CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΜαρία Ιωάννου: Δεν υπάρχει πιστό αντίγραφο της Μαρίας

Μαρία Ιωάννου: Δεν υπάρχει πιστό αντίγραφο της Μαρίας

Η γνωστή ηθοποιός που αγαπήσαμε μέσα από τις συμμετοχές της στις ελληνικές και κυπριακές παραγωγές, φέτος επανέρχεται με ένα πολύ διαφορετικό ρόλο στην τηλεόραση και μας μιλά για τη συνεργασία της με το Omega, για την πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής της, τα παιδιά και τον σύζυγό της, για φόβους, ανασφάλειες και όλα όσα έχει μετανιώσει μέχρι στιγμής στη ζωή της.

Από τον Κωνσταντίνο Χάμπαλη

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι σε βλέπω πιο χαλαρή από τις πρώτες μέρες που ξεκίνησε η εκπομπή. Όλα είναι θέμα χρόνου;
Όλα είναι θέμα χρόνου αν αυτό τον χρόνο τον χρησιμοποιείς εποικοδομητικά. Αν δουλεύεις, αν προσπαθείς να βελτιώνεσαι και αν οι συνθήκες και οι άνθρωποι γύρω σου σε βοηθούν να ανθήσεις, θα ανθήσεις.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση για έναν ηθοποιό η τηλεόραση;
Είναι εύκολο μόνο από την άποψη ότι έχεις μία εξοικείωση με τις κάμερες. Από κει και πέρα μία ζωντανή εκπομπή είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από ό,τι το γύρισμα ενός σήριαλ. Εκεί δεν έχεις την ασφάλεια του ότι κρύβεσαι πίσω από ένα ρόλο ούτε την ασφάλεια του «κατ» και πάμε πάλι. Έκανες λάθος, ήδη είναι στο αέρα!

Τι σε δυσκόλεψε περισσότερο;
Οι συνεντεύξεις. Είχα μάθει μέχρι τώρα να δίνω συνεντεύξεις και όχι να παίρνω. Άσε, πολύ άγχος! Αλλά το βρίσκω σιγά-σιγά!

Τι σε φόβισε;
Τίποτα. Μπορώ να πω ότι δεν με φόβισε τίποτα! Όχι γιατί είμαι ατρόμητη, καλά είμαι λίγο (γέλια), αλλά επειδή όλο το team και το κανάλι με στήριξαν απόλυτα από την πρώτη στιγμή. Και οφείλω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα μπροστά στις κάμερες, την Έλενα, τον Αλέξανδρο και τον Παντελή, αλλά και πίσω από αυτές, στον παραγωγό μου Δημήτρη Γιαννακού που είναι ο φύλακας άγγελός μου, στη Μαρία και στον Μιχάλη, τους σκηνοθέτες μας και όλο το προσωπικό και τη διεύθυνση του Omega.

Ήσουν θετική, έμαθα, όταν κλήθηκες για δοκιμαστικό. Το ήθελες πολύ ή το είδες σαν μια καλή ευκαιρία να δοκιμαστείς και σε κάτι άλλο;
Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Καταρχάς το είδα σαν μια πρόκληση και μια αλλαγή που θα με ανανέωνε. Το να μάθεις ένα καινούριο κόσμο (και εννοώ τον κόσμο της παρουσίασης) από την αρχή, είναι πολύ ενδιαφέρον. Από την άλλη, από τη στιγμή που το ανέλαβα, ήθελα πάρα πολύ να γίνει καλά!

Έμαθα, ακόμη, ότι ξεχώρισες από το πρώτο λεπτό. Διαβασμένη, συγκεντρωμένη λες και έδινες εξετάσεις.
Δεν είναι ένα είδος εξετάσεων και το δοκιμαστικό; (γέλια)

Είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας ή επαγγέλματος; Δηλαδή, εσείς οι ηθοποιοί πρέπει να είστε προετοιμασμένοι σε όποια οντισιόν κι αν κληθείτε;
Δεν ξέρω αν είναι το ένα ή το άλλο ή και τα δύο. Εγώ ξέρω πώς δουλεύω. Ανακάλυψα ότι μπορώ να καταπολεμήσω το άγχος, μόνο με το να είμαι πολύ καλά προετοιμασμένη.

Επιμελής σε όλα;
Ναι, με μια ανυπέρβλητη, βασανιστική αίσθηση του καθήκοντος… να πάρει!

Από παιδί ήσουν τόσο συγκεντρωτική;
Δεν είμαι συγκεντρωτική ή τουλάχιστον προσπαθώ πολύ για να μην είμαι, γιατί το να περνούν όλα από τα χέρια σου είναι εξοντωτικό. Αφήνω ευθύνες λοιπόν και στους άλλους. Αυτά όμως που αναλαμβάνω τα φροντίζω όσο καλύτερα μπορώ.

Μαθήτρια; Από τους καλούς μαθητές της τάξης, υποθέτω. Έτσι σε κόβω…
Αν θεωρείται ένας έλεγχος με «άλφα» σε όλα τα μαθήματα, 20 στα 20 στις εξετάσεις και ούτε και μία ώρα απουσίας σε όλο το έτος… τότε ήμουν καλή! (γέλια) Ναι, ένας από τους ελέγχους μου στο γυμνάσιο έτσι ήταν!

Πάντως, μπορώ να κάνω εικόνα στο μυαλό μου εσένα με μπλε φούστα, λευκό πουκάμισο, γραβάτα και να παρελαύνεις πρώτη γραμμή στις εθνικές εορτές. Ωραία τα μαθητικά χρόνια, έτσι;
Ωραία αλλά δεν τα νοσταλγώ να σου πω την αλήθεια. Τα μαθητικά χρόνια για μένα ήταν σαν να έβαζα τα τούβλα για να χτίσω ένα σπίτι, μέσα στο οποίο κατοίκησα πολύ αργότερα!

Τι θυμάσαι από εκείνες τις εποχές;
Τα όνειρα που έκανα και τη λαχτάρα μου για να περάσω εκεί που ήθελα ώστε να τα πραγματοποιήσω! Κάποιους καθηγητές μου, τα αρχαία, τις φίλες μου… τη μοτοσυκλέτα μου! (γέλια)

Ήσουν παιδί χωρίς όρια;
Η αλήθεια είναι ότι παρά το ότι ήμουν πολύ επιμελής, είχα και μια τρέλα που δεν ξέρω από πού με έβρισκε… έτσι και έβαζα κάτι στο κεφάλι μου, θα το έκανα ο κόσμος να χαλάσει. Ό,τι και να ήταν αυτό, ακόμα και η μεγαλύτερη τρέλα. Επίσης δεν δεχόμουν επιβολές από κανέναν. Μια φορά τσακώθηκα με την πιο αγαπημένη μου καθηγήτρια γι’ αυτό το λόγο. Και όταν αργότερα πήγα να απολογηθώ γιατί έτσι έπρεπε, μου έδωσε ένα τεράστιο μάθημα ζωής. Μου είπε: «Εσύ δεν είσαι άνθρωπος για να απολογείσαι. Εσύ είσαι για να υποστηρίζεις αυτό που πιστεύεις!». Τάδε έφη Λούλα Καλογεράκη! Τη λατρεύω.

Αναπολείς συχνά το παρελθόν;
Όχι ποτέ. Ζω το τώρα και ονειρεύομαι το μέλλον.

Κάνεις σχέδια για το αύριο; Υπάρχουν κάποιες εικόνες στο μυαλό σου που θα ήθελες να ζωντανέψουν στο μέλλον;
Ναι βέβαια. Ποιος άνθρωπος ζει χωρίς όραμα για το μέλλον του; Και όραμα έχω και σχέδια έχω κι από όλα. Καλά από τον Θεό να είμαστε και η ζωή είναι γεμάτη με όμορφα πράγματα!

Τι είναι αυτό που σου δημιουργεί περισσότερο άγχος;
Άγχος έχω για τα καθημερινά πράγματα. Να προλάβω, να τακτοποιήσω, να λύσω προβλήματα…

Τι σε αγχώνει περισσότερο για τα παιδιά σου;
Είπα να δώσω όλο το άγχος για την οικογένειά μου στην Παναγία. Και ξαλάφρωσα. Πάω, της τα λέω και φεύγω ήρεμη!

Σε λυπεί το γεγονός ότι τώρα με την εκπομπή τους στερείς χρόνο από τη μητέρα τους;
Από τη στιγμή που δεν είναι λυπημένα, εμένα μου φτάνει και περισσεύει. Άλλωστε όλο τον υπόλοιπό μου χρόνο μαζί τους τον περνώ. Είναι η λαχτάρα μου η οικογένειά μου.

Σε παρακολουθούν στην εκπομπή ή ανήκεις στην κατηγορία των γονέων που απαγορεύουν την τηλεόραση στο σπίτι πριν διαβάσουν τα μαθήματά τους;
Παρακολουθούν κινούμενα σχέδια!

Είσαι αυστηρή μαζί τους;
Βάζω όρια, αλλά με πάρα πολλή αγάπη και τρυφερότητα και αγκαλιές και κατανόηση και συζήτηση.

Ο Χάρης ή η Μαρίλια, θυμίζει εσένα;
Δεν ξέρω, δεν τους συγκρίνω ούτε μαζί μου, ούτε μεταξύ τους.

Ποιος θεωρείς όμως ότι είναι πιστό αντίγραφο της Μαρίας;
Δεν υπάρχει πιστό αντίγραφο της Μαρίας και αλίμονο αν υπήρχε. Πρώτον γιατί τα παιδιά είναι γονιδιακός συνδυασμός της Μαρίας και του Ευθύμιου και δεύτερον και σημαντικότερον, η Μαρία δεν είναι τέλειο πρότυπο. Ελπίζω λοιπόν και εύχομαι να πάρουν τα καλά μου κι εμένα και του μπαμπά τους και να βγουν μια πιο βελτιωμένη έκδοση από εμάς. Αυτό θα ήταν ιδανικό.

Με τον μπαμπά τους, τι σχέση έχουν;
Την καλύτερη. Τον αγαπούν, τον θαυμάζουν και εκείνος απλά λιώνει μαζί τους.

Τα κορίτσια, λένε, είναι περισσότερο κολλημένα με τον μπαμπά και τα αγόρια με τη μαμά τους. Ισχύει στη δική σας περίπτωση;
Μικρές αδυναμίες.

Πώς καταφέρνεις να ισορροπείς μεταξύ δουλειάς και οικογένειας;
Τα αγαπώ και τα δυο πολύ και τους αφιερώνομαι.

Κλασική νοικοκυρά στο σπίτι ή δεν έχεις χρόνο γι’ αυτό τον ρόλο;
Όχι, ούτε χρόνο έχω, ούτε μου αρέσει αυτός ο ρόλος. Είναι, λοιπόν, ένας από τους τομείς που παραχωρώ ευθύνες αλλού. Ελέγχω όμως το αποτέλεσμα.

Δύσκολη υπόθεση να είσαι μητέρα και σύζυγος; Full time εργασία;
Κοίτα, ο κάθε άνθρωπος επιλέγει το lifestyle που του ταιριάζει. Για μένα είναι υπέροχο να είμαι μητέρα, σύζυγος και εργαζόμενη. Αυτό ήταν το όνειρό μου.

Δύσκολο;
Μερικές φορές πολύ. Αλλά τίποτα άλλο δεν θα με έκανε ευτυχισμένη. Γι’ αυτό αξίζει, η προσπάθεια, η δουλειά, η κούραση και όλα!

Υπάρχει χρόνος για τη Μαρία;
Μα η Μαρία μέσα από όλα αυτά ζει, χαίρεται, αναζωογονείται. Τι εννοείς, αν έχω χρόνο να βγω; Δεν με απασχολεί. Αν βρω χρόνο να κάνω πού και πού ένα ταξίδι, ναι. Αλλά όσο είμαι εδώ, δεν χρειάζομαι να κάνω τίποτα άλλο.

Και τι κάνεις για σένα;
Ακούω ομιλίες του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου όταν πάω για ύπνο!

Σε χαλαρώνει περισσότερο μία ομιλία από μια σειρά στην τηλεόραση ή μια χαλαρή μουσική συμφωνία;
Το καθένα έχει τη χάρη του. Και η σειρά στην τηλεόραση και η μουσική συμφωνία. Εννοείται ότι τα κάνω και αυτά αλλά οι συγκεκριμένες ομιλίες δεν είναι μόνο για χαλάρωση. Είναι πνευματική τροφή.

Πιστεύεις στο Θεό;
Ναι, πιστεύω.

Τι μετανιώνεις από όλα όσα έχεις ζήσει μέχρι στιγμής;
Για ό,τι μετανιώνω, φροντίζω να το τακτοποιώ επιτόπου. Τα λάθη μου τα πληρώνω, τις συγγνώμες μου τις ζητώ, τα θέματά μου τα λύνω. Δεν τα αφήνω να χρονίζουν. Δεν θέλω να κουβαλώ βάρη. Έτσι δεν έχω τίποτα που να το μετανιώνω διαρκώς. Το μετάνιωσα, το είπα, το διόρθωσα αν χρειάστηκε, τελείωσε!

Η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής σου;
Με χρονολογική σειρά, η μέρα που πέρασα τα αρχαία στο πανεπιστήμιο, που σήμαινε ότι έπαιρνα το πτυχίο μου, η μέρα του γάμου μου, η μέρα που έμαθα ότι είμαι έγκυος και έκτοτε όλες οι αγκαλιές των παιδιών μου. Και στην δουλειά είχα ευτυχισμένες στιγμές, κυρίως τις στιγμές που ερμήνευα και γινόταν κάτι μαγικό και η στιγμή ζωντάνευε!

Ζήλεψες ρόλους;
Δεν ζήλεψα, έτυχε όμως να σκεφτώ ότι αυτό θα μπορούσα να το κάνω κι εγώ.

Θα ήθελες αυτή τη στιγμή αντί στην παρουσίαση να πρωταγωνιστούσες σε κάποια σειρά;
Όχι. Ήταν επιλογή μου αυτό που κάνω.

Αυτό θέλεις να κάνεις και στο μέλλον; Παρουσίαση;
Θα αφήσω τα πράγματα να έρθουν στην ώρα τους. Έχω σχέδια όπως σου είπα. Αλλά καμιά φορά το σωστό timing είναι διαφορετικό από αυτό που θέλουμε εμείς. Και καμιά φορά ο δρόμος σε πάει από μόνος του σε πολύ ενδιαφέροντα μονοπάτια που εσύ δεν τα είχες σκεφτεί. Η παρουσίαση είναι ένα τέτοιο.

Υπάρχει χρόνος για θέατρο;
Όχι αλλά δεν είναι κάτι που μου λείπει.

Στην εποχή μας ποιο περιεχόμενο θα έδινες στη λέξη δικαιώματα;
Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να απολαμβάνει σεβασμό όποιος και να είναι, όπως και να είναι, ό,τι και να επιλέγει. Και όλα πηγάζουν από την αγάπη. Αν αγαπάμε τους ανθρώπους, τη φύση, τα ζώα, τη ζωή, τότε τα σεβόμαστε. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για τον εαυτό μας.

Ισότητα;
Όλοι είμαστε ίσοι μπροστά στον πόνο, στον θάνατο και στον Θεό.

Styling: Γιώργος Χρυσοστόμου
Ρούχα από Mindy
Μακιγιάζ: Κούλα Παστέλλα
Μαλλιά: Κομμωτήριο Teho

Θερμές ευχαριστίες στο Nasty Cat café, Διγενή Ακρίτα 64, Λευκωσία, για την ευγενή φιλοξενία.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS