CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΛένα Μαντά: Εξηγεί γιατί αναθεώρησε και δίνει βιβλίο της να μεταφερθεί στην...

Λένα Μαντά: Εξηγεί γιατί αναθεώρησε και δίνει βιβλίο της να μεταφερθεί στην τηλεόραση

Λίγες μέρες πριν την παρουσίαση του νέου της βιβλίου στην Κύπρο, η συγγραφέας των Best Seller εξηγεί πώς νιώθει κάθε φορά που την χαρακτηρίζουν «ροζ» και γιατί αναθεώρησε την άποψη της ότι δεν θα ξαναδώσει βιβλίο της να μεταφερθεί στην τηλεόραση.

Από τον Πιερή Παναγή

Βραβεία, χιλιάδες αναγνώστες, εκατομμύρια πωλήσεις, τηλεοπτική μεταφορά βιβλίου σας και το όνομα σας φιγουράρει ανάμεσα σε αυτό του Καζαντζάκη, Ντοστογέφσκι, Καβάφη, Λουντέμη ανάμεσα στους πιο ευπώλητους συγγραφείς στην Ελλάδα. Υποθέτω ότι εκπλήσσουν ακόμα κι εσάς όλα αυτά; 

Πάρα πολύ! Παράλληλα όμως είναι και μεγάλη χαρά να ξέρω οτι τόσο εγώ, όσο και η δουλειά μου, βρισκόμαστε στην μεγάλη αγκαλιά του αναγνωστικού κοινού. Επιπλέον δε, είναι και μεγάλη τιμή όλα όσα αναφέρατε.

Ποιο ήταν το ζητούμενο όταν ξεκινούσατε το γράψιμο;

Να ταξιδέψω το μυαλό και την ψυχή μου, να ζήσω χίλιες ζωές, να βιώσω εκατοντάδες εμπειρίες. Αγαπούσα από μικρή το χαρτί και το μολύβι, κάθε άγραφη σελίδα, ήταν πάντα πρόκληση για μένα.

Υπάρχουν στιγμές που νιώθετε ότι χάθηκε ο δρόμος; Ότι το άγχος για να βγει άλλο ένα best seller υπερισχύει της χαράς του γραψίματος; 

Αυτό δεν μπορεί να γίνει! Η συγγραφή είναι κάτι μαγικό και την ώρα που γράφω, δεν χωράει στο μυαλό μου τίποτα άλλο από την ιστορία και τους ήρωές μου. Ο δρόμος που λέτε, είναι για μένα κάτι σαν…μονόδρομος και μάλιστα ταχείας κυκλοφορίας! Οταν μπαίνω σε αυτόν, η ταχύτητα, η διαδρομή και τα τοπία που εναλλάσσονται με κρατούν μακριά από κάθε τι ταπεινό, όπως το κυνήγι της επιτυχίας.

Τα βιβλία σας έχουν μεταφραστεί, έχουν αγοραστεί από εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες, έχετε κερδίσει βραβεία για το έργο σας. Είναι δύσκολο να ξεπεραστεί μια προηγούμενη επιτυχία; Με την πάροδο των χρόνων, αυτό σας αγχώνει;

Δεν έχω νιώσει ποτέ άγχος, όσο κι αν ακούγεται παράξενο ή ακόμα και απίστευτο κάτι τέτοιο. Αν ήταν διαφορετικά, μετά από Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι,  δεν θα έπρεπε να γράψω τίποτα άλλο! Κάποια βιβλία μου, αρέσουν στο αναγνωστικό κοινό περισσότερο, κάποια λιγότερο, κάτι που είναι απόλυτα λογικό, εγώ όμως απολαμβάνω την διαδικασία της συγγραφής για καθένα από αυτά, σαν να είναι το πρώτο! Δεν κάθομαι να σκεφτώ τι θα αρέσει και τι όχι. Αν το έκανα, θα ήταν σαν να κορόιδευα πρώτα τον εαυτο μου και μετά τους αναγνώστες κι αυτό δεν το ανέχομαι ουτε καν σαν σκέψη!

Το ότι σας χαρακτηρίζουν ροζ σας θυμώνει;

Κατ αρχήν το ροζ δεν πάει μόνο του!  Με αποκαλούν “βασίλισσα του ροζ”! Πρώτον το ροζ είναι μια χαρά χρώμα και στις μέρες μας λείπει από την παλέτα των χρωμάτων της ζωής μας. Τέλος, ως βασίλισσα θέλω να δω τα διαπιστευτήρια όσων προσπαθούν χρόνια τώρα να με θυμώσουν και δεν το καταφέρνουν! Και για να τους βοηθήσω, λέω οτι άδικα προσπαθούν….

Δεδομένου ότι έχετε ένα μεγάλο φανατικό κοινό που απαρτίζεται κυρίως από γυναίκες, όπως παραδεχτήκατε και η ίδια στο παρελθόν, το συμπέρασμα είναι ότι γνωρίζετε καλά τη σύγχρονη Ελληνίδα. Ποια είναι;  

Δεν ξέρω αν γνωρίζω καλά την σύγχρονη Ελληνίδα ή δίνω μέσα απο τις ηρωίδες μου προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να είναι, αν ήθελε…. Εξάλλου θεωρώ αλαζονεία να πει κάποιος οτι γνωρίζει μια γυναίκα… Είμαστε απρόβλεπτα πλάσματα, και εντελώς αδύνατο  να μας βάλει κάποιος ταμπέλες ή να μας κατατάξει σε κατηγορίες.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, βρίσκεστε ανάμεσα στους πέντε συγγραφείς που επηρέασαν καθοριστικά τη ζωή των αναγνωστών τους. Τη δική σας ζωή τι είναι εκείνο που την επηρέασε καθοριστικά;

Υπάρχει μια φράση που για μένα είναι μότο ζωής: «Είμαι εγώ, κάθε τι που μου έχει τύχει». Θεωρώ λοιπόν πως δεν ήταν ένα το γεγονός, αλλά κάθε μέρα της ζωής μου που έφερνε κάτι καινούριο, μια νέα πρόκληση, με άλλαζε και με πήγαινε ένα βήμα παρακάτω. Σαφώς και δεν μπορώ όμως, να μην ξεχωρίσω  μια ιδιαίτερη για μένα στιγμή, που μου άλλαξε την ρότα.  Σε προσωπικό επίπεδο ήταν η συνάντησή μου με τον άντρα μου. Σε επαγγελματικό, η συνεργασία μου με τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Είστε μια συγγραφέας που έγραψε κατά κόρων για την αγάπη στα βιβλία της. Πώς θα την ορίζατε;

Η μαγεία της αγάπης, είναι αυτή ακριβώς! Δεν ορίζει και δεν ορίζεται. Η αγάπη αρκείται στην αγάπη…

Εκδίδετε ένα βιβλίο κάθε Μάιο. Γράφετε βιβλία για το καλοκαίρι; 

Παρ ολο που οι επικριτές μου χρησιμοποιούν τον μήνα έκδοσης των βιβλίων μου για να τα χαρακτηρίσουν βιβλία της ξαπλώστρας, πρέπει να σας πω, οτι πρόκειται για τυχαίο γεγονός. Υπέβαλλα το Βαλς με δώδεκα θεούς στις εκδόσεις Ψυχογιός τον Σεπτέμβριο του 2004 και λίγο καιρό αργότερα, πήρε την έγκριση και υπογράψαμε συμβόλαιο. Προγραμματίστηκε να βγει τον Μάιο του 2005 και από εκεί και μετά, υπογράφαμε την ίδια ημερομηνία, επειδή είμαι άνθρωπος της συνήθειας και τα βιβλία μου έβγαιναν Μάιο!

Το νέο σας βιβλίο «Η εκδίκηση των αγγέλων» κυκλοφορεί σε μερικές μέρες. Τι θα διαβάσει κανείς σε αυτό;

Νομίζω πολλά! Η Γαλάτεια, η ηρωίδα μου, είναι συγγραφέας αισθηματικών μυθιστορημάτων και καλείται να ψάξει τον θάνατο ενός εικοσάχρονου κοριτσιού, που έφυγε αναίτια. Η κοπέλα αυτή, ήταν ο μεγάλος έρωτας του γιου της και μαζί του, όπως και μαζί με την μητέρα της κοπέλας, θ αναζητήσουν απαντήσεις σε άλυτα προβλήματα, με πρώτο:ήταν δολοφονία? Και αν ήταν, γιατί δύο ιατροδικαστές δεν βρήκαν αιτία θανάτου? Οταν όμως αρχίσουν να βρίσκονται απαντήσεις τότε ίσως όλοι, ενδόμυχα, να ευχηθούν να μην είχαν ξεκινήσει ποτέ αυτή την έρευνα….

manta

Είχατε πει σε προηγούμενη συνέντευξή σας πως «Δεν πρόκειται να δώσω ξανά κανένα μου βιβλίο για να γίνει σήριαλ ή ταινία. Είδα τι έγινε κι εδώ στην Ελλάδα που το έδωσα. Είχα πολύ κακή εμπειρία με το «Βαλς με 12 θεούς» που έγινε σειρά και το μετανιώνω πολύ». Παρόλα αυτά του χρόνου θα μεταφερθεί στην τηλεόραση άλλο ένα βιβλίο σας, το «Πέντε Κλειδιά». Τι σας έκανε να αναθεωρήσετε την άποψή σας;

Είχα πει, οτι για να δώσω ξανά βιβλίο μου για σηριαλ, θα πρέπει να εγκρίνω το σενάριο! Απο την στιγμή που μαζί με την Ρένα Ρίγγα, που κάνει την διασκευή, είμαστε σε πλήρη ταύτιση και συνεχή επικοινωνία, ενώ η εταιρεία παραγωγής, συνεννοήθηκε και με τις εκδόσεις Ψυχογιός, που έχουν τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου, δεν βλέπω τον λόγο να μην αναθεωρήσω τις απόψεις μου. Παντα ήμουν υπερ της μεταφοράς βιβλίων στην μικρή ή στην  μεγάλη οθόνη, με την προϋπόθεση του σεβασμού στον δημιουργό και στο έργο του.

Αγωνιάτε για το τελικό αποτέλεσμα της σειράς;

Πάρα πολύ! Και με τα πιο προσεγμένα σχέδια και με τις καλύτερες προθέσεις, πολλά μπορούν να πάνε στραβά!

Αν κάποιος έπρεπε να διαβάσει ένα και μόνο βιβλίο σας ποιο θα συμβουλεύατε να είναι αυτό;

Το αγαπημένο μου… Το Βαλς με δώδεκα θεούς!

manta

manta1 manta2 manta3

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS