CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΡένα Ρώσση- Ζαΐρη: «Από μικρή έψαχνα μια μάνα για μένα»

Ρένα Ρώσση- Ζαΐρη: «Από μικρή έψαχνα μια μάνα για μένα»

Λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα της σειράς στην Ελλάδα, η συγγραφέας του βιβλίου “Δίδυμα Φεγγάρια” αποκαλύπτεται σε εκ βαθέων συνέντευξη! 

Από τον Πιερή Παναγή

Το τηλεοπτικό αποτέλεσμα απ’ το «Δίδυμα Φεγγάρια» πώς σας φάνηκε;

Με μάγεψε! Ο κύριος Βαλτινός είναι συγκλονιστικός στον ρόλο του. Έναν ρόλο τόσο σκοτεινό που, όπως έχει τονίσει και ο ίδιος, τον προκάλεσε ερμηνευτικά. Υπέροχη είναι και η Χριστίνα Παυλίδου, μα και όλοι οι ηθοποιοί που εμφανίζονται, ακόμα και τα μικρούλια που παίζουν στη σειρά!

Είδατε γυρίσματα;

Βέβαια! Ταξίδεψα ειδικά στη λατρεμένη μου Κύπρο, γνώρισα τα παιδιά που παίζουν, τους παραγωγούς, τους σκηνοθέτες και όλους τους συνεργάτες μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Είδα το μεράκι τους, το πόσο παθιασμένοι είναι με τη δουλειά τους.

feggaria

Απ’ την προηγούμενη συνέντευξη μας θυμάμαι να μου λέτε πόσο θα θέλατε ένα βιβλίο σας να μεταφερθεί στην τηλεόραση. Πώς όμως έγινε η πρόταση του ΑΝΤ1;

Ήταν πρόταση και επιθυμία του διευθυντή του ΑΝΤ1 Κύπρου, Κωνσταντίνου Οδυσσέως. Σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής Make It Productions, του Κούλλη Νικολάου και του Ανδρέα Γεωργίου τελικά έγινε πραγματικότητα και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Βέβαια, είχε προηγηθεί η αγάπη του κοινού, που ανέβασε τα «Δίδυμα Φεγγάρια» στις  πρώτες θέσεις των best seller και τίμησε με το βραβείο, «Ο πιο Ερωτικός Χαρακτήρας», στα «Βραβεία Βιβλίου Public 2015».

Αν είχατε ευκαιρία να γνωρίσετε έναν ήρωα ή ηρωίδα απ’ τα βιβλία σας ποιος/α θα ήταν αυτός/ή;

Την Αλίκη, τη φιλενάδα της γιαγιάς μου, την ηρωίδα στα «Δίδυμα Φεγγάρια». Τη γυναίκα που αναγκάστηκε να πουλήσει το ένα της παιδί.

Πώς «χτίζετε» κάθε μυθιστόρημά σας;

Για να ξεκινήσω το ταξίδι, χρειάζομαι μια πρόταση, μια ιδέα. Παρέα με τους ήρωες βιώνω καταστάσεις, γίνομαι κομμάτι τους. Προσπαθώ να ζωντανέψω συναισθήματα,να καταθέσω την ψυχή μου. Ό,τι κι αν γράφω, ό,τι κι αν σκεφτώ, αφετηρία έχω την εποχή που ζω και τις ανάγκες της. Θέτω πάντοτε έναν στόχο που αποτελεί την πηγή της έμπνευσής μου.

Υπάρχουν στιγμές που νιώθετε ότι χάθηκε ο δρόμος; Ότι το άγχος για να βγει άλλο ένα best seller υπερισχύει της χαράς του γραψίματος; 

Τις στιγμές που καταθέτω στο χαρτί τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου, δεν περιμένω  να αναδειχτεί στα ευπώλητα το μυθιστόρημά μου ή να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη. Γράφω, γιατί η γραφή είναι η ανάσα μου. Εύχομαι μονάχα να το αγαπήσουν οι αναγνώστες μου, να γίνουν ένα με τους ήρωές του, να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους. Προσπαθώ να είμαι αληθινή, να χαίρομαι, να λυπάμαι, να γελάω, ακόμα και να κλαίω γράφοντας. Να μη φοβάμαι να ανοιχτώ συγγραφικά, να κάνω «σκανδαλιές». Να γεμίζω ανατροπές κάθε μυθιστόρημα, να προσπαθώ να κόβω την ανάσα του αναγνώστη.

Είχα διαβάσει σε μια συνέντευξή σας ότι ποτέ δεν ξέρετε το τέλος των βιβλίων σας. Δύσκολο να το πιστέψει κανείς…

Κι όμως είναι η αλήθεια! Τα παιδιά και το παιδικό παραμύθι με το οποίο ασχολούμαι με έμαθαν να «παίζω» με τους ήρωές μου. Θα ήταν βαρετό αν ήξερα το τέλος κάθε ιστορίας. Ταξιδεύω μαζί με τους χαρακτήρες και πολλές φορές, ενώ πιστεύω πως ξέρω τον δρόμο που θα πάρουν, αλλάζω γνώμη, λοξοδρομώ. Επίτηδες. Για να δω πού θα καταλήξουν. Ακολουθώ τη ρότα της ζωής τους και παρέα τους πειραματίζομαι, παθιάζομαι.

rena2

Το ότι σας χαρακτηρίζουν ροζ σας θυμώνει;

Η λογοτεχνία δεν έχει χρώματα, ούτε ταμπέλες. Τίποτα δεν πρέπει να έχει ταμπέλες στη ζωή μας. Όποιο χρώμα κι αν χαρίσουν στη γραφή μου και πάλι δε θα θυμώσω.

Δεδομένου ότι έχετε ένα μεγάλο φανατικό κοινό που απαρτίζεται κυρίως από γυναίκες, όπως παραδεχτήκατε στο παρελθόν, το συμπέρασμα είναι ότι γνωρίζετε καλά τη σύγχρονη Ελληνίδα. Ποια είναι;  

Αριθμητικά υπερτερούν οι γυναίκες, αλλά με διαβάζουν και πολλοί άντρες. Η λογοτεχνία δεν ξεχωρίζει φύλα. Μέσα από τα βιβλία μου αγωνιώ να αποκρυπτογραφήσω τη σύγχρονη Ελληνίδα. Πιστεύω πως είναι η γυναίκα που παλεύει με όλες τις αντιξοότητες της ζωής της, που έχει μπλεχτεί στα πλοκάμια της οικονομικής κρίσης, που προσπαθεί μέρα νύχτα να είναι σωστή μάνα, σύζυγος, ερωμένη, φίλη. Είναι η ηρωίδα μου. Και προσπαθώ, στ’ αλήθεια προσπαθώ, να τη βοηθήσω να αγαπήσει τον εαυτό της.

Τις άλλες κυρίες που γράφουν αντίστοιχη λογοτεχνία όπως η Μαντά, η Δημουλίδου, η Οικονόμου τις διαβάζετε; Ο κόσμος νομίζω έχει μια εικόνα ότι είστε στα μαχαίρια…

Κάνετε λάθος. Εκτιμώ την κυρία Μαντά, την κυρία Δημουλίδου, εκτιμώ τη δουλειά τους, φυσικά και διαβάζω τα βιβλία τους. Όλοι οι συγγραφείς που ανήκουμε στην οικογένεια των εκδόσεων Ψυχογιός είμαστε ενωμένοι, αγαπημένοι, βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Όσο για την Καίτητην Οικονόμου… Ήμασταν αδελφικές φίλες, λάτρευε η μια την άλλη. Μου λείπει αφάνταστα.

Βγάλατε λεφτά κάνοντας αυτή τη δουλειά;

Η συγγραφή δεν είναι δουλειά. Είναι ανάγκη, είναι ανάσα ψυχής. Είμαι τυχερή, γιατί η ενασχόληση με το πάθος μου, μου επιτρέπει να ζω με αξιοπρέπεια.

Ασχολείστε με το παιδικό βιβλίο. Απ’ τα δικά σας παιδικά χρόνια τι είναι αυτό που θυμάστε πιο έντονα;

Να ψάχνω μια μαμά για μένα…

Από τι τη χάσατε;

Από καρκίνο. Έφυγε όταν ήμουν ενάμιση έτους. Όταν μεγάλωσα λίγο και κατάλαβα τον κόσμο, εκεί γύρω στα 3-4 ρωτούσα γιατί εγώ δεν έχω μαμά. Και ο μπαμπάς μου, μου έλεγε πως έχω μαμά αλλά πήγε ένα ταξίδι. Και αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς.

Ρίχνατε φταίξιμο στον εαυτό σας; Ότι φταίγατε εσείς που έφυγε;

Συνεχώς το έκανα αυτό. Έλεγα πως ήμουν άτακτη και γι’ αυτό έφυγε, πως δεν με ήθελε πια. Μεγαλώνοντας όμως έμαθα έτσι να μισώ τα ψέματα που λέγονται για χάρη μου.

Εσείς πώς τα αντιλαμβανόσασταν όλα αυτά τότε;

Για να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες κουκουλωνόμουν και έλεγα πως έχω μια μαμά και πως είναι η Χιονάτη, με αφήνει να τρώω όσο παγωτό θέλω, με αγκαλιάζει συνέχεια, δεν με αφήνει απ’ τα χέρια της, παίζει μαζί μου, δεν με μαλώνει…

Φτιάχνατε μια άλλη, δική σας πραγματικότητα.

Και έτσι έκανα ασκήσεις φαντασίας. Κάθε μέρα για χρόνια πολλά έκανα αυτό. Γι’ αυτό ακολούθησα νομίζω το επάγγελμα του παιδαγωγού. Για να βιώνω πάντα την παιδική ηλικία, για να παίρνω αγάπη απ’ τα παιδιά. Για 16 χρόνια αυτή ήταν η δουλειά μου και αναρωτιόμουν γιατί πληρώνομαι σε έναν τέτοιο παράδεισο. Ήταν κάτι περισσότερο από ευτυχία.

rena

Σήμερα έχετε γράψει περισσότερα από 150 παιδικά βιβλία, βιβλία για ενήλικες, μεταφράσατε 1500 βιβλία! Με έναν πρόχειρο υπολογισμό  μεταφράζετε ή γράφετε καθημερινά. Δεν είναι μεγάλος όγκος δουλειάς;

Είναι μεγάλος όγκος… Μια ζωή γράφω. Και το λατρεύω αυτό που κάνω!

Είστε μια συγγραφέας που γράψατε κατά κόρων για την αγάπη μέσα στα βιβλία σας. Πώς θα την ορίζατε;

Είναι ο ένας και μοναδικός δρόμος της ζωής.Είναι ο λόγος για τον οποίο ήρθαμε σε αυτή τη Γη. Γι’ αυτό και γράφω για την αγάπη.

Εσείς ερωτευτήκατε με το πάθος των ηρώων σας;

Αλίμονο! Πώς θα τολμούσα να αγγίξω συγγραφικά την ανάσα του Θεού, πάνω στη Γη αν δεν το έκανα;

Όταν δεν δουλεύετε τι είναι αυτό που απολαμβάνετε να κάνετε;

Να διαβάζω, να κολυμπάω, να ζωγραφίζω, να παρατηρώ τη ζωή που κυλάει γύρω μου…

Ετοιμάζεται κάτι καινούριο;

Το καινούργιο μυθιστόρημά μου «Δυο φιλιά για την Αμέλια», θα βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων από τις εκδόσεις Ψυχογιός, στις αρχές Μαΐου. Είναι η ιστορία μιας γυναίκας που έκανε όλη την Ελλάδα να την ερωτευτεί, η ιστορία της ζωής μιας διάσημης ηθοποιού.

Το τραγούδι των τίτλων της σειράς του ΑΝΤ1, σε μουσική Τόνυ Μαυρίδη και ερμηνεία της Ελένης Βιτάλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS