πράγματα και προσπαθώ να το οικειοποιηθώ. Εγώ είμαι από τη φύση μου πιο αυθόρμητη. Πλέον δίνω στα πράγματα και στις καταστάσεις τον χρόνο που χρειάζεται, ώστε να δω καλύτερα την πραγματική τους διάσταση.

Τα κοινά σας σημεία;
Αθηνά: Η αισθητική, η αγάπη για δημιουργία και εξέλιξη που επιζητούμε από τη ζωή μας.
Τα αρνητικά σχόλια για το νέο σας εγχείρημα ή για το προϊόν σας πώς τα διαχειρίζεστε; Σας επηρεάζουν;
Αθηνά: Σε κάθε μου δουλειά ακούω την κριτική και την αξιολογώ. Αν όσα διαβάσω ή ακούσω έχουν υπόσταση τα δέχομαι και προσπαθώ να διορθώσω λάθη, να γίνω καλύτερη ή και να ζητήσω συγγνώμη. Αν η κριτική είναι κακεντρεχής, δεν βγάζει νόημα και βασίζεται στα νεύρα ή στον θυμό κάποιου για τον οποιοδήποτε λόγο – δεν ασχολούμαι καθόλου. Δεν αποτελώ «σάκο» για κανέναν – ούτε εγώ, ούτε το brand μας.
Μαίρη: Κάνουμε ό,τι περισσότερο και καλύτερο μπορούμε και φυσικά ακούμε την κριτική και παίρνουμε feedback για τα επόμενά μας βήματα. Ήδη έχουμε αλλάξει κάποια πράγματα στη νέα μας συλλογή, μετά από σχόλια και κριτική όσων μας ακολουθούν. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, όταν η κριτική είναι αναίτια και μετατρέπεται σε επίθεση, κάποιες φορές με ενοχλεί. Με πιάνει το παράπονο. Εκεί έρχεται ακόμα ένα στοιχείο στον χαρακτήρα της Αθηνάς να με ισορροπήσει.

Ποιος είναι ο πρώτος άνθρωπος που δείχνετε τα ρούχα σας;
Αθηνά: Ο Φίλιππος, ο σύζυγός μου.
Μαίρη: Πρώτοι απ’ όλους βλέπουν τα ρούχα η Ντορέττα Παπαδημητρίου και η Κατρίνα Τσάνταλη. Έχουμε ένα γκρουπ και τα στέλνω αμέσως εκεί. Με ενδιαφέρει πολύ η γνώμη τους.
Η ζωή σας είναι μια καθημερινή σκυταλοδρομία, με πολλές υποχρεώσεις. Η προσθήκη του «Project Soma» περιόρισε ακόμα περισσότερο τον χρόνο σας. Ποια είναι η μεγαλύτερη «θυσία» που έχετε κάνει ώστε να είστε συνεπής και σε αυτό το εγχείρημα;
Αθηνά: Ο μηδαμινός προσωπικός μου χρόνος. Δεν υπάρχει πλέον καμία στιγμή απόλυτης ηρεμίας, πάντα πρέπει κάτι να κάνω. Δεν παραπονιέμαι όμως, γιατί είναι κάτι που επέλεξα συνειδητά και παρά τη μεγάλη κούραση, νιώθω ευτυχισμένη και πλήρης.
Μαίρη: Εγώ έχω θυσιάσει τον ύπνο μου. Κοιμάμαι πέντε ώρες την ημέρα ώστε να τα προλάβω όλα. Για μένα, όμως, είναι ένα συνεχόμενο τρέξιμο πολλών ετών, έχω συνηθίσει, δεν ξέρω πώς θα ήταν η ζωή μου αλλιώς. Μια ημέρα το μήνα παίρνω off και κάθομαι στον καναπέ μου χωρίς να κάνω τίποτα. Πλέον μου είναι αρκετό.

Ποια ήταν η τελευταία φορά που αφιερώσατε χρόνο στον εαυτό σας;
Αθηνά: Πριν ένα μήνα πήγα για ένα μασάζ. Αν και για κάποιους είναι πολυτέλεια, για μένα είναι αναγκαίο γιατί έχω πρόβλημα με τον αυχένα μου. Ο γιατρός μού έχει πει ότι πρέπει να κάνω μια φορά την εβδομάδα κι εγώ καταφέρνω να πηγαίνω μια φορά το δίμηνο. Καλά είναι…(γελά).
Μαίρη: Εγώ αφιερώνω μια ώρα την ημέρα στη γυμναστική. Κι εγώ όμως, μετά από τη συμβουλή του γιατρού μου. Έχω ινσουλινοευαισθησία και πρέπει να κάνω όσο πιο συχνά μπορώ αερόβια άσκηση, ώστε να κρατιέται η ινσουλίνη μου σε ένα καλό επίπεδο. Το λες και αναγκαίο…

Θυμάστε την τελευταία φορά που κάνατε μια κραιπάλη;
Αθηνά: Πριν από μερικές εβδομάδες βγήκα με τα παιδιά από το σίριαλ, το «Έλα στη Θέση μου» στον Alpha και γύρισα στο σπίτι μου τα ξημερώματα. Είχα να το κάνω αυτό, από πριν μείνω έγκυος.
Μαίρη: Εγώ επειδή είμαι σπιτόγατος και δεν βγαίνω έξω, θα σου πω ότι η μεγαλύτερη κραιπάλη που έκανα ήταν πριν δεκαπέντε ημέρες που πήγα σε ένα ζαχαροπλαστείο, αγόρασα έξι cake pops και τα έφαγα όλα! (γέλια).

Αθηνά, εσύ εκτός από τις επιχειρήσεις έχεις τον σύζυγό σου και ένα παιδί 20 μηνών. Ο Φίλιππος δεν παραπονιέται για την απουσία σου;
Στην αρχή της δημιουργίας του «Project Soma» που οι ώρες που με απασχολούσε -όπως οτιδήποτε καινούργιο- ήταν πολλές, παραπονέθηκε. Έβλεπε ταυτόχρονα πόσο κόστος ψυχικά και σωματικά μού προκαλεί η πίεση και αντέδρασε. Σίγουρα όμως βγήκε σε καλό η μικρή αυτή αντίδραση, γιατί κι εγώ συνειδητοποίησα πως πρέπει να κατανείμω πιο σωστά τον χρόνο μου, και να ισορροπήσω τη δουλειά και την προσωπική μου ζωή. Πλέον, λοιπόν, όταν είμαι στο σπίτι ασχολούμαι μόνο με τον άντρα μου και το παιδί μου και το απολαμβάνω. Ευτυχώς, ο Φίλιππος είναι δίπλα μου για να με συγκροτεί όταν χρειάζεται, γιατί εγώ είμαι αρκετά εργασιομανής και κάποιες φορές χάνω το μέτρο.
Μαίρη, στα τελευταία σου βίντεο στο YouTube ένιωσα πως είσαι λίγο πιο χαλαρή και πιο έτοιμη να τα βάλεις με «θηρία». Μάλιστα, ανέφερες πως για να το πετύχεις αυτό άρχισες ξανά ψυχοθεραπεία…
Ναι, ξεκίνησα ουσιαστικά ψυχοθεραπεία για να μπορώ να αντιμετωπίζω τη γνώμη των άλλων και την κριτική. Αυτό, βέβαια, το αντιμετώπιζα πάντα στη ζωή μου. Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε μια φάση πιο απελευθερωτική. Είμαι στο mood τού «δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιήσω τους πάντες, τουλάχιστον ας κάνω αυτό που θέλω».

Θα πίστευε κανείς ότι ένα κορίτσι που έχει αυτό τον φόβο, δεν θα ασχολούνταν με τον χώρο των media όπου κυριαρχεί η έκθεση, καθώς και ότι μετά από τόσα χρόνια στα φώτα θα είχε συμφιλιωθεί με την κριτική…
Μην ξεχνάς όμως ότι μας έλκει αυτό που μας φοβίζει… Οι άνθρωποι, πολλές φορές, γίνονται πολύ επιθετικοί και η κατάσταση ξεφεύγει των ορίων – κάποιες φορές νιώθεις την απειλή και όχι την κριτική. Αυτό αφορά κυρίως, όμως, εμένα και τις δικές μου ανασφάλειες και όχι τον κόσμο. Πάνω σε αυτό το κομμάτι δουλεύω τώρα στην ψυχοθεραπεία και νιώθω πως βρίσκομαι σε σωστό δρόμο.
Τηλεοπτικά θα σε δούμε κάπου ή η τηλεόραση δεν είναι πια προτεραιότητά σου;
Την αγαπώ την τηλεόραση, αλλά με προϋποθέσεις. Αν μπορέσω να κάνω κάτι που θα μου ταιριάζει θα είμαι πολύ χαρούμενη να επιστρέψω, αλλιώς όχι. Έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις με το νέο κανάλι του Βαγγέλη Μαρινάκη, το One και μέχρι εκεί.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πήρε την ταινιοθήκη και το σήμα του Mega. Πώς νιώθεις στην ιδέα ότι μπορεί να επιστρέψεις τηλεοπτικά, αν προχωρήσετε σε συμφωνία, στο νέο Mega;
Απερίγραπτη χαρά! Θέλω να σου πω ότι εγώ από την τηλεόρασή μου δεν έχω βγάλει το κανάλι που έδειχνε το Mega. Κάνω ζάπινγκ και κάθε φορά περνάω από το «5» (σ.σ. το νούμερο που έχει στην τηλεόραση της το Mega) βλέπω μαύρο και συνεχίζω. Μου λείπει πολύ το Mega.
Θα μπορούσατε να φανταστείτε τις δύο σας μαζί και τηλεοπτικά; Σε μια εκπομπή ή σε κάποιο project.
Αθηνά: Δεν μου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό.
Μαίρη: Θα είχε πολύ ενδιαφέρον.
Αθηνά: Η παρουσίαση είναι κάτι που δεν με αφορά αλλά σίγουρα αν υπήρχε μια πρόταση που θα μου κέντριζε το ενδιαφέρον, θα μου ήταν πολύ πιο εύκολο να πω το «ναι» αν ήταν και η Μαίρη, λόγω της οικειότητας και της ασφάλειας που νιώθω πλέον μαζί της, παρά σε οποιαδήποτε άλλη συνθήκη.

Φωτό: Δημήτρης Σκουλός
Επιλμέλεια-Styling: Άρης Γεωργιάδης

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS