CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΓιάννης Αντετοκούνμπο: Το ιερό «ελάφι» του NBA

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Το ιερό «ελάφι» του NBA

Ο σούπερ σταρ των Milwaukee Bucks κατέκτησε φέτος το δικαίωμα σε αυτό που θεωρείται το ακριβότερο συμβόλαιο στην ιστορία του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ. Στην πραγματικότητα έχει καταφέρει πολλά περισσότερα, αναδεικνύοντας τον εαυτό του σε έναν πραγματικά επιδραστικό άνθρωπο με τις επιδόσεις του στο παρκέ και κυρίως τη στάση του στην αληθινή ζωή.

Από τον Κώστα Μπουρούση

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν έχει συνηθίσει τους δημοσιογράφους σε εξωγηπεδικά ξεσπάσματα. Η πραότητα, η ηρεμία και η νηφαλιότητα που επιδεικνύει στις συνεντεύξεις, τις δηλώσεις και τις δημόσιες εμφανίσεις του τον κάνουν ώρες-ώρες να μοιάζει ύποπτα νουνεχής για τα 24 χρόνια του. Γι’ αυτό και πολλοί παραξενεύτηκαν (και ακόμα περισσότεροι ξαφνιάστηκαν) από την απόφασή του να αποχωρήσει από τη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ήττα των Milwaukee Bucks από τους Toronto Raptors στον έκτο ανατολικό τελικό. Η κίνησή του δεν είχε να κάνει με την αδυναμία του να ελέγξει το θυμικό του, επειδή ήθελε όσο τίποτα να δει την ομάδα του σε έναν τελικό NBA. Αλλά ήρθε ως απάντηση στη δημοσιογράφο του δικτύου ESPN Malika Andrews, η οποία έσπευσε να τον ρωτήσει εάν η είσοδος στον τελικό των τελικών απαιτεί περισσότερη εμπειρία από τους παίκτες. Και πάλι, όμως, η αντίδρασή του δεν πυροδοτήθηκε από εγωισμό ή ναρκισσισμό. Άλλωστε, ο Greek Freak έδειξε την ενόχλησή του πριν ακόμα η ρεπόρτερ ολοκληρώσει την ερώτησή της. Αιτία για την αποχώρησή του ήταν ένα άρθρο της δημοσιογράφου, λίγες ημέρες πριν από την αναμέτρηση που θα έκρινε την τύχη των Bucks, στο οποίο ετίθετο υπό αμφισβήτηση η πρόωρη supermax επέκταση του συμβολαίου του Αντεντοκούνμπο με την ομάδα του στο τέλος της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, εφόσον τα «Ελάφια» δεν καταφέρουν να περάσουν ξανά στον τελικό.

Στην πραγματικότητα η Andrews αποδομούσε ό,τι με μεθοδικότητα, αγώνα και πολλή δουλειά χτίζει ο Έλληνας παίκτης από το 2013, όταν επιλέχτηκε στο κορυφαίο μπασκετικό πρωτάθλημα του πλανήτη. Μπορεί οι Bucks να αποκλείστηκαν από τον τελικό, όμως, ο Αντετοκούνμπο κατέκτησε, σαρώνοντας για δεύτερη συνεχή σεζόν όλες τις κατηγορίες στο πρωτάθλημα, το δικαίωμα στην πενταετή επέκταση του συμβολαίου του με την ομάδα για το ποσό-ρεκόρ των 247,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Με άλλα λόγια, μπορεί να πετύχει το μεγαλύτερο deal παίκτη στην ιστορία του NBA. Λίγες ώρες μετά από την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου ο σούπερ σταρ της ομάδας του ανάρτησε μια φωτογραφία του στο Instagram, συνοδεύοντάς την από την υπόσχεση ότι οι Bucks θα επιστρέψουν στα παρκέ καλύτεροι και πιο δυνατοί. Άλλωστε, αν κάτι είναι που τον διαχωρίζει σαν την ήρα από το στάρι από τους σπουδαίους καλαθοσφαιριστές αυτό είναι το πείσμα, η στοχοπροσήλωση και η επιμονή του.

Κι αυτό δεν είναι κάτι επίκτητο που έμαθε από τα χρόνια του στο NBA, αλλά μάλλον ένα έμφυτο χαρακτηριστικό του που είχε διαφανεί από τα χρόνια ακόμα που ο παγκοσμίως άγνωστος λιπόσαρκος τύπος πουλούσε παράνομα τσάντες, CDs και γυαλιά ηλίου για να βγάλει τα προς το ζην στους δρόμους του κέντρου των Αθηνών. «Πουλούσα γυαλιά, ρολόγια, CD και DVD. Ήμουν ο καλύτερος πωλητής. Το μυστικό μου ήταν ότι δεν τα παρατούσα. Θα συνέχιζα να κάνω ερωτήσεις μέχρι να πουλήσω. Ήμουν και χαριτωμένος, επειδή ήμουν νεαρός», περιέγραφε στη συνέντευξή του στην εμβληματική εκπομπή «60 Minutes» του δικτύου CBS τον Μάρτιο του 2018, καθηλώνοντας 21 εκατομμύρια Αμερικανούς τηλεθεατές. Προφανώς, ελάχιστοι από αυτούς μπορούσαν να πιστέψουν ότι ο χαρισματικός παίκτης των Bucks μεγάλωσε με πλείστες όσες στερήσεις, έκανε σχεδόν από παιδί δουλειές του ποδαριού και μοιραζόταν ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια με τον αδελφό του Θανάση, τα οποία φορούσαν εκ περιτροπής στους αγώνες του Φιλαθλητικού ή αλλιώς ομάδας που ανέδειξε το ταλέντο τους. Ακόμα λιγότεροι θα υπέθεταν ότι ο θεόρατος παίκτης με το παρατσούκλι Greek Freak έζησε μέχρι τα 18 χρόνια του άπατρις, αφού ούτε η γενέτειρα των γονιών του Νιγηρία, ούτε η Ελλάδα στην οποία ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε αναγνώριζαν την υπόστασή του.

 

Όμως αυτές οι δυσκολίες, τα προγνωστικά που ήταν ξεκάθαρα εναντίον του, δεν του χάρισαν απλώς μια ωραία μυθιστορηματικής κοπής ιστορία για να αφηγείται σήμερα στις συνεντεύξεις του. Αλλά τον σμίλεψαν και τον διαμόρφωσαν ως άνθρωπο, τον έκαναν όχι να μοιάζει αλλά να είναι ένα φωτεινό πρότυπο. «Ήταν δύσκολα. Δεν είχαμε πολλά λεφτά, αλλά ήμασταν ευτυχισμένοι. Όταν είχαμε προβλήματα μαζευόμασταν όλοι στο ίδιο δωμάτιο και περνούσαμε καλά. Γελούσαμε, παρά τις δυσκολίες. Σίγουρα όλο αυτό μας έκανε πιο δυνατούς», έλεγε σε άλλο σημείο της αφήγησής του σε εκείνη τη συνέντευξη του CBS.

Η οικογένεια για τον Αντετοκούνμπο είναι ίσως ό,τι πιο ιερό έχει στη ζωή του. Γι’ αυτό κι όταν το 2014 η αίτηση για άδεια παραμονής της μητέρας του και του αείμνηστου πατέρα του -έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το 2017 σε ηλικία μόλις 53 ετών- στις Ηνωμένες Πολιτείες απορρίφθηκε για δεύτερη φορά ο ίδιος σκέφτηκε ακόμα και το ενδεχόμενο να αφήσει μια καριέρα που προβλεπόταν θριαμβική, προκειμένου να βρίσκεται κοντά στην εστία του. Και η εστία για τον Greek Freak, η αληθινή πατρίδα είναι οι άνθρωποί του. Άλλωστε, δεν ήταν μόνο η προσωπική φιλοδοξία την οποία πάσχισε να εξαργυρώσει στο NBA, αλλά και η αγωνία του να εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή για τους δικούς του ανθρώπους. Και το καταφέρνει περίφημα.

Με σκληρή δουλειά και ασκητική προσήλωση στο να γίνεται μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ανάγλυφο παράδειγμα από τη σωματική διάπλασή του που άλλαξε ριζικά προς το καλύτερο στα χρόνια που αγωνίζεται στο αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ. Χωρίς κάποιο μαγικό ραβδί. Ο Αντετοκούμπνο μεταμορφώθηκε, χάρη στη δική του σκληρή προσπάθεια, στις εξαντλητικές προπονήσεις και το αυστηρό διατροφικό πλάνο, στο οποίο μάλιστα συμμετείχε χάριν συμπαράστασης ολόκληρη η οικογένειά του, που του χάρισε τα μυϊκά κιλά που τόσο χρειαζόταν. Τα 21 λεπτά του ντοκιμαντέρ «Finding Giannis» που προβλήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο κανάλι του NBA ήταν και αποκαλυπτικά για τη σπουδαία διαδρομή του και -κυρίως- συγκινητικά. «Υπήρχαν μέρες που έπαιζα τόσες πολλές ώρες, που τα παπούτσια μου είχαν τρύπες. Άλλες μέρες φορούσα το ίδιο ζευγάρι παπούτσια με τον αδελφό μου και όταν ήρθα στο ΝΒΑ μου έδωσαν 50 ζευγάρια παπούτσια κάθε μήνα», εξιστορούσε ο ίδιος.

Και μπορεί όταν έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες να μη γνώριζε το παραμικρό ούτε για τη χώρα, ούτε για τους κατοίκους της, ούτε για το NBA, μπορεί να αμφέβαλλε για το εάν θα κατάφερνε να κερδίσει το δυσθεώρητο στοίχημα, όμως, βιωματικά έμαθε και εξακολουθεί να ζει στο πετσί του το αμερικανικό όνειρο, χωρίς ποτέ να ξεχνά ούτε ποιος είναι, ούτε από πού ξεκίνησε. Αν κάτι έχει μάθει ο Αντετοκούνμπο είναι να προσδιορίζει ο ίδιος τον εαυτό του και να αναλαμβάνει την ευθύνη για την τύχη του. Δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, γεννημένος και μεγαλωμένος σε μια χώρα που εξακολουθεί να δείχνει με το δάχτυλο οτιδήποτε διαφορετικό και να κοιτά με καχυποψία οποιονδήποτε παρεκκλίνει από αυτό που θεωρείται «μέσος όρος». Σημειολογικά μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι η περίπτωση του Greek Freak αποκτά μια παραπάνω σημασία, ακριβώς επειδή ο για πολλούς ξένος στην Ελλάδα Αντετοκούνμπο έγινε ο Έλληνας του NBA στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, όταν δηλαδή η μισαλλοδοξία και ο φόβος για τον άλλο, τον ξένο, τον διαφορετικό βρέθηκαν στο ζενίθ τους. «Δεν έχει σημασία τι μπορούν να πιστέψουν οι άνθρωποι από το παρατσούκλι μου», έλεγε σε συνέντευξή του τον περασμένο Μάρτιο. «Υπήρχαν πολλές φορές όταν βρισκόμουν στην Ελλάδα που οι άνθρωποι είπαν: “Δεν είσαι Έλληνας. Είσαι Νιγηριανός, γιατί είσαι μαύρος”. Αλλά, υπήρξαν και πολλές φορές εκεί (σ.σ. στη Νιγηρία) που συνέβη το αντίθετο και οι άνθρωποι λένε “δεν είσαι Αφρικανός, είσαι Έλληνας, είσαι ο Greek Freak”. Αλλά, δεν με νοιάζει πραγματικά. Βαθιά μέσα μου ξέρω ποιος είμαι και από πού προέρχομαι. Αυτό είναι που έχει σημασία για μένα».

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS