ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY NEWS

CELEBRITIESTα αγαπημένα μου Χριστούγεννα

Tα αγαπημένα μου Χριστούγεννα

Πέντε άνθρωποι γυρνούν πίσω το χρόνο, τότε που ήταν ακόμη παιδιά, κάνοντας στάση σε εκείνη την παραμονή Πρωτοχρονιάς ή Πρωτοχρονιά, που ακόμη νοσταλγούν. 

 

Μάριος Φραγκούλης, τενόρος
«Τα Χριστούγεννα για μένα είναι κάτι το μαγικό. Είναι εκείνη η περίοδος του χρόνου που όλα γίνονται όμορφα και λαμπερά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα πρώτα Χριστούγεννα μακριά από την Αφρική και τους γονείς μου και το πρώτο δέντρο που στόλισα στη νέα μου χώρα την Ελλάδα με τη νέα μου οικογένεια. Τη θεία μου Λούλα και το θείο μου Γιώργο που με αγκάλιαζαν σφιχτά, λέγοντάς μου πως θα είναι πάντα δίπλα μου, μαζί μου. Αυτοί οι άνθρωποι με μεγάλωσαν με πολλή αγάπη και στοργή.  Δεν ζήλεψα ποτέ οποιοδήποτε άλλο παιδί. Δεν μου στέρησαν τίποτα, απεναντίας μου άνοιξαν πόρτες και μου έδωσαν όλα τα εφόδια για να γίνω αυτό που έγινα. Μαζί τους έμαθα ότι τα Χριστούγεννα σημαίνουν αγάπη, ενότητα, ασφάλεια. Είναι ο χρόνος που δίνουμε ο ένας στον άλλο να πούμε πόσο σημαντικό είναι να είσαι κοντά σε αυτούς που αγαπάς και σε αγαπούν».

 

Νίκη Δραγούμη, ηθοποιός

Πού θα περάσεις τις φετινές γιορτές;
Φαντάζομαι όπως κάθε χρόνο. Οικογενειακά.

Ποια είναι η ωραιότερη χριστουγεννιάτικη ανάμνηση που έχεις;
Από μικρή λατρεύω τα Χριστούγεννα. Θυμάμαι να ανυπομονώ να ξυπνήσω το πρωί. Πηγαίναμε εκκλησία και μετά όλοι μαζί τρώγαμε τη σούπα της μαμάς. Αν και ο Άγιος Βασίλης στο δικό μας σπίτι ερχόταν πάντα την Πρωτοχρονιά, προτιμούσα τα Χριστούγεννα.

Όταν ήσουν μικρή, ποιο ήταν το μενού του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού;
Η γαλοπούλα και η γέμιση. Σπεσιαλιτέ της θείας. Δεν λείπουν ποτέ από το χριστουγεννιάτικο μας τραπέζι. Αν και πάντα υπάρχει η σούβλα στο μπουφέ για τους παραδοσιακά ταγμένους στο κυπριακό φαγητό.

Απ’ τα γλυκά των γιορτών ποια είναι τα αγαπημένα σου;
Μπουκίτσες με γάλα ζαχαρούχο, μπισκότο, χουρμάδες, ξηρούς καρπούς και βούτυρο.

Εσύ φτιάχνεις κάτι;
Πάντα τα μπισκότα.

Τι απολαμβάνεις περισσότερο τα Χριστούγεννα;
Είναι μία γιορτή γεμάτη χαρά. Μία αφορμή να βρεθείς με φίλους και να περάσεις χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάς. Να ανταλλάξεις αγάπη, κάτι που μέσα στους τρελούς ρυθμούς της καθημερινότητάς μας μπορεί να το ξεχνάμε.

Ήσουν ποτέ εκτός Κύπρου τις γιορτές; Πού;
Μόνο μία χρονιά. Όταν δούλευα στην Αθήνα.

Ποιος είναι ο απόλυτος χριστουγεννιάτικος προορισμός;
Όπου βρίσκονται οι δικοί μας άνθρωποι.

Θυμάσαι κάποιο ευτράπελο που συνέβη τις γιορτές;
Ναι δυστυχώς. Όταν πριν από έξι χρόνια κλειδώθηκα μέσα στο σπίτι και δεν μπορούσα να πάω πουθενά. Ξύπνησα. Ετοιμάστηκα. Αλλά δεν βγήκα ποτέ από το διαμέρισμα ποτέ. Μέχρι που ήρθαν να με απεγκλωβίσουν. Ήταν πολύ αστείο γιατί κατάφερα να κλειδωθώ μέσα στο σπίτι και μέχρι να έρθει ο κλειδαράς, ο οποίος έπρεπε να σκαρφαλώσει στον τρίτο για να μπει μέσα στο σπίτι για να μπορέσει να φτιάξει την πόρτα ασφαλείας, ερχόντουσαν ένας-ένας οι δικοί μου απ’ έξω και προσπαθούσαν να ξεκλειδώσουν.

Για τι ανυπομονείς περισσότερο τη νέα χρονιά;
Δεν ανυπομονώ για κάτι. Ελπίζω όμως πως θα είναι μια όμορφη χρονιά. Σίγουρα με τα πάνω της και τα κάτω της, αλλά μια όμορφη, ήρεμη, με πολλές, πολλές υπέροχες στιγμές.

 

 

Δάφνη Προδρόμου, υπεύθυνη στρατηγικής επικοινωνίας Τράπεζα Κύπρου
«Δεν έχω ιδιαίτερα τρυφερές αναμνήσεις από τα παιδικά μου Χριστούγεννα.
Δεν αναπολώ με γλυκερή νοσταλγία τις μυρωδιές φρεσκοψημένων μελομακάρονων στην κουζίνα. Ούτε αγαπημένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι έχω, που στο άκουσμά του να ανατριχιάζω μέχρι σήμερα, όπως άλλοι. Για πολλά χρόνια μάλιστα απέδιδα αυτή την έλλειψη χριστουγεννιάτικης συναισθηματικής έξαρσης σε ένα έμφυτο κυνισμό που ήταν ανά πάσα στιγμή έτοιμος να αποδομήσει και τον πιο ισχυρό μύθο. Αυτόν της ευτυχίας των Χριστουγέννων.
Εξάλλου, early seventies στη μικρή Κύπρο όσο και να ήθελες να αγοράσεις το παραμύθι, το χαλούσαν εκείνες οι αδέξιες χριστουγεννιάτικες γιορτές του δημοτικού σχολείου. Αν και πάντα κρατούσα με νύχια και με δόντια τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη γιορτή, από μια ελαφρώς ατεκμηρίωτη αυτοπεποίθηση. Λίγο στραβή η φάτνη, μια γυμνή κούκλα ο Χριστός τυλιγμένος στην καλή πασμίνα  της υποδιευθύντριας, λίγο παράφωνο το σόλο του Κωστάκη στο Άγια Νύχτα.

Στο σπίτι δεν μπορώ καθόλου να εξηγήσω πώς έκανε εισβολή κάθε Χριστούγεννα ένας πρώιμος μινιμαλισμός, αταίριαστος με το υπόλοιπο ντιζάιν. Η μάνα μου να βάφει με ασημοπογιά ένα πελώριο ξερό κλαδί και να κρεμάει κόκκινες μπάλες, χωρίς ασημόσκονη, χωρίς πολλά φωτάκια. Μα καλά, το δέντρο του Philip Starck, είκοσι χρόνια πριν την εμφάνιση του σχεδιαστή; Πάνω στον μπουφέ με τα καλά μαχαιροπίρουνα και τα χειροποίητα πετσετάκια;
Τα γνωστά key words των Χριστουγέννων -αγάπη, ζεστασιά, μυρωδιές, γιορτή- βρήκαν επιτέλους το νόημα τους όταν λίγο πριν τα 18 μου βρέθηκα για σπουδές στο Παρίσι. Θυμάμαι τα πρώτα μου εκείνα Χριστούγεννα να νιώθω επιτέλους κάτι.  Μια γλυκιά αίσθηση ανάμεσα στα εκατομμύρια λαμπερά φωτάκια της Champs Elysee. Το φοιτητικό μου μπάτζετ δεν μου επέτρεπε βέβαια να αγοράσω σχεδόν τίποτα από τα υπέρλαμπρα μαγαζιά. Και αυτό φόρτωνε την εφήμερη χαρά μου με λίγο από το σύνδρομο της σταχτοπούτας στο παλάτι. Αλλά, ένα άσπρο φρέσκο χιόνι έπεφτε ασταμάτητα.
Εκείνη ήταν και η πρώτη φορά που το σκέφτηκα. Ναι, μάλλον, αγαπώ τα Χριστούγεννα. Ή μήπως οι Γάλλοι μπορούσαν απλώς και τα σκηνοθετούσαν καλύτερα;»

 

 

Μάρκος  Ζαμπάρτας , οινοποιός/οινολόγος

Πού θα περάσεις τα φετινά Χριστούγεννα;
Στην Ολλανδία από όπου κατάγεται η γυναίκα μου η Μαρλίν. Θα έρθει και η αδελφή μου από τις Βρυξέλλες με την οικογένειά της και η μητέρα μας από την Κύπρο.

Και την Πρωτοχρονιά;
Θα βρίσκομαι στην Ολλανδία.

Ποια είναι η ωραιότερη χριστουγεννιάτικη ανάμνηση που έχεις;
Δεν έχω ιδιαίτερες αναμνήσεις από τα Χριστούγεννα όταν ήμουν μικρός. Πιο πρόσφατα με θυμούμαι να τρέχω για τις τελευταίες παραγγελίες της χρονιάς! Ευτυχώς δεν χρειάζεται πλέον!

Όταν ήσουν μικρός, θυμάσαι το μενού του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού;
Μάλλον θα ήταν ριζότο με κοτολέτες χοιρινές και σπιτικά επιδόρπια.

Και ποια ήταν η σπεσιαλιτέ απ’ όλα αυτά;
Ένα συγκεκριμένο γλύκισμα που κάνει η μητέρα μου σμίγοντας διαφορετικές συνταγές για τη μους σοκολάτα κουβερτούρα, τη βάση από μπισκότα savoiardi και την κρέμα.

 

Τι πίνουμε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι;
Παλαιωμένα ερυθρά φυλαγμένα για χρόνια στην κάβα περιμένοντας αυτές ακριβώς τις σημαντικές στιγμές με την οικογένεια και τους στενούς φίλους. Επίσης η Κουμανδαρία έχει την τιμητική της, ειδικά το βράδυ.

Απ’ τα γλυκά των γιορτών ποια είναι τα αγαπημένα σου;
Δεν είμαι οπαδός της γλυκιάς γεύσης οπότε και δεν τρώω γλυκά, με εξαίρεση το παγωτό. Πόσο μάλλον να έχω και αγαπημένο εορταστικό γλυκό.

Εσύ μπαίνεις στην κουζίνα τις γιορτές;
Όχι αν και μου αρέσει να μαγειρεύω. Τα Χριστούγεννα αναλαμβάνω τα κρασιά!

Τι άλλο απολαμβάνεις περισσότερο τα Χριστούγεννα;
Την ηρεμία και την αποχή από τη διαδικασία να παίρνω αποφάσεις.

Ήσουν ποτέ εκτός Κύπρου τις γιορτές; Πού;
Ναι αρκετές φορές. Κάποτε στις Βρυξέλλες στην αδελφή μου και στην Ολλανδία.

Ποιος είναι ο απόλυτος χριστουγεννιάτικος προορισμός;
Θα ήθελα να γιορτάσω Χριστούγεννα στο Νότιο ημισφαίριο με μαγιό και παγωμένο λευκό κρασί!

Θυμάσαι κάποιο ευτράπελο που σου συνέβη την περίοδο των γιορτών;
Ναι! Θα ζητούσα της Μαρλίν να με παντρευτεί αλλά δεν το έπραξα παρά μόνο 2 μήνες αργότερα λόγω του εκνευρισμού της από τις συνεχείς ερωτήσεις των συγγενών μου για το πότε θα παντρευτούμε!

Πόσο άλλαξαν οι γιορτές από τότε που έγινες πατέρας;
180 μοίρες! Έχουν περισσότερο νόημα τώρα.

Για τι ανυπομονείς περισσότερο τη νέα χρονιά;
Αλλάζουμε ύφος τώρα… Το 2019 ήταν για την Κύπρο πολύ δύσκολη και άσχημη χρονιά σε πολλούς τομείς. Ανυπομονώ το 2020 να είναι χρονιά με πιο στέρεα οικονομία, περισσότερη καλοσύνη από τον κόσμο και λιγότερο τυχοδιωκτισμό. Και περισσότερα δέντρα!

 

 

Γιώργος Ιωαννίδης, ηθοποιός

Πού θα περάσεις τα φετινά Χριστούγεννα;
Θα είμαι στην Κύπρο.

Πόσο διαφορετική είναι η καθημερινότητά σου τώρα που βρίσκεσαι στο Λονδίνο;
Αυτή τη στιγμή κάνουμε περιοδεία σε όλη την Αγγλία επομένως το Λονδίνο έχω να το δω 3 μήνες! Γενικά είναι μια πόλη που ποτέ δεν σταμάτα ούτε περιμένει κανένα. Είναι δύσκολο να μπεις στο ρυθμό του αλλά σου τα δίνει όλα πίσω.

Ποια είναι η ωραιότερη χριστουγεννιάτικη ανάμνηση που έχεις;
Θυμάμαι κάθε χρόνο τέτοιες μέρες να φέρνουμε τα στολίδια από το υπόγειο του σπιτιού για να στολίσουμε όλοι μαζί. Το αστέρι το έβαζε πάντα ο πατέρας μου στο τέλος.

Όταν ήσουν μικρός, ποιο ήταν το μενού του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού;
Το φαγητό είναι πάντα μπόλικο. Η γιαγιά λόγω καταγωγής έκανε κάτι πιο αγγλικό, ενώ στο σπίτι μας κάναμε μεταξύ άλλων σούβλα.

Απ’ τα γλυκά των γιορτών ποια είναι τα αγαπημένα σου;
Σοκολάτα! Πάντα σοκολάτα!

Εσύ μαγειρεύεις;
Προσπαθώ. Δεν ακολουθώ συνταγές αλλά πειραματίζομαι. Πάντα όμως τρώω αυτό που φτιάχνω είτε είναι καλό ή όχι.

Αλήθεια, τι απολαμβάνεις περισσότερο τα Χριστούγεννα;
Αγαπώ να βλέπω την πόλη και το σπίτι στολισμένο. Έχω μαζέψει πολλά στολίδια τα 7 χρόνια που ζω στην Αγγλία και με κάνει πολύ χαρούμενο να τα βλέπω και να ξαναθυμάμαι την ιστορία του καθενός. Σίγουρα απολαμβάνω να περνώ χρόνο με την οικογένειά μου και τους ανθρώπους που επέλεξα να είναι γύρω μου και τους θεωρώ δικούς μου.

Ποιος θεωρείς πως είναι ο απόλυτος χριστουγεννιάτικος προορισμός;
Θα ήθελα να δοκιμάσω να κάνω Χριστούγεννα στην Αυστραλία.

Για τι ανυπομονείς περισσότερο τη νέα χρονιά;
Ελπίζω να μάθω τον εαυτό μου ακόμα πιο πολύ και να είμαι περιτριγυρισμένος από αγάπη και υγεία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS