CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΝίκος Νικολαΐδης: Ο δήμαρχος Λεμεσού μάς υποδέχεται στην αγαπημένη του πόλη

Νίκος Νικολαΐδης: Ο δήμαρχος Λεμεσού μάς υποδέχεται στην αγαπημένη του πόλη

Με χαμόγελο και χαλαρή διάθεση, ο δήμαρχος Λεμεσού υποδέχεται το περιοδικό HELLO! στην αγαπημένη του πόλη μαζί με τη σύζυγό του, Έλενα, και μιλά για την πολυπολιτισμικότητα, τα μεγαλεπήβολα έργα και φυσικά τη διασκέδαση. 

Της Νατάσσας Γεωργίου

Τι σας ώθησε να υποβάλετε υποψηφιότητα για το αξίωμα του δημάρχου Λεμεσού και ποια ήταν τα συναισθήματά σας όταν εκλεγήκατε;

Το κίνητρο για μια υποψηφιότητα για το αξίωμα του δημάρχου δεν μπορεί να είναι οποιοδήποτε άλλο, εκτός από την αγάπη προς την πόλη σου, η επιθυμία να προσφέρεις υπηρεσίες στους συμπολίτες σου και η πεποίθηση ότι μπορείς.Είναι αυτή η αγάπη και το μεράκι για την πόλη σου που σου δίνει δύναμη και σε εμπνέει να συνεχίσεις. Η εκλογή μου με γέμισεμε συναισθήματα χαράς, ευγνωμοσύνης προς τους συμπολίτες μου και το αίσθημα μιας τεράστιας ευθύνης για το έργο που έχω αναλάβει.

Πόσο απαιτητική είναι η δουλειά του δημάρχου;

Η δουλειά του δημάρχου είναι δουλειά πρώτης γραμμής. Είναι η πιο άμεση μορφή άσκησης πολιτικής. Οδήμαρχος είναι καθημερινά και κάθε ώρα της ημέρας κοντά στον πολίτη και στα ζητήματα της πόλης, τόσο τα μεγάλα όσο και τα μικρότερα. Οι μέρες μου είναι γεμάτες ασταμάτητη δουλειά, προκλήσεις, αποφάσεις και λύσεις. Δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για απογοήτευση και εφησυχασμό. Το σημαντικό στο τέλος κάθε μέρας,είναι να αισθάνεσαι ότι έκανες ό,τικαλύτερο μπορούσες και ότι έχεις προσφέρει για το καλό της πόλης.

Είναι δυνατόν σε μια θητεία να μπορέσει ένας Δήμος να παρουσιάσει σημαντικό έργο;

Θεωρώ ότι πέντε χρόνια είναι ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, ώστε αν υπάρχει όραμα και πρόγραμμα να γίνουν πολλά. Φυσικά, στην πολιτική η σχετικότητα του χρόνου βρίσκει απόλυτη εφαρμογή. Είναι πολλές οι συγκυρίες, σε μακροσκοπικό και μικροσκοπικό επίπεδο, οι οποίες επηρεάζουν το τι έργο μπορεί να παραχθεί σε ένα Δήμο για να υπάρξουν αποτελέσματα. Ο κάθε στόχος έχει το δικό του χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να υλοποιηθεί. Υπάρχουν πολιτικές αποφάσεις που χρειάζονται απλά βούληση και που μπορούν να έχουν καταλυτική επίδραση πάνω στην πόλη. Από την άλλη, υπάρχουν και έργα που χρειάζονται πολύ χρόνο και προσπάθεια. Όλα είναι σημαντικά και τα θέματα άμεσης υλοποίησης αλλά και τα θέματα με μακροπρόθεσμη προοπτική, τα οποία θα πρέπει να υλοποιούνται από δήμαρχο σε δήμαρχο.

Τον Ιούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε έργα ύψους 70,2 εκατομμυρίων ευρώ για τη Λεμεσό. Τι είδους έργα είναι αυτά και πόσο θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων;

Τα εξαγγελθέντα έργα αφορούν όλο το φάσμα των αναγκών μιας επαρχίας, από τις υποδομές μέχρι την υγεία, το περιβάλλον, την παιδεία, τον πολιτισμό και την κοινωνική πολιτική. Παρόλη την οικονομική στενότητα η οποία εξακολουθεί να μας περιορίζει, η μηχανή της ανάπτυξης στον τόπο μας συνεχίζει να δουλεύει. Σημασία, ασφαλώς, έχει να γίνεται μια καλή προτεραιοποίηση των έργων, ώστε να επιλέγονται αυτά που θα έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, που είναι και οι τελικοί αποδέκτες.

Ποια είναι τα οφέλη από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης αειφόρου ενέργειας για την πόλη σας;

Είναι τεράστια τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από μια σωστή ενεργειακή πολιτική σε ένα Δήμο. Το θέμα έχει πάρα πολλές πτυχές, από την αντικατάσταση των λαμπτήρων οδικού φωτισμού με λαμπτήρες LED, τον σχεδιασμό για μέγιστη ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, τους εναλλακτικούς τρόπους διακίνησης και πολλά άλλα. Μέσα από στοχευμένες δράσεις στους τομείς αυτούς, μπορούν να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι και ταυτόχρονα να υπάρξουν και ουσιαστικά περιβαλλοντικά οφέλη.

Πώς επηρέασε η κάθοδος των Ρώσων επενδυτών την ανάπτυξη της Λεμεσού;

Ένα από τα χαρακτηριστικά της Λεμεσού είναι η πολυπολιτισμικότητά της, τόσο στη νοοτροπία και τη συλλογική φιλοσοφία της πόλης, όσο και σε σχέση με τη σύνθεση του πληθυσμού της. Στην πόλη μας ζουν, εργάζονται και συμμετέχουν στην κοινωνική και οικονομική ζωή, χιλιάδες μη αυτόχθονες κάτοικοι, οι οποίοι θεωρούν τη Λεμεσό ως, απλά, την πόλη τους. Η συμβολή αυτών των ανθρώπων στην ανάπτυξη και ευημερία της Λεμεσού είναι καθοριστική. Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους φίλους της Λεμεσού, προεξάρχουσα θέση έχουν οι χιλιάδες Ρώσοι που ζουν εδώ και χρόνια στη Λεμεσό.Στόχος του Δήμου είναι να υπάρχει ένα φιλόξενο και οικείο περιβάλλον στην πόλη, κάτι που μπορεί να έχει εξαιρετικά ευεργετικές επιπτώσεις όσον αφορά τους επενδυτές.

Θεωρείτε ότι αυτή η πολυπολιτισμικότητα της Λεμεσού συνέβαλε θετικά ώστε η Λεμεσός να συμπεριληφθεί στη λίστα με τις 100 καλύτερες πόλεις του κόσμου για την ποιότητα ζωής που προσφέρει;

Η ποιότητα ζωής σε μια πόλη εξαρτάται απόμια σειρά από προϋποθέσεις που έχουν σχέση με υποδομές και υπηρεσίες. Υπάρχει,όμως, ακόμα ένα γνώρισμα της Λεμεσού που επηρεάζει θετικά την εικόνα της. Η Λεμεσός είναι μια πόλη ανοιχτή και εξωστρεφής. Στην πόλη μας σήμερα υπάρχει ένα μωσαϊκό ανθρώπων και πολιτισμών. Οι δρόμοι και οι γειτονιές μας, οι χώροι εργασίας μας, τα σχολεία και οι παραλίες μας έχουν αυτά τα έντονα πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά. Ακόμα και σε μη τουριστικές περιόδους, τουλάχιστον οι 3 στους 10 κατοίκους μας δεν είναι αυτόχθονες Κύπριοι.Αυτή η διάσταση της Λεμεσού, ενισχύει τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης, ευημερίας και ποιότητας ζωής, τις οποίες προσπαθούμε, ως Δήμος, να ενισχύσουμε μέσα από την αξιοποίηση της διαφορετικότητας των ανθρώπων.

Είναι το πρόγραμμα «Λεμεσός: Μια Πόλη, ο Κόσμος όλος» ένα μέσο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και την αποτεσματική ενσωμάτωση Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην κοινωνία μας;

Όπως ανέφερα και πιο πάνω, στη Λεμεσό, δίνουμε μεγάλη σημασία στην προσπάθεια καλλιέργειας της κουλτούρας της ανοχής και του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Μέσα στα πλαίσια αυτά, εντάσσεται και το πρόγραμμα «Λεμεσός: Μια Πόλη, ο Κόσμος όλος», όπως και η συμμετοχή μας στο Δίκτυο Διαπολιτισμικών πόλεων. Στόχος μας, είναι να αναπτύξουμε ένα μοντέλο για την ενσωμάτωση των υπηκόων τρίτων χωρών σε τοπικό επίπεδο, βασισμένο στην αρχή ότι η πολιτισμική διαφορετικότητα και η μετανάστευσημπορούν να θεωρηθούν ως πλεονεκτήματασε σχέση με την πρόοδο, τη συνοχή και την ελκυστικότητα ενός Δήμου και όχι ως απειλή προς την κοινωνική συνοχή.

Σε ποιο βαθμό μπορούν να ικανοποιούνται τα αιτήματα των πολιτών;

Αυτό είναι ένα κύριο ζήτημα. Προσπαθούμενα ικανοποιούμε όλα τα αιτήματα των πολιτών, τα οποία αφορούν τόσο ταατομικά τους προβλήματα, αλλά και όσα αφορούν στη γενικότερη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην πόλη μας. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να υπάρχει μια σωστή υποδομή στον Δήμο, ώστε να καταγράφονται τα αιτήματα, να αξιολογούνται και να προωθούνται αποτελεσματικά. Κάνουμε προσπάθειες για να βελτιώσουμε τις διαδικασίεςκαι την κουλτούραμας,σε σχέση με την αντιμετώπιση και προώθηση των αιτημάτων των πολιτών.

Πόσο σημαντική είναι η δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λεμεσού;

Εξαιρετικά σημαντική. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λεμεσού καλύπτει μια υπαρκτή, δυστυχώς ακόμα, κοινωνική ανάγκη. Παρόλον ότι η κρατική μέριμνα δεν θα έπρεπε να αφήνει καμιά οικογένεια χωρίς να έχει τουλάχιστον μια βασική κάλυψη στέγης και διατροφής, εντούτοις η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Υπάρχουν σήμερα στην πόλη μας, αρκετές εκατοντάδες οικογένειες, οι οποίες για διάφορους λόγους που εκτείνονται από τηγραφειοκρατία των κρατικών υπηρεσιών μέχρι την ύπαρξη κενών στην υφιστάμενη νομοθεσία, αδυνατούν να καλύψουν τη βασική καθημερινή διατροφή τους. Αυτές τις οικογένειες δεν μπορεί να τις αγνοήσει ο Δήμος. Εξάλλου, αυτός είναι και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης.Όσο υπάρχει έστω και μια οικογένεια η οποία έχει ανάγκη, ο Δήμος Λεμεσού θα λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Υπάρχει κάποιο παραμελημένο κομμάτι στο οποίο επιθυμείτε να επικεντρωθείτε;

Είναι γεγονός ότι η ανάπτυξη στη Λεμεσό επικεντρώθηκε στο παραλιακό μέτωπο, όπου ξοδεύτηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρωπαϊκά, ιδιωτικά και δημόσια κονδύλια για να γίνει μια σειρά από εντυπωσιακά έργα.Αυτή η επικέντρωση στο παραλιακό μέτωπο άφησε πίσω ένα κομμάτι της πόλης, το οποίο δίκαια νιώθει «παραμελημένο». Αυτό το κομμάτι της Λεμεσού είναι οι συνοικίες, οι μεγάλες οικιστικές, ως επί το πλείστον, περιοχές της Λεμεσού. Ήταν από την αρχή βασική προτεραιότητά μας, να δοθεί μεγαλύτερη σημασία σε αυτές τις περιοχές, για να αναβαθμιστούν και να βελτιωθούν οι συνθήκες της καθημερινής διαβίωσης των πολιτών που κατοικούν εκεί. Η αναπτυξιακή αυτή φιλοσοφία μας υλοποιείται σε δύο άξονες: Ο πρώτος είναι η προώθηση ώριμων πολεοδομικών έργων, που χρειάζονται χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση και ο δεύτερος αφορά έργα στις συνοικίες, τα οποία θα υλοποιηθούν με δημοτική χρηματοδότηση. Επίσης, πρέπει να λεχθεί, ότι ήδη βρίσκονται στο στάδιο της προσφοροδότησης και τα έργα που αφορούν την αναβάθμιση των προσκείμενων στο κέντρο της πόλης δυτικών περιοχών. Ακόμα, ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά την πόλη μας, είναι η αναζωογόνηση του εμπορικού της κέντρου, ώστε να σταματήσει η πορεία φθοράς των τελευταίων χρόνων. Επεξεργαζόμαστε δραστικές και ολοκληρωμένες λύσεις, γιατί τα οποιαδήποτε ημίμετρα με ένα εφήμερο αποτέλεσμα, δεν θα λύσουν τα προβλήματα που με το καιρό έχουν πολλαπλασιαστεί.

 

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας για τη Λεμεσό;

Όραμά μου, είναι να γίνει η Λεμεσός μια πόλη ανάπτυξης και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της. Μια πόλη κοινωνικά ευαίσθητη, που να αγαπά τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Μια πόλη στην οποία οι δημότες να αισθάνονται ότι ο Δήμος τούς σέβεται έμπρακτα και τους εξυπηρετεί με επάρκεια. Μια πόλη που να ενισχύει τον πολιτισμό και τους πνευματικούς ανθρώπους. Μια πόλη που να αποδέχεται τη διαφορετικότητα, που να δίνει προτεραιότητα στους ανθρώπους με προβλήματα, που να έχει επίκεντρο τη νεολαία και τον σεβασμό προς τους ηλικιωμένους. Όλα αυτά για τη Λεμεσό δεν είναι ούτε χίμερες, ούτε ουτοπίες. Η Λεμεσός μπορεί να φτάσει πολύ κοντά σε όλα αυτά, αφού έχει τις δυνατότητες και τα ποιοτικά γνωρίσματα, τα οποία διαμορφώθηκαν στην πορεία του χρόνου. Απαντώντας στο ερώτημά σας, φιλοδοξώ να μπορέσω να σπρώξω τα πράγματα, για να φτάσουμε μια ώρα αρχύτερα πιο κοντά στους στόχους μας.

Η πόλη σας σφύζει από εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα;Ποιες είναι αυτές που ξεχωρίζετε και γιατί;

Νομίζω δίκαια η Λεμεσός κατέχει τον τίτλο της πόλης της διασκέδασης! Εκείνο που την κάνει να ξεχωρίζει, είναι ο τεράστιος αριθμός των ανθρώπων που ασχολούνται με τα πολιτιστικά δρώμενα. Χορωδίες, σχολές χορού, ομάδες χορευτών, θεατρικά σχήματα, εικαστικοί καλλιτέχνες, λογοτέχνες, όλα αυτά δημιουργούν ένα σκηνικό καθημερινής παραγωγής πολιτισμού. Από πλευράς δικής μου, η προσπάθειά μου είναι να έχω παρουσία σε όσον το δυνατόν περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με προτεραιότητά μου εκείνες που σχετίζονται με προσπάθειες νέων ανθρώπων.

Πώς αντιμετωπίζετε τη νέα σας καθημερινότητα;

Έλενα: Χρειάζεται αρκετή οργάνωση και προγραμματισμός. Από τη μια είναι οι οικογενειακές δουλειές, των οποίων επωμίζομαι το βάρος, μιας και φυσιολογικά, ο χρόνος του Νίκουείναι πολύ περιορισμένος. Από την άλλη, διεξάγονται πολύ αξιόλογες εκδηλώσεις στην πόλη σχεδόν κάθε βράδυ, στις οποίες προσπαθώ να είμαι παρούσα όσο πιο συχνά γίνεται. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό για μένα να συμμετέχω μαζί με τους συνδημότες μας στα κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτικά δρώμενα της πόλης μας.

Πόσο χρόνια μετρά η γνωριμία σας;

Ε.: Η γνωριμία μου με τον Νίκο μετρά 32 χρόνια. Ήταν λίγους μήνες μετά που επέστρεψα από τις σπουδές μου, όταν βρέθηκα σε μια παρέα από παλιούς φίλους. Κάποιος από την παρέα γνώριζε τον Νίκο και τον κάλεσε. Γνωριστήκαμε για πρώτη φορά στις 22 του Ιούνη. Έξι μήνες μετά, παντρευτήκαμε!

Χρειάζεται υπομονή όταν έχεις δίπλα σου ένα δημόσιο πρόσωπο;

Ε.: Πρώτα από όλα, χρειάζεται να αποδεχθείς το γεγονός ότι ένα δημόσια εκτεθειμένο πρόσωπο, είναι αποδέκτης σχολίων και κριτικής, από διάφορες κατευθύνσεις. Μαθαίνεις να χαίρεσαι τα θετικά σχόλια, αλλά και να υπομένεις τις αρνητικές και πολλές φορές άδικες κριτικές. Πέραν αυτού, χρειάζεται κατανόηση και υπομονήγια μια σειρά από πράγματα που αφορούν την προσωπική και οικογενειακή σου ζωή. Ότι δηλαδή δεν θα έχεις, στο βαθμό που θα ήθελες, προσωπική ζωή, ότι δεν θα μπορείς να βλέπεις τους φίλους σου όσο συχνά θα ήθελες, ότι δεν θα μπορείς να προγραμματίσεις εύκολα ένα ήσυχο βράδυ με τον άνθρωπό σου ή ακόμα, με τα παιδιά σου. Όλα αυτά οφείλεις να τα γνωρίζεις από την αρχή και να κάνεις τις επιλογές σου, γνωρίζοντας τις συνέπειες.

Στα παιδιά σας, Ήβη και Ηρόδοτο, βλέπετε κάποια δικά σας γνωρίσματα; Τι θαυμάζετε στον χαρακτήρα τους;

Ε.: Στον Ηρόδοτο βλέπω την οργάνωση και τη μεθοδικότητα. Στην Ήβη βλέπω την ευαισθησία και την ανησυχία της για τους ανθρώπους γύρω της.Ο Ηρόδοτος έχει μια τετράγωνη λογική και καταφέρνει ακόμα και μέσα από τις πιο αντίξοες συνθήκες, να βλέπει τη θετική πλευρά των πραγμάτων και να βρίσκει λύσεις. Η Ήβη έχει πείσμα και αποφασιστικότητα και όταν βάλει ένα στόχο, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τον πετύχει, όσο μεγαλεπήβολοςκαι να είναι.

Ποιες είναι οι αγαπημένες σας γωνιές της Λεμεσού για χαλάρωση και διασκέδαση;

Ε.: Αγαπώ πολύ τη θάλασσα! Όποιο μέρος δίπλα από τη θάλασσα, ακόμα και ένα απλό παγκάκι, είναι μέρος χαλάρωσης και ηρεμίας. Η παλιά πόλη, με τα στενά δρομάκια και τα παλιά κτίρια προσφέρει πολλές επιλογές για ψυχαγωγία, ανάλογα με τη διάθεσή σου.

Η ενασχόλησή σας με τα κοινά είναι κάτι με το οποίο επιθυμείτε να ασχολείστε για το υπόλοιπο της ζωής σας; Αν αποφασίζατε να απείχατε, πώς θα περνούσατε τις μέρες σας;

Η ενασχόληση με τα κοινά ήταν για μένα ένας τρόπος ζωής από τα μαθητικά μου χρόνια. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ τον εαυτό μου να απέχει από τα κοινά, γιατί θεωρώ πως αυτό θα ήταν μια αυτοκατάργηση της ανθρώπινης υπόστασής μου. Ωστόσο, θα ήθελα να μπορούσα να έβρισκα εκείνους τους τρόπους που θα μου άφηναν περιθώρια, να ασχοληθώ περισσότερο και με αυτά που έχει ανάγκη ο κάθε άνθρωπος. Το διάβασμα ενός καλούβιβλίου, τη μουσική, μια καλή παρέα, μια χαλαρή κουβέντα.Αν κάποιος μπορεί να συνδυάσει και τα δύο, τότε η ζωή του θα χαρακτηρίζεται από ένα σπουδαίο στοιχείο: το μέτρο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS