CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΓνωρίστε το dream team του Lost + Found Drinkery στη Λευκωσία

Γνωρίστε το dream team του Lost + Found Drinkery στη Λευκωσία

Όταν μαθαίνεις ότι ένα bar στη Λευκωσία βρίσκεται για δεύτερη συνεχή φορά στη λίστα με τα «50 καλύτερα bars του κόσμου» και μάλιστα από την 48η θέση σκαρφάλωσε στην 43η, εύλογα θες να μάθεις την ιστορία πίσω από το ατμοσφαιρικό Lost + Found Drinkery.

Της Κωνσταντίνας Γεωργίου

«Πόσο χρόνο έχεις στη διάθεσή σου;», με ρωτά ο Ντίνος Κωνσταντινίδης -ένας από τους ιδιοκτήτες του Lost + Found Drinkery- όταν του υποβάλλω την ερώτηση: «Τι ακριβώς είχατε στο μυαλό σας να δημιουργήσετε;». Στην περίπτωσή τους, ταιριάζουν γάντι οι στίχοι του Ερρίκου Θαλασσινού -από το τραγούδι «Άνοιξε το παράθυρο»- «…Εμείς γι’ αλλού κινήσαμε, γι’ αλλού κι αλλού η ζωή μας πάει». Γιατί ο Ντίνος και οι συνεργάτες του είχαν σκοπό να φτιάξουν μια σχολή για bartender, προκειμένου να εκπαιδεύουν το προσωπικό διαφόρων μαγαζιών και παράλληλα να συνεχίσουν να διοργανώνουν τα events τους, όπως έκαναν με επιτυχία από το 2008. Το κούρεμα όμως των καταθέσεων το 2013, μαζί με την τεράστια αβεβαιότητα που επικρατούσε στην οικονομία του τόπου, άλλαξε εντελώς τα σχέδιά τους, αφήνοντάς τους με δυο επιλογές: Είτε θα έφευγαν για το εξωτερικό, είτε θα λειτουργούσαν τον χώρο τους -ο οποίος ήταν ήδη έτοιμος- ως bar. Επιλέγοντας τη δεύτερη οδό, προέκυψε ένα άλλο σοβαρό ζήτημα.

lostandfound3

Πέρα από τον βασικό εξοπλισμό που είχαν στη διάθεσή τους, πώς θα επίπλωναν το μαγαζί, χωρίς επενδυτές στο προσκήνιο; Κάπως έτσι, άρχισαν την αναζήτηση για έπιπλα και αντικείμενα. Κάποια τα βρήκαν σε αποθήκες, μιας και ήταν άχρηστα για τους μέχρι τότε ιδιοκτήτες τους. Κάποια άλλα, τα πρόλαβαν προτού καταλήξουν στον σκουπιδοτενεκέ. Ο Ντίνος με τους συνεργάτες του, κατάφεραν να φτιάξουν έναν γουστόζικο χώρο, επαληθεύοντας τη φράση «τα σκουπίδια σου, μπορεί να είναι ο θησαυρός κάποιου άλλου». Ψάχνοντας στη συνέχεια για όνομα, τι πιο κατάλληλο από το Lost + Found; Όση ώρα ο Ντίνος μού εξιστορεί το πώς δημιουργήθηκε το μπαράκι τους, σκέφτομαι ότι μόλις τρία χρόνια μετά -την 1η Νοέμβριου θα γιορτάσουν τα γενέθλιά τους- κατάφεραν να φιγουράρουν στη λίστα με τα «50 καλύτερα bars του κόσμου». «Την πρώτη φορά μάς έπιασε εξ απροόπτου η διάκριση, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο. Είναι τόσα πολλά τα μαγαζιά που θα ήθελαν να είναι σε αυτή τη λίστα. Για εμάς, το πιο σημαντικό ήταν να μάθουν πρώτα απ’ όλα πού βρισκόταν η Κύπρος», μου λέει ο Ντίνος, καθώς μου εξηγεί ποια διαδικασία απαιτείται. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν όλα τα bars του κόσμου. Μάλλον μετριόφρων ήταν όταν έλεγε πως είναι πάρα πολύ δύσκολο για να συμπεριληφθεί ένα bar στην περιβόητη λίστα. Εμένα μου μοιάζει με άθλο. Κι όλα εξαρτώνται από τους απαιτητικούς κριτές που γυρνάνε τα bars του κόσμου. Ο Ντίνος είναι ένας από αυτούς, αφού για κανέναν δεν είναι η βασική του ενασχόληση, αλλά κάτι που κάνει παράλληλα. Φτάνει να ταξιδεύει σε τακτική βάση. Κάθε κριτής δικαιούται πέντε ψήφους, αλλά εννοείται πως δεν μπορεί να ψηφίσει το μαγαζί του, σε περίπτωση που έχει. Μόλις σ’ έναν χρόνο, ο Ντίνος επισκέφθηκε γύρω στα 150 bars. Από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο μέχρι την Αφρική.

lostandfound4

Ο ίδιος για να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σ’ ένα bar, ψάχνει να βρει την έμπνευση. Κάτι που εφαρμόζει στην πράξη και στο Lost + Found. «Ο πήχης συνεχώς ανεβαίνει. Αναζητάμε καινοτόμες ιδέες, που θα μας κρατάνε φρέσκους». Ωστόσο, δεν είναι ζητούμενό τους να μπαίνουν κάθε χρόνο στη λίστα. Γιατί και να μην τα καταφέρουν, δεν σημαίνει πως δεν έκαναν καλή δουλειά τη χρονιά που πέρασε. Αλλά, όσο εφαρμόζουν το μυστικό της επιτυχίας τους, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Ποιο είναι αυτό; Η ομάδα που έχουν δημιουργήσει, καθώς με τους περισσότερους δουλεύουν από τότε που διοργάνωναν τα διάφορα events. Άτομα που συμμερίζονται τη φιλοσοφία τους και ακολουθούν τις τεχνικές τους. Άλλοι στη θέση τους, ίσως, να θεωρούσαν γρουσουζιά τον αριθμό 13.

lostandfound1

Η ομάδα του Lost + Found, όμως, είναι γουρλίδικη και απαρτίζεται εκτός από τον Ντίνο Κωνσταντινίδη, τους Αντρέα Σανιδιώτη, Διαμαντή Αργυρού, Κώστα Ιωάννου, Κωνσταντίνο Καζέλη, Αλέξη Αργυρού, Μάρκο Άριαν, Ηλία Ηλιάδη, Γιώργο Γρηγορίου, Στασίνο Κωνσταντινίδη, Laszo Bajtai, Ανδρέα Μακρή και Νικόλα Λιάκο. Όλοι μαζί δεν σταματάνε να «κτίζουν» σε ημερήσια βάση. Σύντομα, μάλιστα, θα πραγματοποιήσουν τον αρχικό τους στόχο. Να λειτουργήσει το Lost + Found ως σχολή, με μαθητές σε πρώτο στάδιο τους απλούς καταναλωτές, οι οποίοι θα μπουν πίσω από το μπαρ. «Δεν θα επικεντρωθούμε, όμως, στις τεχνικές. Περισσότερο θέλουμε να δείξουμε στον άλλον ποια είναι η σωστή γεύση όταν παραγγέλνει ένα συγκεκριμένο cocktail σ’ ένα bar».

lostandfound5

Το σίγουρο είναι ότι το πρόγραμμα της ομάδας του Lost + Found θα είναι γεμάτο, αφού μέχρι τον Φεβρουάριο έχουν προγραμματισμένα ταξίδια σε Αθήνα, Ντουμπάι, Παρίσι, Λίβανο και Σιγκαπούρη, στο πλαίσιο των σεμιναρίων που παραδίδουν, σε συνεργασία με bars του εξωτερικού. «Τι είναι όμως αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν; Ποια ακριβώς είναι η φιλοσοφία τους;». «Η εμπειρία. Τα ποτά είναι απλώς μέρος της. Ποτά μπορείς να πιεις και στο σπίτι σου. Δεν θέλουμε ο άλλος να λέει “πάω εκεί για να πιω το τάδε ποτό”, αλλά “πάω εκεί για τη συνολική εμπειρία που θα μου προσφέρει”». Σημασία έχει -όπως είναι το motto του Ντίνου και της ταλαντούχας ομάδας του- να βρίσκεις το καλό σε κάθε περίσταση!

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS