OMIKRONΜαρόκο: Πολύχρωμο σκηνικό

Μαρόκο: Πολύχρωμο σκηνικό

Εξωτικό, πληθωρικό, κοσμοπολίτικο… Αν το Μαρόκο ήταν πρόσωπο σίγουρα θα έμοιαζε στις Θέλξια-Βαλέρια και Αντριάνα Φραγκούδη. Fashionistas, επιχειρηματίες και influencers ξεναγούν το Omikron στους πολύχρωμους δρόμους  του Μαρακές.

Aπό την Κούλα Θεμιστοκλέους

Ξαδέρφες, φίλες, συνάδελφοι, αχώριστες σε όλα. Αφορμή για το ταξίδι τους στο εξωτικό Μαρακές, υπήρξε μια επαγγελματική πρόταση που τους έγινε για διαφήμιση γνωστού brand γυαλιών. Αυτό που τις εντυπωσίασε με την άφιξή τους στην πόλη ήταν ο συνδυασμός του παλιού με το καινούργιο με ένα μοναδικό τρόπο. Τα χρώματα και η αρχιτεκτονική είναι απίστευτη. Αυτό που κράτησαν; «Η κοινωνική ανισότητα με μια βόλτα στο δρόμο είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Υπάρχει πλούτος αλλά και τεράστια φτώχεια». Η Θέλξια-Βαλέρια και η Αντριάνα Φραγκούδη αποτυπώνουν το προσωπικό τους ταξιδιωτικό ημερολόγιο από το κοσμοπολίτικο Μαρακές, με συμβουλές και tips για τους επίδοξους ταξιδιώτες ενός από τους πλέον hip oriental προορισμούς.

 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
«Υπάρχουν πολλά αξιόλογα ξενοδοχεία στο Μαρακές. Προτείνουμε το Four Seasons Resort, ένα πολυτελές ξενοδοχείο με κομψό στιλ και υπέροχους κήπους, σε ιδανική τοποθεσία -περίπου 15 λεπτά με τα πόδια από το Βασιλικό Θέατρο- και τις κοσμοπολίτικες γειτονιές της Ville Nouvelle. Πολλά από τα δωμάτιά του έχουν θέα τα βουνά του Άτλαντα. Αξίζει να κάτσεις στο μπαρ με τη βιβλιοθήκη -είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να απολαύσεις ποικιλία από κοκτέιλ.
Ακόμη μια πρόταση είναι και το ξενοδοχείο La Mamounia. Μόλις λίγα λεπτά μακριά από την πλατεία Jemaa el-Fnaa στο Μαρακές, προσφέρει εκλεπτυσμένη πολυτέλεια και την άνεση ενός ξενοδοχείου παλατιού πέντε αστέρων. Τα δωμάτια, οι σουίτες και οι πολυτελείς σουίτες διαθέτουν απίστευτη θέα στους κήπους, τα βουνά του Άτλαντα και το Τζαμί Koutoubia. Μια επίσκεψη στο spa του La Mamounia για να ζήσεις μια απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης με ένα τελετουργικό στο παραδοσιακό χαμάμ, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τεχνικές και τα φυσικά προϊόντα επιβάλλεται».

ΦΑΓΗΤΟ
«Καλό θα ήταν να αποφύγει κανείς το φαγητό από το δρόμο. Για μεσημεριανό συστήνουμε το «Riad Tamsna», ένα εστιατόριο-γκαλερί, ιδανική απόδραση από την κίνηση και το θόρυβο των δρόμων. Για βραδινό πολύ καλά είναι τα «Dar Marjana» ή το «Le Tobsil» με τέλειο σέρβις και καλή μουσική όπως επίσης και το «Lotus Club» με ισπανική και μεσογειακή κουζίνα.
Εκτός Μεδίνας δοκιμάστε την κουζίνα του πολυτελούς «Red House» και του αγαπημένου «Al Fassia» στο Γκελίζ, όπου οι σεφ και οι σερβιτόροι είναι γυναίκες και το φαγητό δεν είναι απλή βιολογική ικανοποίηση, αλλά απόλαυση των αισθήσεων».

SHOPPING
«Η εμπειρία του shopping δεν είναι όπως την γνωρίζεις. Καλύτερη ημέρα για αγορές είναι το Σάββατο. Ανακάλυψε τη μαγεία του λαβύρινθου των σουκ: σκεπαστά σοκάκια γεμάτα μικρομάγαζα. Κάθε τμήμα του σουκ ειδικεύεται σε κάποιο υλικό (μεταλλικά κηροπήγια και φωτιστικά, δερμάτινες παντόφλες και ζώνες, κελεμπίες και μάλλινα κασκόλ, γυάλινα ποτήρια), ενώ σε ένα σημείο τους τα σοκάκια οδηγούν σε μια υπαίθρια πλατεία, όπου οι γυναίκες πουλούν καλάθια. Εκτός όμως από τα κλασικά εμπορικά είδη, τα σουκ κρύβουν και εκπλήξεις, όπως η γκαλερί τέχνης Minestero del Gusto, με πανοραμική θέα της Μεδίνας από την ηλιόλουστη ταράτσα της, τα κοσμηματοπωλεία Tresor du Sud και Chez Abdou με ασημένια κοσμήματα διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους και η boutique Beldi που φημίζεται για τις haute couture δημιουργίες της. Για τυπικά μαροκινά χαλιά επισκεφθεί     τε το Petit Palais, ενώ αξίζει να δει κανείς την εντυπωσιακή συλλογή ποτηριών τσαγιού στο Bazaar du Musee».

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
» Ο Jardin Majorelle, ο απίστευτα χρωματιστός κήπος που άφησε ο Yves Saint Laurent κληρονομιά στην αγαπημένη του γειτονιά. Μια όαση δροσιάς, ειδικά τα καλοκαίρια, είναι ό,τι πρέπει για βόλτα ανάμεσα σε σιντριβάνια, μονοπάτια γεμάτα λουλούδια, φουντωτά παρτέρια και πουλιά που κελαηδούν πάνω στα δέντρα.
» Τα υπέροχα παραδοσιακά αρχοντικά του Μαρακές τα Riads, είναι στην πλειοψηφία τους χτισμένα γύρω από μια εσωτερική αυλή –κατά κανόνα με σιντριβάνι και λειτουργούν σήμερα ως ατμοσφαιρικά ξενοδοχεία, ενίοτε και spa. Εμείς επισκεφθήκαμε το Riad Be για μοναδικές φωτογραφίες.

» Η Μεδίνα, η παλιά πόλη του Μαρακές που βρίσκεται εντός των τειχών, είναι το κορυφαίο αξιοθέατο. Ολόκληρη η πόλη αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
» Το διάσηµο μεγαλοπρέπες για την αρχιτεκτονική του ανάκτορο Palacio da Bahia. Το ίδιο σπουδαίος µε το κτίριο είναι και ο κήπος του, συνολικής έκτασης 8.000 τ.µ.
» To χωριό Merzouga για να κάνεις βόλτες με καμήλες.

ΤΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ:
«Τα περίφημα πήλινα ζωγραφιστά στο χέρι σκεύη, παντοφλίτσες δερμάτινες και άλλα δερμάτινα είδη, περίτεχνες λάμπες, υφαντά μάλλινα κιλίμια, άφθονα μπαχάρια. Ακόμη το αγνό argan oil, που φτιάχνεται με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Καλύτερα κλείσε από πριν μία έξτρα βαλίτσα»!

Η ΠΙΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ…
«Άνοιξη ή Φθινόπωρο, όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο ανεκτές. Το καλοκαίρι είναι πολλή ζέστη και η υγρασία είναι ανυπόφορη. Η ιδανική μέρα για να φτάσεις στο Μαρακές είναι η Παρασκευή (σαν Κυριακή για τους μουσουλμάνους) όπου η πόλη είναι κάπως πιο ήσυχη και τα περισσότερα μαγαζάκια στα στενά σοκάκια των σουκ είναι κλειστά.».

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ
» Να ντύνεσαι προκλητικά, να κυκλοφορείς μόνη, ειδικά το βράδυ στα παζάρια. Εάν δεν είστε μεγάλη παρέα καλύτερα να κλείσετε έναν οδηγό-ξεναγό για να σας συνοδεύει.
» Απόφυγε -πολύ σημαντικό- να πιεις νερό βρύσης, αλλά μόνο εμφιαλωμένο. Ακόμα κι όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου! Επίσης απόφυγε τα παγάκια και τα φρέσκα λαχανικά, καθώς μπορεί να έχουν πλυθεί με νερό.
» Τα σοκάκια της Μεδίνας δεν έχουν ονόματα, πινακίδες και σήματα και είναι πολύ εύκολο να κάποιος να χαθεί.
» Το αλκοόλ απαγορεύεται σε δημόσιους χώρους.
» Προσοχή στα προσωπικά σου αντικείμενα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS